x

Frank Zappa – nu som bakterie

Frank Zappa – nu som bakterie

Den legendarske musiker og komponist Frank Zappa var kompromisløs, mens han levede, og den attitude har overlevet ham. Den er oven i købet kommet amerikanske forskere til gavn, mens de forskede i en bakterie, som resulterer i bebumset hud hos mennesker. De havde nemlig ikke så meget held i deres bestræbelser og var faldet over en uventet bakterie, men i stedet for at afvise den som en ren fejl, besluttede de sig for at tænke ud af æsken. Dette initiativ kom fra noget så usandsynligt som et Zappa-citat, en af forskerne havde som pauseskærm på sin computer.

"Hvis du ender med et kedeligt, miserabelt liv, fordi du har lyttet til din mor, din far, din lærer, din præst, eller en eller anden fyr i fjernsynet, som har belært dig om, hvordan du skal håndtere dit lort, så har du fortjent det", lyder det smukt rammende citat fra musikeren, der døde i 1993, og som inspirerede forskerne. Ligesom Zappa yndede at skifte gnidningsløst mellem genrer, gjorde forskerne det samme i deres måde at tænke bakterien på.

Mikrobiologen Andrea Campisano udtaler til USA Today: "Det er første gang, vi har fundet en mikroogranisme, der kan gå fra menneske til en plante."

Og hvad kalder man så sådan en charmerende bakterie? Jo, den kalder man naturligvis "Propionibacterium acnes Zappae". Frank Zappas enke, Gail Zappa, har til USA Today givet navngivningen sin velsignelse: "For mig er det bare en forlængelse af Franks ønske om at forbinde alting, at få mening ud af universet."

Man forestiller sig, at Frank Zappa ville have været helt på det rene med at få en bakterie navngivet efter sig. Om han så var til bumser eller ej, kan vi kun gisne om, men skal man tage det for gode varer, det han synger i sin sang "Jewish Princess" fra albummet "Sheik Yerbouti" (1979) og opsamlingen "Have I Offended Someone", udgivet fire år efter hans død, så foretrækker han nok ren hud:

"I want a funky little jewish princess / A grinder; a bumper, with a pre-moistened dumper/ A brazen little jewish princess / With titanic tits, and sand-blasted zits."

Giv eventuelt den lille sang et lyt, mens du reflekterer over naturvidenskabens forunderlige verden.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA