Nyhed

Kongsted: Disciplineret adrenalinjunkie

Dj om natten, businessmand om dagen

Se masser af nye billeder af Kongsted i GAFFAs gallerisektion

Se flere artikler i vores serie "Musik og uddannelse" via dette link

De fleste kender ham som dj'en Kongsted, der for alvor brød igennem lydmuren i år med hittet Chuck Norris, der har hærget landets diskoteker og hjemmefester sommeren over. Men samtidig med at have fået en guldcertificering i antal af downloads og to gange platin for mere end 3,6 millioner streams har den langhårede Kongsted med det borgerlige navn Andreas også formået at gennemføre sin uddannelse som cand.merc. i Finance and Strategic Management på Copenhagen Business School. Med spillejobs hver weekend og et speciale, der skulle skrives, kalder han selv oplevelsen for en "kakao-vild sommer", og hurtigt i samtalen bliver det da også klart, at Andreas Kongsted ikke er kommet sovende til sin succes. Tværtimod går ét bestemt ord igen og igen når han fortæller: Disciplin.


– Jeg har delt tingene meget op mellem uddannelse og musik. Det er en meget speciel måde at leve på, men man lærer også en hel masse disciplin af det. Da det hele karambolerede, var det meget stringent. Fire dages speciale, to dages livejobs, fem dages speciale, to dages livejobs og så videre.

Afslutningsvis tog Kongsted alene til Norge i en hytte i ti dage og færdiggjorde resten af specialet:

– Det er nok det hårdeste, jeg nogensinde har oplevet. Jeg havde ikke taget noget som helst med til at distrahere mig. Jeg sad mutters alene i den hytte dér og kunne kigge over på et bord, der var fyldt med min computer og papirer. Det var en konstant dårlig samvittighed, hver dag, for jeg skulle bare skrive de 80 sider på engelsk, fortæller han.


 

Fra hulemand til 10.000 fans

Ud over disciplinen er også kontrasterne et gennemgående punkt i Andreas' liv, der trækker i vidt forskellige retninger. Kulminationen opstod, da han efter at have levet som en anden huleboer i det norske fjeld tog direkte videre for at spille på Smukfest:


– Samme dag, som jeg kom hjem med en færge fra Norge, hoppede jeg direkte ind på scenen på Skanderborg, hvor jeg skulle afløse for Solange Knowles. Det var fucking vildt! Efter næsten to ugers isolation stod der pludselig 10.000 mennesker og råbte og skreg og ventede på mig. Det var så kontrastfyldt, men også fedt.

For Kongsted er det netop de to oplevelser, der skiller sig ud i hans arbejde mod at nå toppen, og som han beskriver som det vildeste, han har oplevet indtil nu:

– At aflevere specialet og optræde på Smukfest var en kulmination på både min uddannelse og min karriere. Det var den vildeste følelse, da jeg havde afleveret, forsvaret og fået min karakter. Jeg kunne flyve bagefter. Jeg var helt oppe at ringe, som et eller andet lille barn, der har fået en overdosis sukker. Præcis på samme måde havde jeg det efter koncerten på Skanderborg. Man var først helt oppe at køre over det, men så bagefter blev man helt rolig og afslappet omkring det. Og stolt. Fordi man ved hvor meget hårdt arbejde, der har ligget forud for det. Dét med at sætte sig nogle mål og nå dem, dén disciplin, det er den fedeste følelse i verden. Og så selvfølgelig lige at se et publikum gå helt amok over ens musik.


 

Den bløde og den hårde Kongsted

På den måde afsluttes ringen ganske fint for Kongsted, da musikken og uddannelsen altid har fulgtes ad hånd i hånd for ham. Dj-interessen startede allerede som dreng, men det var først i 2003, at han for alvor blev seriøs med musikken og begyndte at få faste jobs hver weekend. Senere på året begyndte han så på Copenhagen Business School:


– Det lyder måske underligt, men det har bare gået stille og roligt fremad på begge fronter. Folk omkring mig synes jo, det har eksploderet på meget kort tid, men i virkeligheden har det jo taget mig ti år at komme hertil, hvor jeg er nu. Igen har det været kontrasterne, jeg har nydt. Når jeg var ude og spille i weekendenerne, så kunne jeg lukke helt af for alle bøgerne og de kloge tanker og i stedet fokusere 100 procent på musikken og nuet. Og omvendt var det fedt at komme tilbage til hverdagen og de rutiner, som følger med. Det er fedt at bruge sit hoved på flere forskellige måder.

Og netop dét med at udfordre sig selv på så mange områder som muligt kendetegner både Kongsteds uddannelse og musik:

– Min uddannelse gør, at jeg kan se tingene i en virksomhed i forskellige kontekster. Jeg kan både analysere de finansielle og økonomiske forhold ved et nyt tiltag i en virksomhed, men jeg kan også gå ind og kigge på de strategiske betydninger, det vil have. Det vil sige, jeg kan sidde helt kynisk og matematisk og beregne på et sæt værdier, og så bagefter sætte det i en større, mere humanistisk kontekst: hvordan det passer ind med virksomhedens kompetencer og mål og omverdenens reaktioner, fortæller han og fortsætter:


– På den måde afspejler min uddannelse meget godt mit liv som helhed. Strategi og finansiering er to forskellige monopoler – den bløde og den hårde del – og på samme måde har mit liv også være opdelt i to forskellige verdener med studielivet på den ene side og dj-karrieren på den anden. Her skal jeg tænke kreativt i forhold til mine shows og performances, men også være businessmindet i forhold til mine kontrakter og indtjening.

 

Akademiker eller musiker?


For Kongsted har det dog ikke altid været lige nemt at have begge ben i to forskellige lejre, og han har kæmpet med at finde ud af, hvor han helt præcist hørte til:

– Folk spørger: "Er du her ovre i akademiker-kassen eller herovre i musiker-kassen?" Det kæmpede jeg med i sindssygt lang tid, for hvilken kasse er jeg egentlig i? Og er der overhovedet en kasse, der passer til mig? I lang tid syntes jeg, det var en ulempe, at jeg ikke kunne sige helt klart, hvor jeg hørte til henne. Men nu har jeg fundet ud af, at det sgu er meget dejligt at have et ben i hver kasse, for så er der ikke nogle andre, der er ligesom mig, siger han med et bredt smil.

I sidste ende valgte Andreas at omfavne de forskellige dele af sine interesser og kombinere dem til en unik sammensætning, der også påvirkede hans speciale. Her valgte han at bruge dele fra begge sine verdener og skrive om marketingsbegrebet oplevelsesøkonomi inden for et område, han kender rigtig godt indefra:


– Min case var et diskotek – helt konkret ZEN, hvor jeg også er resident dj "til daglig", og her forsøgte jeg at sætte en pengeværdi på en dj-oplevelse for dem. Jeg har en lille drøm om, at det kunne være fedt at arbejde med oplevelsesøkonomi i forhold til min dj-karriere og natklubber i fremtiden. Måske endda i min egen virksomhed. Arbejde videre med idéen fra mit speciale og undersøge, hvordan diskoteker kan optimere deres oplevelser og skabe merværdi på den måde. Det kunne være fedt.

På den måde lykkedes det endelig Andreas at smelte sit CBS-hjerte sammen med sit musikerblod. Og på den måde afsluttes Kongsteds ring egentlig ganske fint. Musik og business i et kontrastfyldt, dynamisk, struktureret og spontant forhold:

– Disciplin er et holdepunkt for mig. Samtidig skal der også være plads til at give fuldstændig slip og gøre noget spontant. Man kan ikke tvinge kreativitet og de gode idéer frem. Der skal være plads til, at de kan opstå spontant. Derfor sørger jeg også for at skabe plads i min kalender til de huller.


Men så kunne man jo være fræk og sige, at det jo også er en disciplin at give sig selv huller til at være spontan? At du planlægger dig til spontan kreativitet?

– Haha. Ja. Det har du ret i. Men jeg tror, det er vigtigt at have dynamik i sit liv. Jeg har ikke dvælet ved mine oplevelser. Der har aldrig været et ultimativt mål, men jeg har taget et skridt op ad bjerget ad gangen, nydt det, og er så gået videre. Tingene har været et frirum for hinanden. At være dj blev et frirum for studielivet, og studiet blev et frirum for musikken. Tingene må ikke blive for overfokuserede. Der skal være balance og flere ben under dig til at støtte dig, hvis det hele nu pludselig var slut i morgen.

Se masser af nye billeder af Kongsted i GAFFAs gallerisektion


Se flere artikler i vores serie "Musik og uddannelse" via dette link

ANNONCE