x

Morten Breum – Dj knokler for succes i USA

Morten Breum – Dj knokler for succes i USA

Se masser af billeder af Morten Breum i Los Angeles i GAFFAs gallerisektion

Morten Breum har en plan. Han vil være stor, rigtig stor. Men den slags kommer som bekendt ikke af sig selv, så derfor har han allieret sig med manageren Nima K. Breum flyttede for to år siden til L.A. for at forfølge drømmen i mulighedernes land, og han har en klar strategi, der indebærer hårdt arbejde og ikke mindst den rette markedsføring.

Det er en ydmyg, venlig og målrettet Morten Breum, GAFFA møder på pladeselskabet Sonys hovedkvarter i København. Han tænker sig godt om, før han taler, han er behageligt selskab og holder øjenkontakten interviewet igennem. Han har lavet mange – rigtig mange – interviews i USA, og han er tydeligvis godt øvet i, hvordan man gebærder sig i interviewsituationer. Det er tydeligt, at det er gennembruddet i Guds Eget Land, der er øverst på dagsordenen, og derfor er det nærliggende, at første spørgsmål går på, om det er derfor, han har droppet efternavnet som led i markedsføringen "over there".

– Det er sjovt, det kom faktisk bag på mig, at det ville få så stor opmærksomhed, men det har det altså fået. Jamen, det har det simple forklaring, at "Breum" simpelthen er vanskeligt at udtale for amerikanerne. Så er det meget lettere med "Morten", der stadig er lidt eksotisk og skandinavisk over there, haha! Men jeg vil jo stadig være Morten Breum – særligt herhjemme. Det er jo mit navn, og det er ikke sådan, at jeg vil gå rundt on insistere på, at alle fra nu af kun må kalde mig Morten og ikke andet. Det er ikke et signal om, at jeg nu går i en helt anden retning – selvom jeg jo selvfølgelig altid gerne vil udvikle mig – eller at jeg ikke vil stå ved, hvad jeg lavede før, fortæller Morten og afslører, at hans kunstnernavn har været oppe til diskussion i forbindelse med udrejsen.

– Jeg diskuterede det faktisk meget med min manager (Nima K, red.) dengang, for rigtig mange af mine kollegaer kalder sig et eller andet "DJ Fancy"-agtigt i stedet for deres rigtige navn, men vi besluttede os for at holde fast i mit navn, lyder det fra Morten, der forud for rejsen til det store udland følte, at han klarede sig så godt som han kunne herhjemme, og at der var nødt til at ske noget nyt. Som altid i samråd med sin trofaste manager:

– Min manager og jeg besluttede, at der var nødt til at ske et eller andet med min karriere. Jeg kunne ikke udvikle mig ved at blive ved med at lave det samme, som jeg altid har gjort herhjemme. Og jeg har altid været meget fascineret af L.A. Jeg var nødt til at komme derud, hvor jeg skulle kæmpe lidt. Det var nødt til at blive lidt hårdt, for at jeg kunne blive bedre. Og så var det naturligt at rykke teltpælene op og flytte til L.A., hvor det også er let at have en positiv indstilling til tingene med god mad og masser af sol.

 

Date en kendt og reality-tv

– Jeg kom fra et sted i Danmark, hvor tingene gik rigtig godt, forklarer Morten og fortsætter. – Da jeg forlod Danmark, var mit ansigt på både pepsi-flasker og busser, og jeg kunne spille for fulde huse over alt i landet. Jeg følte lidt, jeg kunne gå på vandet, og fik en ide om, at hvis jeg kunne gøre det herhjemme, hvor der er så meget jantelov, så måtte USA, være ret nemt …men jeg blev klogere, For USA er alt andet end nemt. De er både kritiske og imødekommende i USA, og man har noget at bevise derovre, hvor der er en dygtig dj på hvert gadehjørne. Så jeg var nødt til at finde de bedste dj's og så ellers blive bedre end dem. Det var målsætningen. Jeg ville ikke springe over, hvor gærdet er lavest.

Hvordan ville du kunne finde et lavt sted i gærdet?

– Der er flere muligheder. Jeg kunne for eksempel være med i et reality show eller prøve at date en kendt – noget i den stil. I stedet valgte jeg at lave meget mindre udgivelser med fokus på at lægge alt i de udgivelser, så folk ville kunne høre, at der er lagt meget arbejde i producer-processen. Jeg har arbejdet med numrene ned til mindste detalje, og det har været utrolig hårdt arbejde at lære alle de ting, der skal til for at gøre et nummer godt.

Men der skal vel også penge på bordet?

– Ja, der er helt sikkert en balance, der skal opretholdes der. Det er benhårdt arbejde, og heldigvis har jeg sparet lidt penge sammen fra Danmark, som jeg kan leve for, så jeg ikke behøver at prostituere mig selv og spille på samtlige klubber i USA for at skrabe lidt håndører sammen. I stedet har jeg kunnet være meget selektiv i mit valg af steder, jeg optræder. Jeg har kunnet vælge det steder, jeg synes har den rigtige profil for mig, sådan så jeg ikke behøver at tage ud at spille hver weekend, forklarer Morten og fortæller, at der ligger en klar strategi bag hans gøren og laden i USA. Og en del af den strategi er simpelthen det gode gamle kneb med at spille kostbar:

– Jeg skal ikke være sådan en slidt, brugt dj, der har spille alle steder. Derimod skal jeg være eksklusiv og svær at få fat i. Så spreder ordet sig hurtigt om, at jeg er selektiv og ikke behøver at spille alle steder. Så man kan sige, at jeg har sparet sammen til at have råd til at spille kostbar.

 

Jeg har aldrig ejet en PlayStation

Der er mange udfordringer forbundet med at rykke teltpælene op, som Morten Breum har gjort, men den største udfordring for den arbejdsomme dj har faktisk været at lade være med at spille så meget, som han gør i Danmark, hvor den, siden han var 13 år har stået på spillejobs næsten hver torsdag, fredag og lørdag – og mere til. Det har krævet en del tålmodighed og den overskydende tid er blevet brugt på at træne, på interviews og selvfølgelig på at producere musik og sparre med andre producere for hele tiden at blive bedre.

– Det var Rune RK, der i sin tid introducerede mig til at producere musik på Højere Vildere (fra 2008, red.), og siden har jeg gjort mit bedste for at blive bedre til det. Man skal være en speciel type menneske for at være producer, og det er jeg ikke. Men jeg har efterhånden fået lært at få de ting frem, jeg godt kan lide, og jeg pisker mig selv mindst seks timer hver dag foran computeren for hele tiden at blive bedre. Det er en af fordelene ved, at der ikke er venner, man skal besøge herovre, haha!

Det lyder lidt ensomt…

– Ja, men jeg bliver ikke ensom. Jeg bliver eventyrlysten. Jeg får lyst til at gøre skøre ting og tage ud og prøve ting, jeg ikke har prøvet før og lære nye ting. Jeg har aldrig ejet en PlayStation, og jeg er ikke typen, der ser film, for jeg kan ikke sidde stille, når jeg ikke har noget, jeg skal lave – jeg er nødt til at gøre et eller andet.

Hvad kunne det for eksempel være?

– Det kunne være at udforske alle de små sidegader i L.A. eller tage til yoga og crossfit. Det kunne også være at prøve at surfe eller tage på museum. Enkelte gange har jeg også taget til den østlige del af L.A. for at falde i snak med gangster-mexicanerne der, og det har været ret fedt. Nej, ensomheden har ikke været der, men jeg har på den anden side også hele tiden følt, at jeg jo bare kan hoppe på et fly hjem, hvis jeg ikke gider være der mere. Det ville på ingen måde føles som et nederlag, for selvom jeg har høje ambitioner, er det jo ikke det at blive verdensstjerne, der driver mig. Det er gode oplevelser, at gøre mennesker glade og at have det sjovt med musikken. Hvis jeg gerne ville være kendt, så var jeg jo blevet i Danmark.

 

Nima K er mere end en manager

– Nima er en utrolig vigtig brik i det spil, der er min karriere. Han har påtaget sig en meget større rolle end bare at være manager. Vi sparrer utroligt meget om produktionsdelen. Dj-delen tager jeg mig selv af – jeg lytter selvfølgelig til input og snakker med ham om, hvad der kan blive bedre. Men han er god til indspark i forhold til produktioner og de vokalister, jeg arbejder med. I Danmark kan det meget hurtigt blive sådan, at alle dj's arbejder med de samme artister, og det er der ikke noget ondt i, for det er der kommet en masse skønne og gode sange ud af. Jeg havde bare behov for at blive udfordret noget mere, og det var en af grundene til, at Nima og jeg blev enige om at flytte til USA – for at møde andre sangskrivere og andre solister.

Se masser af billeder af Morten Breum i Los Angeles i GAFFAs gallerisektion

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA