x

Hør Soundgarden i øveren – og glæd dig til bokssæt

Hør Soundgarden i øveren – og glæd dig til bokssæt

1994 var et godt år i forhold til albumudgivelser, men også et til tider dystert år. Jeff Buckley udgav sit eneste album, mens han levede, den smukt æsteriske "Grace", Nirvanas "Unplugged in New York" udkom som en slags efterskrift for Kurt Cobain, der havde begået selvmord, Manic Street Preachers udsendte deres "The Holy Bible", hvis lyriske univers centrerer sig om prostitution, selvmordstanker og anoreksi. Mindst lige så mørksindede var Soundgarden på deres "Superunknown", som udkom den 8. marts, og med "Black Hole Sun" som tredjesingle fik de deres gennembrud ind til MTVs mainstreamgeneration. Hør bandet øve sig på andensinglen "The Day I Tried to Live" for 20 år siden her forneden.

Med det 20 års jubilæum lige om hjørnet har Seattle-bandet besluttet sig for at fejre udgivelsen med en solid genudgivelse af deres mesterværk. Det skriver amerikanske Rolling Stone Magazine. Bandet har besluttet sig for to deluxe-udgivelser og én vinyludgivelse af albummet.

Den første Deluxe-udgivelse indeholder en remastered version af albummet sammen med en anden cd bestående af 16 demoer, øveoptagelser og b-sider; 10 af numrene har aldrig tidligere været udgivet. Super-Deluxe-udgivelsen udvider til hele fem cd'er med endnu flere sjældenheder samt en version af albummet mixet i Blu-ray Audio 5.1 Surround Sound. Denne udgivelse kommer også med en bog skrevet af Rolling Stones David Fricke, ikke tidligere sete fotos af Kevin Westerberg og ny albumkunst af kunstneren John Graham. Sidst, men ikke mindst, bliver albummet også udgivet som en 200 grams dobbelt-vinylplade. De forskellige udgaver udkommer 3. juni.

Soundgarden har også planer om at udgive "Superunknown: The Singles". Den kommer til at indeholde fem 10-tommer plader med alle b-siderne fra singleudgivelserne "Spoonman", "The Day I Tried to Live", "Black Hole Sun", "My Wave" og "Fell on Black Days". Den er sat til at komme på Record Store Day den 19. april.

"Superunkown" bliver betragtet af mange musikanmeldere som Soundgardens hovedværk. Albummet udkom til fantastisk ros og fanfare og har siden solgt over ni millioner eksemplarer på verdensplan. Bandet tillod sig selv lidt flere friheder på albummet, end de tidligere havde gjort, og det kommer måske bedst til udtryk i numrenes eksperimenterende udtryk med østerlandske klangflader.  

Hør Soundgarden forsøge sig med en tidlig gennemspilning af "The Day I Tried to Live". Nogle gange er det rart at blive mindet om, at alle gode sange starter et ydmygt sted.

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA