x

GAFFA i Island: Festivalåbning

GAFFA i Island: Festivalåbning

Iceland Airwaves gik lige så langsomt i gang i går aftes, da festivalens største spillested, Reykjaviks museum for Moderne Kunst, dannede ramme om to koncerter.

Citizen Cope fik æren af at afholde åbningskoncerten i den højtloftede, overdækkede hvide gård omkranset af svalegange i flere etager på begge sider som i et gammelt fængsel. Og snart rungede amerikanerens bluesede singer/songwriting - som en amerikansk version af irske David Gray - ud over det relativt store publikum, der tog godt imod ham.

Iceland Airwaves kører generelt med et utroligt presset program, som betyder, at de fleste bands kun har knap 25 minutter til deres sets. Men på åbningsdagen havde de to acts en time hver. Citizen Cope klarede sig igennem sin time på et swingende band, beske kommentarer om verden og en ganske habil sangskrivning. Det var dog tydeligt, at den islandske incrowd stadig ventede på aftenens hovednavn, Emiliana Torrini.

Den islandske yndling tog scenen iført et kostume liggende et sted mellem Karen Blixensk sofisteri og afrikansk bonderomantik, der stod i en sær kontrast til hendes lillepigeagtige manerer og trancelignende sangpositurer. Men da åbningsnummeret, ”To Be Free”, fra albummet ”Love In The Time Of Science” rumlede ud over publikummet godt hjulpet afsted af det tighte band, der fulgte Emiliana, med blandt andet den gamle trommeslager fra Sugarcubes, Siggi Baldursson, sang publikum med med lukkede øjne på trods af det ret dårlige lyd i kunstmuseet.

Emiliana kom rundt om stort set hele repertoiret fra sit album samt et par nye numre, og en udvidet instrumentalversion af koncertens slutnummer, der kulminerede i dynamisk popstøj, viste, at der absolut er mere gods i den lille islandske sangfugl, end hendes fine ydre umiddelbart afslører.

Aftenen sluttede med et afterparty på Reykjaviks aktuelle in-sted, Hverfissbarinn – og ja, den er god nok: Reykjavik og unge islændinge generelt kører den alt for coole stil.

Torsdag aftens program: Blandt andre Sigur Rós og det lovende islandske hard core band Minus. Besøg GAFFA online i morgen.

Iceland Airwaves hjemmeside

Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA