x

Musikalitet ikke genetisk betinget

Musikalitet ikke genetisk betinget

Journalist Jens Lenler har i dagens udgave af Politiken et langt interview med ph.d. i neurologi Daniel J. Levitin, der tidligere var producer, lejlighedsvis musikskribent og anmelder. Han har blandt andet produceret for The Grateful Dead, Blue Öyster Cult, Santana (billedet) og Chris Isaak – han skruede eksempelvis på knapperne, da megahittet ”Wicked Game” blev indspillet.

Nu har Levitin så griflet en populærvidenskabelig bog ved navn ”This Is Your Brain On Music: The Science Of A Human Obsession”. Værket har allerede høstet ros og fine anmeldelser både blandt lægfolk og hos akademikerne. Det er i den anledning, at interviewet i Politiken er kommet i stand.

En af Levitins kæpheste er undersøgelsen af begrebet talent. Han forsøger i sin bog at nedtone ”myten om talent” – det hele handler om timer i øvelokalet siger han: ”Der er intet i neuro-forskningen, der tyder på, at der findes særlige musikalske gener, eller noget specielt i hjernen, som dygtige musikere har fra fødslen.”

”Vores profession påvirker vores hjerner, hvad enten vi er skakspillere, atleter kunstmalere eller musikere. En mand som Chris Isaak har formentlig ikke magiske musikcentre i hjernen fra fødslen. Men han har fået nogle forbindelser i hjernen, der kommer af årtiers arbejde med musik”, siger Levitin til Politiken. Det er disse forbindelser, man kan stimulere ved at gå tidligt i gang med at øve sig på det ene eller andet – og så på den måde opbygge sit ”talent”.

Levitins undersøgelser viser dermed, at antallet af øvetimer stort set afgør, hvor god man bliver. Dog kan der være forskel på folks medfødte evne til at koncentrere sig, være tålmodig og at huske ting, medgiver Daniel Levitin.

Tjek lige en gammel hjerne-relateret artikel!


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA