x

Kanye Wests debut fylder 10 år

Kanye Wests debut fylder 10 år

Den 23. oktober 2002 er Kanye West på vej hjem efter en sen nat i studiet. Hans øjenlåg bliver tunge, og i næste nu falder han i søvn bag rattet. Bilen driver umiddelbart over i den modsatte kørebane, og West kolliderer med en modkørende bil. Da han vågner på hospitalet, er hans kæbe brækket, og hans mund syet sammen med metaltråd. Det kunne lyde som en tragedie, et brat stop i en ellers lovende karriere som hiphop-producer. Tværtimod er det netop denne hændelse, der giver Kanye West selvtilliden til at rappe igennem - paradoksalt nok - og således bliver det startskuddet til en karriere, der har bragt Yeezy til toppen af hiphop.

Hvor Kanye West tidligere havde arbejdet på andres produktioner - blandt andet Jay-Zs "The Blue Print" fra 2001 - havde han endnu ikke taget skridtet fuldt ud med sine egne numre til trods for, at han i flere år havde nørklet med dem. Tilliden til hans flow var ikke stor blandt hans kollegaer. Det ændrede sig med den smadrede kæbe. West indspillede nummeret "Through The Wire", mens hans ømme kæbe stadig var syet sammen, og i næste nu tog hans første album form.

"The College Dropout" kom debutalbummet til at hedde, og det udkom den 10. februar 2004. Historien vil, at Kanye West havde pakket en Louis Vuitton-taske med brændte cd'er og demoer, og det er meget af det materiale, som kom til at udgøre albummet, mens han kom sig oven på sit trafikuheld, der også fungerede som en inspirerende katalystor. West har udtalt, at albummet var "hans medicin". 

I modsætning til den gangsterstil, der var tidens mode, fokuserede Kanye West i stedet på personlige kampe, famile, religion, selvbevidsthed og materialisme. 

Albummet debuterede som nummer to på den amerikanske Billboard Top 200 hitliste og solgte hele 441.000 eksemplarer inden for den første uge. Og succesen stopper ikke der. Året efter modtog Kanye West en Grammy for Årets Bedste Rap Album ved den 47. Grammyuddeling. I dag betragtes det som ét af de bedste debutalbum fra en hiphop-kunstner nogensinde, og det er kåret af både Rolling Stone Magazine og Time Magazine som et af verdens bedste album. Det har indtil videre solgt svimlende 3.1 millioner eksemplarer verden over.

GAFFAs Christian Grubert startede sin anmeldelse med en smule filosoferen, da Jay-Z på det tidspunkt havde annonceret, at han trak sig tilbage: "Det store spørgsmål har været ... Hvem skal redde Roc-A-Fella, nu Jay-Z har lagt mikrofonkasketten fra sig? Efter The College Dropout må det stå klart for enhver, den klarer Kanye!". Albummet fik fem ud af seks stjerner.

Resten af Kanye Wests karriere er, som man siger, historie. Han har gennem årene udgivet i alt seks studiealbum, et album med førnævnte Jay-Z, har solgt over 30 millioner digitale singler alene i USA og modtaget 21 Grammyer, ligesom han arbejder som filminstruktør, modeskaber og forretningsmand. Alt sammen på kun 10 år.

Du kan se katalysatoren for "The College Dropout" - "Through The Wire" - lige her:


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA