Download gratis album fra raptrioen Genganger

Download gratis album fra raptrioen Genganger

Se flere billeder af Genganger i GAFFAs gallerisektion

De tre danske rappere Tyde T, Supardejen og MC Meller har indgået et musikalsk samarbejde under navnet Genganger, og det er der kommet et nytænkende og filmisk album ud af. Albummet udkommer som gratis download i dag, og inden release fik GAFFAs reporter sig en snak med den nyopståede gruppe.

På Gengangers første album, "Blockbuster" har de tre rappere fundet sammen om deres fælles forkærlighed for film. Og netop dette er umuligt at se bort fra, når man giver det en gennemlytning. Stort set samtlige 10 sange har fået tildelt hver sin filmgenre, en filmisk raphistorie og er herudover spækket med samples og scores fra velkendte og mere nørdede filmtitler. De tre rappere har alle det til fælles, at de har rappet siden 1990'erne og er godt kendt af rapelskere.

Om Genganger siger Tyde T:

– Navnet er løftet af, at vi alle tre er nogle gamle rotter i faget og måske er afskrevet af mange undervejs. Det er ikke hver dag, vi spytter et nyt album ud. Samtidig ligger der en zombie/horror-reference gemt i navnet. Vi har fundet sammen om en fælles kærlighed til film. Faktisk kendte vi ikke hinanden, før projektet tog form. Rent hiphop-mæssigt er vi alle lidt i hver sin retning, så det har været filmnørderiet, der har været vores fælles ståsted.

Supardejen havde lavet et beat, hvor han samplede fra en film og sidenhen sendte til mig. Jeg syntes, det var fedt, og vi mødtes herefter og brainede lidt over idéen til det ene nummer. Jeg fandt ud af, at han også var filmnørd, og hermed var det naturligt, at det var film, nummeret skulle handle om. Supardejen: – Der gik en time, så havde vi nærmest allerede planlagt en ep, så en plade, og herefter gik det stærkt. Sidenhen fik de to fat i rapperen MC Meller, som var helt klar på idéen, og herefter var trioen opstået.

MC Meller: – Jeg var beæret over at blive spurgt om at være med, da jeg også selv er kæmpe filmnørd. Konceptet er bygget op omkring den præmis, at stort set alle numre på pladen skulle have reference til en filmgenre. Jeg har altid brugt referencer til film i mine rim, men det at gøre det så konkret, at man kun bruger referencer, det fik mig tændt på projektet. Tyde T: – Da vi havde fået ideen, overvejede vi, hvorfor der aldrig var nogen, der havde gjort det før. Vi forsøgte at slå det op, men det viste sig, at der ikke før er lavet et decideret rapalbum med film som tema. Der er lavet enkelte numre, men ikke som sådan en hel plade. Derfor var det oplagt for os at gøre. Et af dogmerne bag albummet var, at al musikken skulle være taget fra scores fra rigtige film. Der skulle så herefter sættes trommer, guitar-riffs og andre instrumenter på.

Brugte seks måneder på, at musikken skulle stemme

Supardejen har stået for den musikalske sammensætning, og ifølge ham selv har det været en sjov, men bestemt ikke nem opgave.

Supardejen: – Når jeg normalt ser film, lytter jeg til de forskellige lyde og musikken, så på den måde gjorde det projektet nemmere, i kraft af min egen viden. Jeg har ikke styr over, hvor mange samples, scores og citater der er brugt. Der er virkelig meget! Som musiker kan jeg afsløre, at det har været en kæmpe opgave at skulle få de forskellige scores til at stemme over hiphop-beats. Det har taget lidt over seks måneder.

På pladen bevæger de tre sig ud i alskens filmgenrer og fortæller historier på ægte dramaturgisk vis. Fra nummeret "Fubar", der figurerer over temaet krigsfilm, til det mere tilsandede westernfilm-nummer "Boothill", der bringer lytteren igennem det vilde vest, med alt hvad dertil hører. Der er kræset for detaljerne og ikke mindst eventyret i både tekster og beats, og man er ikke i tvivl om, at vi her står over for tre vaskeægte nørder, der har styr på deres kram.

Tyde T: – Vi er nørder og skriver og bygger referencer ind i teksterne. De lyttere, der er nørder og har set mange film, vil kunne få noget ud af at sidde og lytte efter teksterne. Herved håber vi også på at kunne lokke folk, der normalt ville rynke på næsen over dansk rap, til at høre albummet og glæde sig over det refererende univers, vi har bygget op. Vi har for eksempel et "Wilhelm Scream" med i et af numrene. Et eksempel på en detalje, der er lidt nørdet og man ikke ved, hvis ikke man er filmnørd. Supardejen: – Nørderiet kommer fra os selv. Vi er selv nørder. Der er ingen af os, der har siddet med en film på og forsøgt at finde noget obskurt til teksterne. Vi siger det, vi ved. Det nørdede er os.

MC Meller: – Det har været sjovt at skulle male et billede med sine ord. Eksempelvis på soldaternummeret "Fubar. Man har skullet frembringe en stemning igennem fragmenter. Lytteren skal kunne sætte sig i hovedrollens sted og kunne fornemme omgivelserne. I virkeligheden fortæller vi en historie og får forhåbentlig skabt en film i lytterens hoved. Den eneste rigtige regel, vi havde var, at vi ville styre uden om gangster- og kung-fu-film. Genren er for gennemkneppet og efterhånden en kliché. Det kriblede dog i os for at lave et kung-fu-nummer, da vi alle er store fans af genren, griner Meller.

Tyde T: – Det, jeg personligt godt kan lide at lave og samtidig lytte til, er, når der er en form for tematik i et nummer. En rød tråd. Også hvis folk en gang imellem rent faktisk har en historie at fortælle. Det sker jo. Og hvis jeg hører et nummer mere, der omhandler store røve i klubben, så bliver jeg decideret ked af det. Jeg synes, det er fedt, når folk derimod gør noget ud af at skrive et nummer og giver noget ekstra i sine tekster.

Ikke sidste gang

Samarbejdet mellem de tre rappere er ifølge dem selv ikke det sidste, omverdenen hører fra dem.

Meller: – Det er planen, at vi vil lave et samarbejde igen. Hvad det bliver, har vi ikke fundet ud af endnu. Det bliver ikke nødvendigvis filmemnerne, der vil være omdrejningspunktet, men nørdet bliver det med garanti.

Tyde: – Vi er alle sammen vilde med popkultur på et nørdet plan. Selvom jeg ikke har spillet rollespil siden 80'erne, så har det stadig min interesse. Så jeg kunne godt se mig selv skrive et Dungeons & Dragons-nummer eller over en anden popkultur-reference. Man kunne for eksempel tage computerspilgenren op. Jeg kunne sagtens skrive 16 linjer om et platformspil. Eller for eksempel et helt nummer om, hvorfor der aldrig er lavet et godt vintersport-spil. Om Genganger forener sig om et nyt projekt, må tiden vise. Indtil videre kan lade sig selv indlemme i den meget velproducerede og velskrevne plade "Blockbuster", der udkommer til gratis download og kan hentes på idiotsikker.dk nu.

Se flere billeder af Genganger i GAFFAs gallerisektion

Du kan også se en forsmag nedenfor:


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA