Nyhed

Niels Skousen fylder 70

En mester på modersmålet fylder rundt, og GAFFA tegner et portræt

"På tidens strøm / jeg lever i byen / går omkring med mit dobbeltsyn," sang Niels Skousen på det comebackalbum, som brød 22 års pladepause og som netop bar titlen "Dobbeltsyn." Det er efterhånden 12 år siden, og for nylig spurgte jeg Skousen, hvad der egentlig ligger i udtrykket. På sin karakteristisk eftertænksomme facon svarede han, over stempelkaffen hjemme på Østerbro:

"Dobbeltsyn...det kan være så meget. Det fornuftige og det ufornuftige, hvad har du lyst til og hvad er du nødt til? Hele dualiteten i vores verden. Som er så stor, som vi støder på alle vegne, og som kan være så svær at få til at smelte sammen. Og nogle gange smelter det sammen, andre gange stritter det i to forskellige retninger. Nogle gange er det nødvendigt at tale om abstraktionen for at definere tingene."
 
Nej til nostalgien
 
I dag fylder Skousen så 70 og kunne, uden at nogen ville løfte et øjenbryn, hvile på laurbærrene og fejre fortidens bidrag til dansk rockhistorie - herunder Skousen & Ingemanns klassiker "Herfra hvor vi står" fra '71.
 
Sidstnævnte fejrede Skousen og venner med en koncert på Vega i København for to år siden, men ellers ligger nostalgien ikke til fødselaren, som betegnende nok kaldte sin sidste turné for Troubadur i tidens strøm og siden comebacket har omgivet sig med yngre håndlangere som Jonas Struck, Nikolaj Nørlund, Rune Kjeldsen, Lise Westzynthius med flere.
 
Og som - nok så væsentligt - i sin sangskrivning fortsat forholder sig til såvel den verden, der omgiver ham som mere tidløse vilkår ved det at være menneske. 
 
"Jeg interesserer mig for omverdenen, simpelthen. Og for subjektets stilling i forhold til omverdenen. Og dermed bliver det også personligt. Men det lyder som om, du synes at der er en stor forskel?... jeg synes selv, det glider lidt over i hinanden," som Skousen bemærkede tilbage i efteråret og tilføjede:
 
"Jeg synes på en måde, det klæder rockmusikken, at man trækker sig selv ind, som subjekt. At man - i stedet for at stå som en alvidende fortæller, som det hedder i litteraturen – tager udgangspunkt i sig selv." 
 
Publikum udeblev
 
Niels Skousen er født i Köln i '44 og kom hertil som ganske lille med sin tyske mor - de formative år er smukt beskrevet i den eminente erindringsbog "Herfra hvor jeg står" fra 2011.
 
Mødet med den jævnaldrende amerikaner Bob Dylans musik i '64 blev afgørende for den unge Skousen, som i årene herefter lagde grunden til sin senere karriere som skuespiller og sangskriver på Studenterscenen og siden i teatergruppen Solvognen, som tekstforfatter for syrerock-trioen Young Flowers med mere.
 
Han deltog i den berømte hashrygnings-happening sammen med blandt andre forfatteren Klaus Rifbjerg på Kulturministeriets trappe i sommeren '70, og året efter fulgte så hans til dato mest kanoniserede bidrag til danskrocken med "Herfra hvor vi står" sammen med makkeren Peter Ingemann.
 
Skousen & Ingemann muterede til Musikpatruljen ' 72 og udgav et enkelt album under dette navn; året  efter debuterede Skousen i eget navn med "Jeg vender mig i sengen". "Palads af glas" fulgte i '76, mens Skousen udgav yderligere et par plader med gamle makkere som Ingemann og Stig Møller, deltog i rockrevyen "Natlægen" med blandt andre Troels Trier og Erik Clausen i '79 med mere.
 
Året efter udgav han sangcyklussen "Landet Rundt del 1," men trods titlens implicitte løfte kom der aldrig en opfølger: Publikum udeblev fra de efterfølgende koncerter, og med en fornemmelse af for alvor at være blevet overhalet af tiden, indledte Skousen hvad der skulle blive en 22 år lang pause fra musikbranchen.
 
På landevejen
 
I de følgende årtier helligede Skousen sig skuespillet, og blev - som det hedder - folkeeje gennem sin centrale rolle i den populære tv-serie "Landsbyen" i 90'erne. I 2002 vendte han så endelig tilbage til musikken med det ikke mindre end mesterlige album "Dobbeltsyn" og holdt forbløffende nok niveauet på "Daddy Longleg" fire år senere.
 
Siden har vi fået endnu et studiealbum og to liveplader, og i skrivende stund arbejder Skousen på nyt materiale og har luftet flere uudgivne sange ved sine koncerter det sidste års tid.  
 
I foråret er der en sjælden mulighed for at opleve ham i nostalgiens tegn, når Skousen & Ingemann giver koncerter i henholdsvis  Ishøj Kulturcafé og på VoxHall i Århus. Og sandelig om ikke Skousen også er på landevejen i eget navn i foråret, hvor han kan opleves i blandt andet Ringkøbing, Skanderborg, Roskilde og i københavnske Amager Bio.
 
"Verden er åben, men alle skilte peger indad mod hjertets labyrint" sang Skousen - også - i titelnummeret fra "Dobbeltsyn." På sin vis et passende credo for en stærk sangskriver, som herfra ønskes stort tillykke med dagen. Du kan købe billetter til forårets koncerter med Skousen her og genforeningskoncerterne med Skousen & Ingemann her.
ANNONCE