x

Guide: De bliver store i 2014 – Danmark

Guide: De bliver store i 2014 – Danmark

Et nyt år har meldt sin ankomst, og nye stjerner dukker op. Vanen tro giver GAFFA dig her en oversigt over de nye danske navne, vi tror kommer til at præge det kommende år – så du kan lige så godt begynde at holde øje med dem allerede nu. Du kommer til at høre meget mere til dem.

Læs også artiklen "De bliver store i 2014 – udland"

Hør playlisten "De bliver store i 2014 – Danmark" i Spotify

Hør playlisten "De bliver store i 2014 – Danmark" i WiMP

 

BABY IN VAIN (billedet)

Hvem er det?

Baby In Vain er tre piger, der spiller rockmusik, som man gjorde i 90'erne. Det er hårdtslående, energisk og fremadskuende.

Hvorfor skal du elske dem?

Baby In Vain er blevet rost af anmeldere og publikum for deres energiladne, energiske liveoptrædener. Hvis du godt kan lide medrivende rockkoncerter, der efterlader dig med svedpletter under armene og ringen for ørerne, er det her bandet for dig.  

Hvad kan du forvente?

Planen er, at pigerne skal turnere en del i Europa og USA, og der sigtes mod en udgivelse i slutningen af 2014 eller starten af 2015. 

 

BROKEN TWIN

Hvem er det?

25-årige Majke Voss Romme udgav under aliaset Broken Twin en 10" ep i efteråret 2012 og fik stor opmærksomhed i udlandet på baggrund af disse fire sange. Det har allerede nu ført til en stor aftale med pladeselskabet Anti-, så Majke kommer i bås med navne som Tom Waits, Kate Bush, Wilco med flere. Hun har også lige turneret med det engelske band Daughter over hele Europa.  

Hvorfor skal du elske hende?

Som det anerkendte engelske musikblad NME skrev: "Broken Twin er den mest fængslende, smukke sangskriver, vi har hørt i årtier". Så det lyder jo mildest talt interessant.

Hvad kan du forvente?

Der udkommer en single (ud over Sun Has Gone, der allerede er ude, red.) i starten af det nye år, og debutalbummet udkommer i maj måned. 

 

DJÄMES BRAUN

Hvem er det?

Barndomsvennerne Djämes Braun er en dancehall-duo, der dyrker de skæve historier med alternative budskaber og legesyge ordsammensætninger over dansable beats. De har givet dig landeplager som Kom Og Giv Mig Alle Dine Penge, Duft Af Ba-cone og Kvinder Og Kanoner.

Hvorfor skal du elske dem? 

Fordi duoen er en dyrkelse af et autentisk internt venskab, som bunder i glæden ved at lave musik. De spreder fest, hvor end de kommer. 

Hvad kan du forvente af dem? 

Hitgaranti og et velformuleret skarpt tekstunivers, som både er mangfoldigt og præcist. De har spillet festivalerne tynde over sommeren med deres liveband og har også opbygget et godt navn på klubberne med deres høje energiniveau, publikumstække og improvisationslyst. De har allerede en perlerække af hits, og det virker ikke som om, at de har i sinde at stoppe deres velproducerede bombardement. 

 

KALIBER

Hvem er det?

Det er nye og bedre tider for de fire fuldvoksne drengerøve i Kaliber, der efter en rå ungdom langt fra Alfarvej og det gode liv vandt P3's talentprojekt KarriereKanonen ud af det blå sidste år.

Hvorfor skal du elske dem?

Mr. Mo, Livid, FaceIt og DB King været mandsopdækket af et tv-hold fra Danmarks Radio, mens de har turneret clubber landet rundt og leveret radio- og YouTube-bomber som Vest For København, Bobler og Ku' Ik' Se Det.

Hvad kan du forvente?

Kalibers nye ep udkommer i februar.

 

L.I.G.A.

Hvem er de?

L.I.G.A. er en trio med tre meget forskellige musikere. Sangeren Nicky Russell med de australske aner og rødder i den amagerkanske muld skriver teksterne og musikken til bandet. Det gør han sammen med Feras Farone, som kommer fra Roskilde og er en god blanding af egypter og syrier. Bag gryderne er bandets kvindelige medlem, Ihan Haydar. Den hårdtslående trommeslager med det smittende smil er fra Næstved tilsat Irak. De er alle i starten af 20'erne.

Hvorfor skal du elske dem?

L.I.G.A er det nye, friske pust. Eller vindstød, rettere. Urban/Popgruppen L.I.G.A laver sange med oprigtige tekster og en energi, som vækker selv den sløveste fra sit vinterhi. Deres første single  Skylder Dig Ik' Noget er et stærkt og energisk popnummer med en snert af Motown og hiphop. En syngende lussing i smittende tempo! Andet hit fra dem i år var Den Første Gang, hvor de har samplet den danske sangskriver Povl Dissing.

Hvad kan vi forvente?

L.I.G.A. udsender deres debutalbum i 2014, og efter alt at dømme kan man forvente en fest.

 

MARVELOUS MOSELL

Hvem er det?

Morten Sell er en 30-årig rapper, der er bosat i København og Mosell laver storytelling-rap over samplet diskomusik. Han har skrevet rapnumre, siden han var 15 år, og i de seneste år har han også selv lavet sine musikvideoer. Han klipper sine musikvideoer sammen af klip fra forskellige spillefilm og lægger dem på YouTube. Mosell har været på tour rundt i Danmark med gruppen Ponyblod og regner også med at optræde mange steder i 2014.

Hvorfor skal du elske ham?

Se hans videoer på YouTube eller se hans liveshow. Statistisk set er der god mulighed for at blive positivt overrasket.

Hvad kan du forvente?

Man kan forvente gode tekster fyldt med originale rim og historier, der folder sig naturligt ud. Emnerne i Mosells tekster kan godt være alvorlige, men han skriver dem, så de er gode at danse til.

 

 

MONT OLIVER

Hvem er det?

Mont Oliver skrev i foråret 2013 kontrakt med Fake Diamond Records, og siden er det gået stærkt for gruppens tre medlemmer. Nummeret White Sheets lå i solid rotation på P6 og skabte stor interesse for det fremadstormende band. I efteråret turnerede de landet rundt med Sebastian Lind, blev Ugens Uundgåelige på P3 med nummeret Give Me Nothing og banede dermed vejen for deres debut EP 19, der udkom i november.

Hvorfor skal du elske dem?

Hvis du synes, at en blanding af hiphop, pop, soul og indie lyder speciel, men interessant, så vil du elske Mont Oliver. Bandet skriver, indspiller og producerer alle numre selv og bruger deres særegne og udanske udtryk til at skubbe til nogle af de dogmer, der ellers er indenfor genrerne. Der er lige dele rå hiphop beats, samples og storladne synthesizere, og i front imponerer Jakob Hammershøj med sin patosfyldte vokal.

Hvad kan du forvente?

Mont Oliver har trods den store succes på kort tid ikke tænkt sig at hvile på laurbærrene. De er allerede i gang med at skrive nyt materiale og forventer at have et debutalbum klar i 2014. Desuden vil man i løbet af året kunne opleve Mont Olivers energiske liveshow på flere af landets spillesteder og festivaler – og 31. januar, hvor bandet spiller som én af Vegas Udvalgte 2014.

 

THE MOUNTAINS

Hvem er det?

Michael Møller, Fridolin Nordsø og Frederik Nordsø er de stærke navne bag hidtil ansigtsløse The Mountains, som hittede fra første færd. Trioen, som er kendt fra henholdsvis moi Caprice og William Blakes, er albumaktuel i marts med et album, som virkeliggør en syv år stædig drøm: At skabe grandios og gennemelektronisk popmusik, som stadig står, når verden går under.

Hvorfor skal du elske dem?

The Mountains forener det bedste fra Michael Møllers store indievokal med Nordsø-tvillingernes bredt favnede popproduktioner og er således kantede urban-produktioner med følsom vokal ovenpå. En super konstellation, som udfordrer de gængse genre konventioner og åbner op for helt nye musikalske vidder.

Hvad kan du forvente?

The Mountains kom flyvende af sted med førstesinglen The Mountains i sommeren 2013. Ugens Uundgåelige blev det til, og nummeret lå i månedsvis højt på iTunes' download, selvom der ikke kom ansigter og navne på afsenderne. Det er der nu. Og står det til de tre medlemmer, slutter hemmelighedskræmmeriet her. Lytterne behøver ikke at komme til The Mountains, The Mountains kommer gerne til dig. "Vi har lyst til det hele. Vi vil gerne ud over alt. Motivationen kender ingen grænser", udtaler trioen.

 

NELSON CAN

Hvem er det?

Bandet består af Selina Gin på leadvokal, Maria Juntunen på trommer og Signe SigneSigne på bas.

Hvorfor skal du elske dem?

Fordi Nelson Can er et kompromisløst ungt upcoming band, som er noget så sjældent som et rockband uden en guitar. De kalder det selv for dogmerock, og princippet er, at alt skal gøres så simpelt og ind-til-benet som muligt, og dette kommer blandet andet til udtryk i bandets set-up, som udelukkende består af bas, trommer og vokal. Bandet har kun eksisteret i små to år, men har allerede spillet på et hav af nordeuropæiske spillesteder og festivaler og er blevet rost i selveste Rolling Stone Magazine. Nelson Can har også startet deres eget pladeselskab Like A Can Of Beans Records og er i det hele taget ikke bange for at tage sagen i egen hånd, når der er noget, de vil. Med viljestyrke, attitude og god musik kommer man langt, og vi spår Nelson Can et godt år i 2014.

Hvad kan vi forvente?

Bandet udgiver en ep i februar 2014, som bliver efterfulgt af et album. De første to singler Call Me When You Want To Get Laid og Attack er allerede udgivet og kan findes på iTunes, Spotify, Wimp, Deezer, YouTube og lignende kanaler.

 

SEKUOIA

Hvem er det?

Patrick Alexander Bech Madsen. Født i Düsseldorf, Tyskland og har boet i Detroit, Michigan samt Nivå i Danmark. Nu bor han på Nørrebro.

Hvorfor skal du elske ham?

Det skal du, hvis du kan lide organisk drømmende elektronisk musik, der gerne vil være eksperimenterende.

Hvad kan du forvente?

Et debutalbum i løbet af 2014 med nogle fede gæstevokalister og et fornyet udtryk, der forhåbentlig kommer til at resultere i et originalt album. Derudover kommer der nok også til at være nogle sideprojekter, men de er hemmelige indtil videre.

 

S!VAS

Hvem er det?

S!vas er din yndlingsrappers yndlingsrapper. Han udgav sin første officielle udgivelse d.a.u.d.a. den 16. september og er sidenhen blevet hypet af både Medina, L.O.C. og Per Vers. "S!vas' nye ep er den måske mest stilsikre debut, jeg kan komme i tanke om indenfor dansk rap", siger Per Vers. Han har lavet musik de sidste 14 år og har været hele turen rundt – fra at optræde med Burhan G til at være rapper i kultgruppen P4L (Perker For Livet) og hypet undergrundsnavn med mixtapet Gratis Reklame, der udkom i 2008. Videoen til d.a.u.d.a. blev set 25.000 gange på den første dag, den blev lagt op. 

Hvorfor skal du elske dem?

Fordi S!VAS er indbegrebet af en original og unik artist, der med sit tekstunivers og musikalitet bringer noget helt nyt til både rapgenren og den danske musikscene. S!VAS arbejder i sit helt eget univers, hvor han bruger slang i sine tekster. Han lader sig inspirere af sine venner og deres sprog, og det har udviklet sig til et sprogunivers, som S!VAS udfolder på ep'en d.a.u.d.a. Sammen med sin producer Reza fik han ideen til at lave en app, hvor man kan se alle teksterne og dermed få slangudtrykkene oversat. S!VAS er en rapper, der tænker ud over musikken, og med ep'en d.a.u.d.a. har han skabt sit helt eget univers og står for alt, også det grafiske udtryk på ep'en og app'en, og så fortsætter han også med ud over sin musikalitet at gøre sig bemærket på Facebook og Instagram med sine humoristiske indlæg, hvor han giver inspiration til #drix, der både indeholder alt lige fra tricks med solbriller, bugtaling og en parodi på Burhan G.

Hvad kan du forvente?

2014 bliver året, hvor S!vas udgiver sin anden ep og fortsætter med at positionere sig på den danske musikscene og udbrede sit stærke lydunivers. S!vas har været i gamet, siden han var 15 år, og har samarbejdet med store hiphopnavne som eksempelvis Jooks, L.O.C. og Suspekt. Nu arbejder han benhårdt med sin producer Reza på nyt materiale.

 

VILD $MITH

Hvem er de?

Et sted i provinsen går en hvid mand rundt med en viden om, at han aldrig bliver neger. Som en omvendt Bounty er Hvidmayn fanget i et miljø, hvor alle er vilde med kaffe, men de tager den sort, uden fløde! En dag render han ind i Htowns sorte broder Vild Ting, som iført Danmarks muligvis største guldkæde slår Hvidmayn omkuld i coolness. Han indser, at løsningen på hans teint-problem bliver, at han allierer sig med Vild Ting for at bevise, at fresh hiphopmusik ikke har noget med farve at gøre. Vild Ting er kendt for at være notorisk vildere end de fleste! Han er stærkt inspireret af 90'er hiphoppens storhedstid med flashy guldkæder, pimpede biler og big booty ho's. Vild Ting har en "brother from the same mother", der hedder Vild Son. Når han går i vildhedsmode er der ingen grænser for, hvad han kan finde på. Med Vild Son om bord var drømmeholdet nu komplet, broderskabet var en realitet.

Hvorfor skal du elske dem?

De tre brødre udgør tilsammen en anti-tese til den pæne og kontrollerede amerikanske rapper Will Smith og byder på underholdning i høj klasse med historier om deres personligheder og disses færden i en hård og urimelig verden.

Hvad kan vi forvente?

Vild $mith smider en fuld skive ud i 2014. Musikken har 808'eren som omdrejningspunkt, og drengene er inspireret af afroamerikansk populærkultur såsom basketball, hood movies a la Boyz N The Hood. Lyrikken til de enkelte numre udspringer af medlemmernes dagligdag, som er ret atypisk og vildere end de fleste gennemsnitsdanskeres liv. 

Hør playlisten "De bliver store i 2014 – Danmark" i Spotify

Hør playlisten "De bliver store i 2014 – Danmark" i WiMP

Læs også artiklen "De bliver store i 2014 – udland"

 

SÅDAN GIK DET DE KUNSTNERE, GAFFA SPOTTEDE SIDSTE ÅR:

Go Go Berlin

Retro-rockernes publikum er kun blevet større, efter at bandet har spillet landet tyndt med deres energiske shows, og de har høstet læssevis af gode anmeldelser for debuten New Gold.

Sofia Hedia

Sofia Hedias album De Elskende gjorde ikke det store væsen af sig rent kommercielt, men hun har til gengæld været på tour med Hymns From Nineveh.

Indians

Seks GAFFA-stjerner for debuten og en god portion hype blev det til for Indians i 2013.

Kites And Komets

Vi venter stadig på et decideret album, men Kites And Komets indgik sidste år en bookingaftale med det anerkendte tyske selskab A.S.S Concerts og det hollandske Full Spectrum Booking, som arbejder for Kites & Komets i Tyskland, Østrig, Schweiz og Holland.

Linkoban

Den energiske rapper fik sat sit navn på manges læber med sin yderst roste debut OX og en perlerække af energiske optrædener i eget navn og på festivaler.

Nadia Malm

Der kom ikke den store virak omkring Nadia Malm, der stadig er bedst kendt for sit samarbejde med Svenstrup & Vendelboe.

I den absolutte top befinder MØ sig. Karen Marie Ørsted har i den grad markeret sig både herhjemme og i udlandet med en række stærke singler og ep'en Bikini Daze. Det har regnet med gode anmeldelser, og hypen er stor om hendes kommende debut-album, der er på gaden 24. februar.

Noah

Hits på stribe og gode anmeldelser – så kort kan 2013 koges ned for Troels Gustavsen og Lasse Dyrholm, der snart igen er klar til at lægge landet ned med deres iørefaldende pop.

Kristoffer Rahbek

Unge Kristoffer Rahbek har smidt en flok singler på gaden, men ellers er der noget stille om det talentfulde YouTube-fænomen.

Schultz And Forever

Gode anmeldelser til debut-ep'en Céline, men ellers har der været forholdsvis stille om Jonathan Schultz, der dog har spillet nogle udenlandske koncerter og varmet op for The Raveonettes og turneret med Dangers of the Sea.

Skinz

Vi venter stadig på et album fra Skinz, der dog havde æren af at varme op for El-P og Killer Mike, da Run The Jewels gav koncert herhjemme sidste år.

Slowolf

Der var roser og hype omkring Slowolfs ep Seven, og så remixede Andreas Asingh selveste Rick Ross.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA