x

Dylan i Danmark: Fem højdepunkter

Dylan i Danmark: Fem højdepunkter

Til sommer gæster den i dag 72-årige rocklegende Bob Dylan for blot anden gang i karrieren Aarhus, hvor han for knap tyve år siden gav friluftskoncert på Tangkrogen i sommeren '96. Dylan har imidlertid besøgt Danmark et utal af gange gennem årene, og i anledning af det just annoncerede sommerbesøg giver GAFFA dig her en guide til fem af Dylans vigtigste koncerter herhjemme gennem årene.
 
1. KB Hallen, 1. maj 1966
 
Bob Dylan afviklede sin første europæiske turné i '66 - året efter han havde forarget protestsangs-puritanere hjemme i USA og stødt en del af fanskaren fra sig ved at sætte strøm til sin musik ved en koncert på Newport Folk Festival. Europaturnéen faldt samme år som Dylan udgav milepælen "Blonde on Blonde," og koncerterne var opdelt i henholdsvis et akustisk solosæt og en elektrisk anden halvdel, sådan som man kan opleve det på albummet "The Bootleg Series IV: Bob Dylan Live 1966." Da Dylan gæstede København i foråret '66, fandt han også tid til at besøge Kronborg Slot, som han kendte fra Shakeespeares klassiker "Hamlet."
 
2. Brøndby-Hallen, 12. juli 1981
 
Dylans store verdensturné i '78 gik uden om Danmark, og da han besøgte Brøndbyhallen i '81, var det altså første gang i 15 år, Dylan stod på en dansk scene. To år forinden havde han (igen) delt vandene med det uforsonligt forkyndende gospelrock-album "Slow Train Coming." De elendige akustiske forhold i hallen blev efterfølgende skarpt kritiseret, men som Christian Braad Thomsen påpegede i filmbladet "Levende Billeder" efter koncerten:
 
"Frem for at håne Dylan for, at om end han anråber vorherre nok så meget om hjælp, så kan heller ikke han stille noget op med Brøndby-Hallen, så burde vi nok hellere være taknemmelig over det temmelig enestående, at Dylan faktisk er den eneste rockstjerne fra 60'erne, der dels er i live, dels til stadighed søger at flytte sig selv og sin musik, uanset om det er i retninger, som falder i hans publikums smag." 
 
3. Den Grå Hal, Christiania, 23. og 24. juli 1996
 
Det var noget af en overraskelse, da Dylan annoncerede to koncerter i Christianias Grå Hal med plads til blot omkring 1500 mennesker i sommeren '96 - blot en god måned efter at han havde optrådt på Tangkrogen i Aarhus. Det blev to relativt rockede aftner på Christiania, hvor Dylan skiftede godt ud i sætlisten fra aften til aften og blandt andet gav publikum et cover af Grateful Deads "Friend of the Devil" foruden egne pletskud som "I Want You," "Everything is Broken" og "Tears of Rage."
 
4. Forum, København, 8. april 2002
 
Der er almindelig enighed blandt mange Dylanfans om, at koncerterne omkring årtusindskiftet var af særlig høj klasse - ikke mindst i lyset af de efterfølgende år, hvor Dylan begyndte at gennemføre sine koncerter på orgel, stående med siden til publikum i siden af scenen. Koncerten i Forum i 2002 var et højdepunkt blandt flere stærke Dylankoncerter herhjemme i de år, og kulminerede i, at mesteren knælede foran sit publikum med den sorte Stetsonhat i hånden. Magisk.
 
5. Falconer Salen, København, 15. og 16. oktober 2013
 
Det er blot få måneder siden, Dylan sidst var i Danmark for at give to koncerter for et siddende publikum i Falconer Salen på Frederiksberg. Denne signatur bevidnede dem begge, og oplevede en mester, som for Gud ved hvilken gang genopfandt sig selv som koncertkunstner, idet han præsenterede rystende stærke, omarrangerede versioner af blandt andet sangene fra "Tempest" - Dylans seneste studiealbum, som udkom i efteråret 2012. 

Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA