x

Tematirsdag på DR2 fejrer dansk musikvideo

Tematirsdag på DR2 fejrer dansk musikvideo

(Billedet: Nik & Jay)

I morgen aften har du muligheden for at få en opdatering på, hvad der er foregået i de seneste 30 år på musikvideo-fronten herhjemme. Det er Tematirsdag på DR2, der har sammensat en hel aftens program, hvor 30 års video-kultur fejres – fra den spæde start med yderst amatør-agtige video-skud til de topprofessioenlle video-produktioner, vi ser i dag.

Anja Pil Overby fra Musikprogrammet er vært, og tager os gennem de bedste og de mest morsomme øjeblikke i musikvideoens historie: Her er morgendagens Tematirsdag-program DR2 – nappet direkte fra dr.dk:

"20.30 DR2 Tema: Video Video - Dansk musikvideo gennem 30 år.

Se de mest bemærkelsesværdige, bedste og – i bakspejlet – morsomme øjeblikke fra dansk musikvideos historie. Fra 70'ernes første forsøg i en spæd genre til den nye instruktørstjerne Martin de Thurahs internationalt hædrede videoer for bl.a. Carpark North. En aften tilegnet musikvideoen, der gennem tiden er blevet den vigtigste reklamesøjle, når et band skal markedsføre sig selv og sin musik. Men musikvideoen er også en eksperimenterende kunstform med tradition for, at instruktører og musikere afprøver og udvikler nye ideer og teknikker. Vært: Anja Pil Overby.

20.33 Dansk musikvideos historie

Se de videoer, du husker – og dem, du ville ønske, du havde glemt – i dokumentaren om den danske musikvideos historie. I 1983 købte Gnags deres eget filmudstyr og lavede videoen til "Slingrer ned ad Vestergade" - for sjov. I dag er musikvideoen en topprofessionel del af musikmarkedsføring. Tag med tilbage i tiden, når de to tidligere MTV-værter Maiken Wexø og Thomas Madvig giver deres bud på, hvorfor de danske videoer sjældent har fungeret i udlandet, og se de to musikvideoinstruktører Peter Ravn og Peder Pedersen fortælle om nogle af deres bedste videoer med blandt andre Kliché, Gangway og Aqua.

21.05 Eistrups Kashmir-videoer

Kasper Eistrup er forsanger i Kashmir – et band, der ser musikvideoen som en vigtig del af deres kunstneriske udtryk. Eistrup har instrueret flere Kashmir-videoer, og han mener, at han og bandet bedst selv kan sætte billeder til deres musik. Vært: Anja Pil Overby.

21.15 Fra Mew til Nik & Jay – en ny tidsalder i dansk video.

Mød Mew, Nik & Jay og de internationalt anerkendte instruktører Martin de Thurah og Ingen Frygt, der lige nu med stor succes videreudvikler den danske musikvideo. Dokumentaren giver blandt andet svarene på, hvordan Nik & Jay forbereder sig foran spejlet inden en videooptagelse, hvorfor Mew er utilfredse med deres seneste video, og hvorfor Ingen Frygt synes, der skulle være så mange røve med i deres video for rapperne Malk de Koijn. Se, hvorfor musikvideoen herhjemme aldrig har været bedre end her og nu, og kom med Nik & Jay på optagelse til deres nye "Boing!"-video med hvad dertil hører af store yachts, letpåklædte piger og truck med skinnende krom.

DR2's Temaaftener


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA