x

Arctic Monkeys: Rock'n'roll dør aldrig

Arctic Monkeys: Rock'n'roll dør aldrig

Rockmusikere har det ikke nemt for tiden, de kan vel nærmest sammenlignes med bedemænd. Samler man den efterhånden udskældte elektriske guitar op og får den til at larme, kan man forvente at blive målskive for alverdens kritik: Man er reaktionær, man er konform, man er ude af trit med tiden. Det er som om, at der er gået mode i at postulere, at rockmusikken ikke længere bærer på kimen til frihed og oprør, at den er - som man har sagt i snart 30-40 år - død med store bogstaver. Nu får rockmusikken imidlertid opbakning fra, hvad der kun kan beskrives som ét af tidens største rockbands, Arctic Monkeys. Forsanger Alex Turner var nemlig klar i mælet, da han var med til at samle hele to Brit Awards op i går på podiet i Londons O2 Arena.

Den velformulerede forsanger insisterede under takketalerne på, at "rock'n'roll vil aldrig dø". Og han havde måske god grund til at føle sig sikker i sin overbevisning. Arctic Monkeys samlede nemlig både prisen op for Årets Bedste Album og Årets Gruppe. Med andre ord kan man sige, at The Brits taler sit tydelige sprog om, at den guitarbaserede rockmusik nok ikke er helt død - modsat rygtet.

"Nå, der røg de 15 pund vi havde sat på One Direction til at vinde", sagde Turner til salen, da Sheffield-drengene tog prisen for Årets Album for sidste års "AM". "Den rock'n'roll, hv'a? Den rock'n'roll, den vil bare ikke forsvinde. Måske den går i hi fra tid til tid, synker tilbage i sumpen. Jeg tror, at universets cykliske natur kræver en smule samtykke i forhold til dets regler."

"Men den venter altid, dér, omkring hjørnet", tilføjede Turner. "Klar til at komme tilbage gennem skidt og snavs gennem glasloftet, bedre end nogensinde før. Yeah, den rock'n'roll, det synes som om, at den er falmet bort nogle gange, men den vil aldrig dø. Og der er intet, du kan gøre ved det."

Arctic Monkeys åbnede The Brit Awards med at spille "R U Mine", mens søjler af ild og flammer bag dem stavede bogstaverne "AM".

Arctic Monkeys' lille kampråb kommer i en uge, hvor Jonny Greenwood fra Radiohead i det engelske musikmagasin NME har sammenlignet det at spille på elektrisk guitar med en arkaisk udtryksform. "De guitarbands, der dannes nu til dags, spiller på instrumenter, der tilhører deres bedsteforældres generation - og ofte udtrykker de sig inden for samme stil", sagde den ellers ikoniske guitarist. "Beatles begyndte jo heller ikke på banjoer, trods alt ...". 

Greenwood fortsætter i interviewet med at understrege, at han synes, at man bør omfavne den nuværende teknologi og prøve at udtømme dens muligheder i stedet. 

Måske Alex Turner har fat i den lange ende. Lige siden efteråret 1957 har guitarbands besunget rockmusikken, navnligt, Danny And His Juniors i deres hit: "Rock'n'roll is here to stay / It will never die / It was meant to be that way / For I don't know why". Og rockmusik får stadig unge mennesker til at danse i 2014. Du kan eventuelt give Arctic Monkeys "AM" et genlyt her forneden og prøve dine dansesko.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA