x

Roger Daltrey fylder 70

Roger Daltrey fylder 70

I dag fylder Roger Daltrey, forsanger i The Who, 70 år.

Daltrey voksede op i London-kvarteret Sheperd's Bush – samme kvarter som de to andre The Who-drenge John Entwistle (bas) og Pete Townshend (guitar) – sammen med sine to søstre og forældre.

På trods af en lovende skolegang ville Roger ikke følge op med en universitetsuddannelse, men interesserede sig i stedet for den voksende rock'n'roll-scene i England. Til sidst blev han smidt ud af skolen og blev dagarbejder. Om aftenen spillede han med bandet The Detours, hvor han var sanger og guitarist. Det var også her, at de senere The Who blev samlet – efter Daltrey fik byttet ud i bandkonstellationen, og Keith Moon også blev indlemmet, som trommeslager. Hvor The Detours spillede covernumre af blandt andet the Beatles, spillede The Who i stedet eget materiale, primært skrevet af Pete Townshend, nu uden Daltrey på guitar.

Fra deres første hit "I Can't Explain" i 1965 spillede rock-hovederne fast sammen indtil opløsningen i 1982. The Who bliver ofte regnet blandt pionererne inden for rockens historie og nævnes sammen med The Rolling Stones og The Beatles som de vigtigste britiske rockbands nogensinde. Roger Daltrey er specielt kendt for sin – efter manges mening enestående – stemme, som under live-performances akkompagneredes af et vildt udtryk, der blandt andet indeholdt en svingende mikrofon og ødelagte instrumenter. De er også kendt for de såkaldte rockoperaer "Tommy" (1969) og "Quadrophenia" (1973).

Under tiden med The Who udgav Daltrey tre solo-album: "Daltrey", "Ride a Rock Horse" og "One of the Boys". Efter opløsningen udsendte han en række solo-album, der var væsentligt mere rockede end tidligere. Især "Under a Raging Moon" fra 1985 er værd at give et lyt. Til marts udgiver han et nyt album, "Going Back Home", i samarbejde med Dr. Feelgood-guitaristen Wilko Johnson.

I 1985, 1988, 1989 og igen fra 1996 har The Who igen været aktive, og i 2006 udsendte de albummet "Endless Wire", deres første studiealbum siden 1982. Albummet blev fulgt op af en turné, der bragte gruppen til Roskilde Festival i 2007. I 2011 gav Roger Daltrey en dansk solokoncert, hvor han fremførte The Whos rockopera "Tommy" ved Valdemars Slot på Tåsinge. Sidste år fremførte The Who deres anden rockopera, "Quadrophonia", live i både Europa og USA, men desværre ikke i Danmark.

Foruden at synge er Daltrey også kendt for sine skuespil-bedrifter, blandt andet i filmudgaven af "Tommy", og han har også været producer på flere film.

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA