x

Sea Change – norsk elektropop på Danmarksturné

Sea Change – norsk elektropop på Danmarksturné

Når festivalen Nordisk 2014 i januar og februar løber af stablen for anden gang, er det igen med fire nordiske upcoming bands, der er blevet udvalgt til at repræsentere den nordiske lyd, som den ser ud lige nu. På årets festivalturné kan du opleve danske Sekuoia, færøske Byrta, norske Sea Change og islandske Good Moon Deer.

De fire navne, der er udvalgt til Nordisk 2014, er ifølge arrangørerne en nøje håndplukket kombination, der ikke bare matcher, men også supplerer hinanden rigtig godt: "Alle byder de ind med deres eget bud på lyden af det kølige nord, som bidrager til en bredere forståelse for, hvad det egentlig er, der kendetegner det nordiske lydbillede," fortæller arrangørerne.

Nordisk er et et år gammelt initiativ forklædt som festival-turné, der består af koncerter i otte kulturhuse i Danmark i perioden 23. januar til 6. februar, hvor fire upcoming, nordiske bands rejser med. Som noget nyt giver de også en koncert på Færøerne og tre i Island. De fire navne er udvalgt ud fra deres popularitet i deres respektive lande, men også ud fra deres evne til at nå ud over scenekanten og skabe god energi til liveshows. 

Idéen bag projektet er at give unge uden for de store byer muligheden for at stifte bekendtskab med den mindre kommercielle, nordiske musik. "Den nordiske musik ligger i høj grad tæt på den danske kulturarv, og touren er en oplagt mulighed for, at unge præsenteres for musik skabt på egne længde- og breddegrader, især i denne tid, hvor kreativiteten i nordisk rytmisk musik er misundelsesværdig høj, og outputtet er ekstremt godt," fortæller arrangørerne.

GAFFA har talt med et af de fire navne, den norske sangerinde Sea Change alias Ellen A. W. Sunde, for at høre lidt om, hvad vi kan forvente:

Hvorfor og hvordan begyndte du at lave musik?

– Jeg har altid haft noget i mig, som var nødt til at komme ud, på en eller anden måde. Jeg lærte, hvordan jeg kunne optage noget på let vis og gik i gang med at rode rundt med trommeloops og synthesizere, og så begyndte det rigtigt. Jeg lærte at producere musik, og det gør jeg stadig.

Hvordan vil du selv beskrive din musik?

– Drømmende lo-fi elektronisk musik med en eksperimenterende kant.

Hvilke andre kunstnere har været en inspiration for din musik og hvorfor?

– Der er så mange! Fever Ray for hendes enestående minimalisme, jazzmusikeren Sidsel Endresen for hendes musikalske frygtløshed, Talk Talk for deres eksperimenter med elskelig synthpop, Radiohead, Arthur Russell. Fælles for disse kunstnere er, at de bevæger genrer i en ny retning.

Hvorfor skal man se dig live?

– Mine koncerter er drømmende og dynamiske. Sangene glider over i hinanden. Jeg vil have, at folk falder i trance. Det kan blive monotont, men stadig dynamisk. Vi spiller i næsten totalt mørke, med bevægelige visuals.

Hvilke af de andre navne på Nordisk 2014-turnéen glæder du dig til at høre og hvorfor?

– Dem alle sammen! Jeg elsker den eksperimenterende dub-feeling fra Sekuoia og Good Moon Deer, og den superfede elektropop fra Byrta vil blive virkelig fed at høre og se live.

Den samlede lineup til Nordisk 2014 er som følger:

Bag elektropop-doen Byrta finder vi to af Færøernes stærke musikalske kræfter, Gudrid Hansdóttir (tidligere soloartist) og Janus Rasmussen fra islandske Bloodgroup. I kølvandet på deres selvbetitlede debut gav de en mindeværdig optræden på den færøske G! Festival i 2013, som kvitterede ved at tildele Byrta prisen for "Best Upcoming Band", og bandet blev på stedet booket til årets Iceland Airwaves-festival.

Good Moon Deer er en duo bestående af Guðmundur Úlfarsson Ingi Úlfarsson og Ívar Pétur Kjartansson, som med deres eksperimenterende elektroniske produktioner skaber et univers kombineret af smukke og mareridtsagtige lydbilleder præget af percussion. De har givet en række off venue shows under blandt andet Iceland Airwaves.

Berlinbosatte Sea Change har kun en enkelt officiel udgivelse i ryggen, nemlig den hittende single "Bursting." Sea Change har høstet anerkendelse på sin hjemlige musikscene i Norge, såvel som i Tyskland, hvor hun senest optrådte til Berlin Music Week.

Sekuoia er et alias for elektronikamusikeren Patrick Bech-Madsen, der tidligere har spillet support for Veto, WhoMadeWho, MØ og Active Child og har optrådt på danske festivaler som Strøm Festival, Trailerpark, Click og ikke mindst Roskilde Festival. Sekuoia er også med på GAFFAs liste "De bliver store i 2014".

Læs interviews med de andre optrædende på turnéen

Den komplette tourplan ser således ud: 

DANMARK:

23/1: Værløse, Galaksen

24/1: Ishøj, Ishøj Kultur Café

25/1: Ballerup, Baltoppen

29/1: Odense, Posten

30/1: Frederiksværk, Gjethuset

31/1: Næstved, Grønnegade Kasernes, Kulturcenter

1/2: Rødovre, Viften

6/2: Birkerød, Mantzius

7/2: Slagelse, Musikhuset

8/2: Helsingør, Toldkammeret

FÆRØERNE og ISLAND:

15/2: Torshavn, Norðurlandahúsið í Føroyum (FO)

17/2: Reykjavik, Kex Hostel (IS)

19/2: Akureyri, Græni Hatturinn (IS)

20/2: Reykjavik, Harlem Bar (IS)

Køb billetter til koncerterne via GAFFA Live.

Hør "Let's Dance" med Sea Change:


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA