x

Reportage: Til lyttesession med WhoMadeWho

Reportage: Til lyttesession med WhoMadeWho

Selvom fastelavn er over os, og en del af danske WhoMadeWhos identitet gennem årene har været forbundet med farverige kostumer, er der hverken skeletter eller beduiner torsdag aften, da Tomas Barfod, Tomas Høffding og Jeppe Kjellberg inviterer til eksklusiv lyttesession på deres femte album "Dreams", der udkommer på mandag, og som GAFFA kvitterer for med seks stjerner (anmeldelsen er online fra og med lørdag den 1. marts klokken 08).

Med et publikum, der er sunket godt ned i de bløde sæder på Bremen Teater og udstyret med en øl i hånden, træder de tre hovedpersoner ind på scenen og byder velkommen til en aften, der byder på ny musik, interview for åben mikrofon og mulighed for at drikke en øl med bandet.

Hele arrangementet indledes med albummets første seks numre, der for fuld udblæsning bliver spillet fra de store højtalere i salen, mens de tre musikere sætter sig familiært blandt publikum. Der bliver forsigtigt klappet efter hvert nummer.

 

Efter 10 år ryger gøgleren

At WhoMadeWho altid har arbejdet i skismaet mellem alvor og humor, er efterhånden offentligheden bekendt, men da skellet mellem sjov og seriøsitet er blevet endnu tydeligere i arbejdet med det nye album, er det nærliggende for GAFFAs Henrik Tuxen at tage udgangspunkt i netop dette under aftenens interview med WhoMadeWho.

På de fire første albums, der alle har rod i klubkulturen, har Tomas Barfod, Tomas Høffding og Jeppe Kjellberg dyrket det legesyge. Men på "Dreams" er gøgleren røget en tur, og alvoren kommer til udtryk i teksterne og detaljerne, fortæller Tomas Høffding.

Hvor bandet tidligere til dels har ladet tilfældighederne råde i arbejdet med musikken og gjort en dyd ud af ikke at jagte det perfekte, stod bandet pludselig over for nye udfordringer, da de under indspilningerne af "Dreams" allierede sig med produceren Tim McEwan.

"Under indspilningerne af sin vokal skulle Jeppe blive ved med at gentage hvert eneste ord, indtil det var perfekt, og til sidst kom han ud med rødsprængte øjne og sagde 'hold kæft, hvor er Tim god'", fortæller Tomas Høffding.

Men at alvoren har sneget sig ind i WhoMadeWhos univers, ændrer ikke på, at de stadig er nogle "spradebasser, der både æder og drikker", når de er på tour, fremfor at "diskutere højstemt litteratur".

"Vi skal have det sjovt, ellers kan folk ikke holde os ud," fastslår Tomas Barfod.

 

Light travel

Efter i fællesskab at have lyttet til albummets sidste fem numre vender bandet og Henrik Tuxen tilbage på scenen. Placeret midt i hvad der skal minde om en hyggelig dagligstue, fortsætter snakken. Nu med udgangspunkt i, hvad der fungerer som drivkraft for bandet, der har eksisteret i 10 år.

"Vi finder hele tiden på nye koncepter og nye måder at udfordre os selv på. Hver gang vi udgiver et nyt album, skal vi ud og erobre nye territorier," fortæller Tomas Barfod og hentyder til sidste weekend, hvor WhoMadeWho sammen med den italienske superstjerne Arisa spillede for 15 millioner seere i et italiensk tv-program. Godt nok playback, tilføjer Tomas Barfod og høster latter og bifald fra publikum.

"Så nu vil vi være store i Italien."

Og hvorfor ikke? Lige siden Tomas Barfod, Tomas Høffding og Jeppe Kjellberg dannede WhoMadeWho, har bandet haft stor succes i udlandet og spillet langt flere koncerter uden for Danmarks grænser end i hjemlandet.

"Da vi startede, var vi heldige at ramme et sted, hvor der rent musikalsk var undertryk, mens der på det tidspunkt ikke var en scene for vores musik herhjemme," lyder det fra Tomas Høffding.

Men nøglen til bandets udenlandske succes ligger også i den såkaldte WhoMadeWho-model, der er berømt og berygtet i musikbranchen, og som i al sin enkelthed går ud på, at de tre musikere rejser let. Med kun en bas, en guitar og et par trommestikker i lommen har bandet gjort det muligt at spille alle vegne på alle tider af døgnet, og det har gennem årene åbnet mange døre for dem.

 

Rå og beruset koncert

Inden det bliver tid til reception i foyeren, hvor de mange fremmødte kan erhverve sig "Dreams" fire dage før, alle andre kan købe albummet, og få det signeret af bandet, er det blevet tid til spørgsmål fra et veloplagt publikum.

En vil vide, hvilke festivaler bandet gæster i løbet af sommeren, men bange for at røbe ting og sager, de ikke må, bliver spørgsmålet først imødekommet af en stilhed blandt de tre musikere, før Tomas Barfod forsigtigt og tilsyneladende uden at vide, at nyheden har nået befolkningen, fortæller, at WhoMadeWho er at finde på dette års NorthSide.

En anden vil høre, hvor bandet er om 10 år.

"Vi spiller engang imellem på steder som Korsika, hvor vi nyder en omgang tapas og drikker nogle øl. Det fortsætter vi bestemt med," replicerer Tomas Barfod, inden bandet på foranledning af et spørgsmål om, hvorfor de ikke spiller live denne torsdag aften, spontant inviterer til "rå og beruset" minikoncert i bedste WhoMadeWho-style i foyeren. Uden lydmand, monitor eller mulighed for at varme op. Som for at illustrere, at de kan spille hvor som helst, når som helst.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA