x

Roskilde Festival udfordrer grænserne

Roskilde Festival udfordrer grænserne

Monstrøst freejazz, abstrakt, psykedelisk folk og foruroligende postrock fra Østen. Sådan bliver de tre nu offentliggjorte navne til årets Roskilde Festival beskrevet. Fire! Orchestra (SE, billedet), Blood On A Feather (DK/US) og Jambinai (KR) skaber fælles klangbund for en anderledes festivaloplevelse. Ved hjælp af støj, improvisation, eksperimentation og lange lydflader vil festivalens publikum blive indbudt til at give sig hen og dykke ned i et mediterende og krævende lydunivers, hvor belønningen kommer i form af klang og dybde.

Fire! Orchestra dækker over den svenske jazzsaxofonist Mats Gustafsson i spidsen for et kæmpeensemble med 30 andre musikere. Gustafsson er en gammel kending på den skandinaviske freejazz-scene, hvor han især har gjort sig bemærket for sine intelligente og intense fraseringer på saxofonen. Ensemblet råder blandt andet over messingblæsere, klaver, bas og trommer og veksler mellem en stille baslinje og forheksede kvindestemmer og ødelæggende kaos og støj, når alle instrumenter stemmer i. Der er samtidig med den tydelige inspiration fra freejazzens improviserede forløb en rød tråd tilbage til forrige århundredes bigband-jazz. Har denne beskrivelse af Fire! Orchestra allerede tændt en forventningens ild i dig, er de til at fange i aften på JazzHouse, og du kan få billetter via GAFFA Live her.

Sarah Hepburn og Mikkel Elzer er særdeles aktive i talrige konstellationer på Københavns alternative folkscene. Når de optræder sammen som Blood On A Feather, skaber de et overjordisk, skramlet og kantet univers. Hepburns klare stemme bliver et lysende spor på en bund af lange, tibetansk-klingende lydflader, hvor sirlige stimer af toner fra Elzers guitar snor sig psykedelisk rundt. De drømmende labyrinter af lyd har den samme rygradsrislende mystik som en messe på et sprog, man ikke helt forstår.

Musikken kommer vitterligt fra Østen, når Jambinai træder på scenen. Der er tale om et af Seouls hotteste avantgardebands, som i år har planer om at indtage vesten med et nyt album og en omfattende turné. Traditionelle koreanske instrumenter bliver brugt i flæng med elektrisk guitar og elektroniske loops, og de havner således i en skurrende krydsild med hektiske klimakser. Jimbinai er et stærkt eksempel på en musik, hvor grænserne i den grad udfordres. Det er et musikalsk sammenstød mellem det traditionelle og det moderne, som munder ud i en art postrock og støj-jazz.

Skulle man forsøge at opsummere de tre tilføjelser til Roskilde Festivals program i en lærde vending, kunne man sige, at der er tale om en musik der forstår kontrasternes værdi. 

Roskilde Festival 2014 finder sted i dagene 29. juni til 6. juli 2014, og billetter kan findes via GAFFA Live.

Blandt de allerede offentliggjorte navne finder vi Arctic Monkeys, Bombus, Blood On A Feather, Fire! Orchestra, Hymns From Nineveh, Jambinai, Deerhunter, Haim, Hymns From Nineveh, Major Lazer, MØ, Pusha T, Trentemøller og Jenny Wilson.

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA