x

Stærk jazztrio til Vinterjazz

Stærk jazztrio til Vinterjazz

I denne måned afholdes der Vinterjazz Festival over hele landet. Det betyder, at der er strøet jazzkoncerter ud med generøs hånd over landets spillesteder. Om en uge, onsdag den 19. februar, lægger Atlas i Aarhus scene til BB&C - dagen efter står Jazzhouse i København for skud. Man skal imidlertid ikke lade sig narre af det anynome navn. Bag navnet gemmer sig nemlig tre af de mest spændende profiler fra amerikansk jazz, rock og eksperimentalmusik.

Mest kendt i den brede sammenhæng er vel guitarist Nels Cline, som især kendes fra det alternative rock/country-orkester Wilco, men som sideløbende har skabt sig en særdeles spændende karriere som nysgerrigt afsøgende guitarist mellem jazz, rock og avantgarde.

Saxofonist Tim Berne er en af de fremmeste musikere på New Yorks avantgarde-scene. Han kendes blandt andet for sit eget projekt Tim Berne's Snakeoil, der gæstede Jazzhouse til sidste års Copenhagen Jazz Festival med en meget rost koncert. Derudover har han spillet med nogle af de største på den amerikanske avant-jazzscene. Vi taler folk som Bill Frisell og John Zorn.

Læg dertil trommeslageren Jim Black, som bevæger sig frit mellem jazz, postrock, Balkan-musik og et eksperimenterende udtryk. I dansk sammenhæng kendes han blandt andet for sit samarbejde med Jakob Bro på dennes meget roste "December Song". Derudover har han spillet med så forskellige navne som Boredoms, Laurie Anderson og Uri Caine.

Berne/Black & Cline har eksisteret i nogle år, og kender som sagt hinanden særdeles godt. De har spillet sammen på kryds og tværs i mange sammenhænge, hvilket naturligvis smitter af på det intuitive intense samspil de mønstrer i deres genrehybride BB&C trio. For eksempel går samarbejdet mellem Tim Berne og Nels Cline over 30 år tilbage, mens Jim Black var med i Bernes markante 1990'er-gruppe Bloodcount. Berne/Black & Cline har indtil nu begået en enkelt cd. Det anmelderroste livealbum "The Veil" fra 2011 optaget på den hippe New Yorker-avantgardeklub The Stone, og som blandt andet fik følgende ord med på vejen i The Guardian:

"Hvis der findes en powertrio, som kan sætte en ny standard for den nutidige blanding af jazz, eksperimentel funk, guitar-improvisation og lyd-malende støj, så er det den her ... Alle tre musikere har skarpe tendenser, men de bløder abstraktionerne op med et væld af melodisk rigdom og selv skrøbelig lyricisme i dens ambiente passager ... Alternativ-rock-, jazz- og elektronica-fans kan frit hoppe på her."

Man tør altså have høje forventninger, når denne trio gæster Danmark med to koncerter under Vinterjazz 2014. Forvent en eksplosiv blanding af free jazz, skronk, heavy metal, rock, eksperimenterende funk og snesevis af ikke kategoriserbare inspirationer.

Billetter til de to koncerter i henholdsvis Aarhus den 19. februar og København den 20. februar er i salg og kan skaffes via GAFFA Live.

Læs hele programmet for Vinterjazz


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA