x

Birdy – pigen med pianoet

Birdy – pigen med pianoet

En 15-årig pige, der fortolker indie-helte som Phoenix, Fleet Foxes, Bon Iver, The National og The xx. Måske ikke det mest oplagte bud på opskriften til et debutalbum. Men sådan blev det ikke desto mindre for britiske Birdy eller Jasmine Van den Bogaerde, som hendes forældre navngav hende.

Det var især Belgien, Holland og Australien, der i 2011 faldt for de klaverbaserede fortolkninger af indie-numrene, som teenagepigen leverede med en stor og sikker stemme, og specielt fortolkningen af Bon Ivers Skinny Love blev et regulært YouTube-fænomen.

I dag skriver vi 2014, Birdy er blevet 17 og har med sit andet album Fire Within taget endnu et stort skridt i sin musikalske karriere. Albummet er nemlig hendes første med selvkomponerede sange, hvoraf singlen Wings i efteråret har hittet stort på de danske radiostationer.

 

Den generte skolepige

Selvom Birdy har mange grunde til at være stolt, er det imidlertid en ydmyg og lidt genert teenagepige, GAFFA møder i Stockholm, efter hun har begejstret den skandinaviske presse med en fin koncert i den stockholmske opera. Svarene er korte og bliver ofte efterfulgt af et lille usikkert fnis, når den generte teenager blandt andet fortæller, hvorfor hendes første album bestod af covernumre:

– Det var primært, fordi jeg gik i skole og skulle til at gå i gang med alle mine eksaminer. Og det var lidt meget at skulle skrive et helt album, samtidig med at jeg skulle forberede mig og læse op.

Birdy har ellers skrevet sine egne sange, siden hun var otte, og derfor er det helt specielt nu at være aktuel med et album, der er endnu mere "hendes eget":

– Jeg er mere knyttet til musikken på dette album, da det er mine egne historier og derfor mere personligt. Det er lidt mærkeligt, fordi ingen har hørt mine egne tekster før, men mange af dem er lidt mystiske, så folk kan fortolke dem, som de ønsker.

 

Familien giver input

Birdy fik sit kunstnernavn af forældrene allerede som baby, fordi hun gabte op som en lille fugleunge, når hun skulle have mad. Og forældrene spiller stadig en stor rolle for den unge pige, der har haft dem med rundt i verden, når hun skulle præsentere sin musik.

– Min mor lærte mig at spille, da jeg var seks-syv år. Det kan være lidt udfordrende at have sin mor som klaverlærer, men jeg har altid været meget fascineret af klaveret og elsket det.

Det var også blandt familiemedlemmerne, at hun fik input til, hvilket numre, hun skulle fortolke på sin debutplade. Især brødrenes smag for indierock inspirerede hende, og både familie og venner kom med forslag til fortolkningerne.

På en udvidet udgave af debutalbummet fandt en vis sang ved navn Comforting Sounds endda vej – takket være produceren Rich Costey.

– Rich foreslog mig sangen, fordi han også havde produceret Mews originale udgave. Jeg kendte den ikke, men elskede den med det samme. Senere skrev Mew om mit cover på deres Facebook-side, og det var virkelig cool. Jeg tror og håber, at de kunne lide det, for jeg er stor fan.

Birdy selv har efterhånden også tilhængere overalt i verden, og forventningerne til den generte teenagepige er til at tage og føle på. Ud over succes i Australien, Europa og hjemlandet er amerikanerne også snart klar til at stifte bekendtskab med hendes andet album – nogle vil dog allerede kende hende fra prominente soundtracks som Hunger Games og Disney-filmen Modig.

 

Hvem: – Jeg hedder Birdy, er 17 år og singer/songwriter. Jeg har lige udgivet et album med original musik, som handler om mine oplevelser gennem de sidste to år.

Hvad: – Nogle siger, at mit musik er lidt melankolsk, og det kan det også være. Men mit nye album er mere uptempo, fordi jeg har haft lyst til at eksperimentere. Det første album var mere baseret omkring klaveret, hvilket gav et mere simpelt udtryk.

Hvor: – Jeg bor på landet ved Englands sydlige kyst. Der er ret isoleret og meget smukt. Jeg er vokset op med en stor familie omkring mig, og det har også haft indflydelse på min musik. Min mor er koncertpianist, så jeg er vokset op med klassisk musik, men også popmusik, som min far er vild med.

Se videoen til Birdys "Wings":


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA