x

NovemberDecember – indiefolk-band tager sagen i egen hånd

NovemberDecember – indiefolk-band tager sagen i egen hånd

NovemberDecember udgav den 20. januar debutalbummet From The Swing Into The Deep – kulminationen på et temmelig omfattende forløb. Arbejdet med albummet stod på i et år, og bandet varetog selv alle aspekter af værkets tilblivelse – ikke mindst derfor var det en forløsning af dimensioner omsider at kunne dele debuten med verden.

– Vi indspillede hele pladen selv på Lydhavnen i Aarhus, og undervejs i processen blev vi glade for at arbejde enormt lang tid med hver enkelt ting. Det kunne tage os en halv dag at indspille et guitarspor, fordi vi lige skulle finde den helt rigtige, gamle, støvede mikrofon. Med tiden sendte vi sagerne til testmix, og resultatet lød fedt, men bare overhovedet ikke som os, så vi besluttede at lave alting selv. Det resulterede i en hård og udfordrende, men også fed og lærerig proces, som vi er glade for, at vi forfulgte, fortæller sanger, perkussionist med mere Steffen Lundtoft.

NovemberDecember spiller indie-folk med fokus på mindeværdige melodier og vokalharmonier, men for bandet er begrebet "bevægelse" også en helt essentiel størrelse – alene bandnavnet rummer en udvikling i tid, og når det kommer til kompositioner og orkestreringer, holder gruppen meget af at dyrke en foranderlighed og et mod på både spontane og drastiske skift.

– En meget essentiel del af vores lyd er vores stemmer. Vi fastholder helt bevidst den her koriske ting, hvor alle bidrager med vokaler. Det er selvfølgelig mest Steffen og Peter, der har lead-roller, men alle i bandet synger i et eller andet omfang på alle numre. Det er ikke som sådan et dogme, men inden vi så os om, så var det bare blevet en del af vores udtryk, og det havde vi det egentlig rigtig godt med, forklarer guitarist med mere Esben Inglev og suppleres af Steffen Lundtoft:

– Pladen er meget rå i den forstand, at der ikke pludselig dukker en effekt op og tager styringen. Det er en akustisk og håndspillet plade, der midt i numrene ofte gemmer på små melodi-stumper, som man måske først hører ved femte gennemlytning. Vi kan godt lide at flette eksempelvis kor, klaver og guitar-linjer sammen.

 

Både skrøbeligt og berusende

Bandets relativt korte historie taget i betragtning har NovemberDecember spillet temmelig mange koncerter. Foruden et show på Spot Festival i 2012 er det blevet til koncerter i forbindelse med såvel Oppenheimers Eftermiddag som Recession Festival samt en længere række support-tjanser. Det er ingenlunde tilfældigt, at koncert-CV'et på så tidligt et stadium i bandets karriere tager sig så omfattende ud, for gruppen elsker ubetinget live-situationen.

– Der er noget fantastisk fedt over at få lov til at komme ud og spille for folk og mærke den energi, der kommer fra salen, og mærke hvordan dét, man har brugt så meget tid på, bliver taget imod. Det er en skrøbelig situation, fordi der ikke er nogle maskiner, der hjælper os, og det gør, at det er ekstra berusende, når det hele bare svinger og går op i en højere enhed. Nøgleordet er dynamik, og den kommer ikke mindst til sin ret, når vi veksler mellem to- og femstemmig sang og altså indimellem serverer en hel lille mur af vokaler, lyder det fra sanger og bassist Peter Sejr.

For NovemberDecember står 2014 i netop koncerternes tegn, for From The Swing Into The Deep skal luftes godt og grundigt, nu der på perfektionistisk vis blev brugt et helt år på at skabe værket. I det små er bandet dog allerede i fuld færd med at skrive nye sange til næste udgivelse, som gruppen agter at kreere ud fra en mere intuitiv og umiddelbar præmis.

 

Hvem? NovemberDecember udgøres af Peter Sejr (sang og bas), Steffen Lundtoft (sang, percussion og guitar) og Esben Inglev (guitar, mandolin, klaver og sang) samt de nytilkomne Casper Simonsen (trommer og sang) og Mikael Sort (guitar, pedal steel, mandolin og sang), der trådte til, da de tidligere medlemmer Simon Krindel (klaver og sang) og Michell Boysen (guitar, kontrabas og sang) af forskellige udramatiske årsager så sig nødsaget til at kvitte bandet.

Hvad? – Vi spiller ærlig og insisterende folk uden elektroniske elementer, men med masser af strengeinstrumenter og vokalharmonier og med et stort fokus på dynamik og kontraster.

Hvor? – Vi kommer fra rundt omkring i Jylland – Lemvig, Holstebro og Esbjerg, men er nu alle bosat i Aarhus, som vi holder meget af; ikke mindst grundet byens spirende musikerfællesskaber.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA