Nyhed

I dag ville mestersangskriveren Townes van Zandt være fyldt 70

I dag ville den oversete sangskriver have passeret en milepæl

Sig navnet Townes Van Zandt, og de fleste vil formentlig ligne spørgmålstegn - mens en mindre skare vil lyse op og bryde ud i entusiastiske lovprisninger. Texassangskriveren fik aldrig hul igennem til en bred offentlighed, men de, som kender værket ved, at han var en uovertruffent stærk sangskriver.

I dag ville han så være fyldt 70 - hvis altså ikke Townes Van Zandts hårde livsstil havde indhentet ham nytårsmorgen 1997, i øvrigt nøjagtig 44 år efter hans store forbillede Hank Williams.

John Townes Van Zandt I blev født ind i en velhavende familie i Forth Worth, Texas, i marts '44 og fik foræret sin første guitar i julegave som tolv-årig. Det var blot et par måneder efter, den unge Townes havde oplevet Elvis Presley i fjernsynet på det populære Ed Sullivan Show, og så var kursen udstukket.
 
I smerte
 
Van Zandt blev indskrevet på universitetet i Boulder, Colorado som 18-årig, men blev siden hentet hjem til Texas af forældrene, hvor han blev diagnosticeret som maniodepressiv. I de følgende år begyndte han imidlertid at optræde med covernumre i Houston og traf her en række andre musikere - herunder den livslange ven Guy Clarke, forbilledet Lightnin' Hopkins og Mickey Newbury, som tog Townes med til Nashville i '68.
 
Samme år udkom debuttalbummet "To Our Mother the Mountain," og op gennem halvfjerdserne fulgte en længere række plader - inklusive fuldstændig fremragende sange som "To Live is to Fly," "You Are Not Needed Now," "Tecumseh Valley" og "Waitin' Around to Die." Sidstnævnte var inkluderet i en rørende scene i dokumentarfilmen "Heartworn Highways" fra '75, hvor Van Zandt spillede en central rolle.
 
Van Zandts videre karriere var præget af misbrugsproblemer, og det var en hørbart slidt sangskriver, som fortsatte med at indspille og optræde live op gennem halvfemserne. Hør bare de hudløse liveoptagelser "Live at McCabes" og "In Pain" som begge er optaget i årene umiddelbart op til Van Zandts død.
 
Berømte fans
 
I december '96 faldt Van Zandt udenfor sit hjem og slog hoften alvorligt. I stedet for at søge lægehjælp tog Van Zandt hjem og tilbragte julen hos eks-konen Jeanne. Siden blev han indlagt, men lod sig udskrive og sov ind i ekskonens hjem nytårmorgen efter at have indtaget et kvantum alkohol, smertestillende medicin og røget en sidste joint.
 
Tilbage står et storartet sangværk og en fanskare, som tæller notabiliteter som Bob Dylan, Willie Nelson, Merle Haggard, Emmylou Harris og mange andre. De nævnte har iøvrigt alle fortolket Van Zandts enigmatiske mestersang "Poncho & Lefty," og herhjemme hyldede Nikolaj Nørlunds band Rhonda Harris den tragiske texaner med coveralbummet "Tell the World We Tried" i 2006.
 
Hør en stribe sange med Townes Van Zandt nedenfor:

ANNONCE