x

Françoise Hardy fylder 70

Françoise Hardy fylder 70

Navnet Françoise Hardy siger måske ikke den gængse dansker meget nu til dags. I hjemlandet, Frankrig, er den franske sangerinde dog stadig et kendt musik- og modeikon, hvis storhedstid var de stormombruste 1960'ere. I dag runder den noble madame et skarpt hjørne på 70 år, og det fortjener en genintroduktion til den fortryllende chanteuse.

Hardy fik sit gennembrud i starten af 60'erne, hvor hun havde store hits inden for Yé-yé-musikken, der var blevet gjort populær af landsmanden Serge Gainsbourg. Musikken kan karakteriseres som en uskyldig og længselsfuld seranade, og selvom det kan lyde en smule uddateret, er det en musik, der i nyere tid har fundet vej til filmens verden. Quentin Tarantino har gjort brug af den i "Death Proof", og Hardys eget hit "Le temps de l'amour" fra 1962 blev brugt i Wes Andersons seneste film "Moonrise Kingdom" med blandt andre Bruce Willis og Edward Norton på rollelisten. 

Op gennem 60'erne havde Françoise Hardy adskillige hits i Frankrig, og hun gjorde sig også bemærket i udlandet. I et digt skrevet til albummet "Another Side of Bob Dylan" skrev Dylan et digt på coveret, hvor han nævnte Hardy. Hendes single "Tous les garçons et les filles" blev en stor salgssucces og solgte i omegnen af en million eksemplarer. I 1963 fik hun tildelt Grand Prix du Disque af Académie Charles Cros, som er den højeste udmærkelse, en musiker kan få i Frankrig. Samme år deltog hun også i Det Europæiske Melodi Grandprix på vegne af Monaco og kom ind på en 5. plads.

Den store opmærksomhed havde dog sine indvirkninger på Françoise Hardy. Hun kom fra fattige kår, og den store opmærksomhed og efterspørgsel resulterede i en berygtet tilbagetrukkethed. Hun har senere udtalt, at det udefrakommende pres på hendes person i 60'erne var så stort, at hun var ude af stand til at nyde sin succes. Til trods for at hun til tider har holdt sig ude af offentlighedens søgelys, har hun bibeholdt en næstens mystisk popularitet med særligt dedikerede fanskarer i Frankrig, England, Japan og USA.  

Hardy har haft en enormt produktiv karriere, og i de senere år har hun arbejdet sammen med blandt andre Malcolm McLaren, Blur og Iggy Pop. Hendes sange bliver jævnligt brugt i film, så det kan udemærket tænkes, at du har hørt et enkelt nummer eller to med den franske sangerinde. Du kan høre "Le temps de l'amour" her. Med dens Shadows-inspirerede guitarmelodi må den siges at være et barn af sin tid.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA