x

Carpark North: Tivoli er som et eventyr

Carpark North: Tivoli er som et eventyr

Det begynder at strømme ind med kunstnere fra den danske musikscene – og også her er opbuddet stort. Både Jonas H. Petersen fra Hymns From Nineveh, Carl Emil fra Ulige Numre, Lau og Søren fra Carpark North (billedet), drengene fra WhoMadeWho, Kato, Rockers By Choice, Anders og Peter fra Panamah, Allan Olsen, Lis Sørensen og en del andre er mødt op for at stille pressens sult.

Tivolis programchef Rune Erbs Ledet byder velkommen og udløser siden spændingen. Han fortæller, at den musikalske linje fra de seneste år fortsættes, og at fokus i høj grad ligger på ny dansk musik. Det gør sig blandt andet gældende med Tivolis satsning med mini-festivallen Offspring, hvor intet mindre end 45 nye danske navne går på scenen i løbet af 25 og 26 april, mod sidste års endagsfestival, der gik under navnet Fredagsrock Festival. Ydermere har Offspring indgået samarbejde med DR P3's KarriereKanonen, som en forstærkning af profilen og ønsket om at styrke ny dansk musik. Den korte festival satser på 35.000 besøgende til det spækkede koncertprogram, der blandt andre rummer The Eclectic Moniker, Ginger Ninja, The New Spring, Ain Karami, Sekuoia, Ukendt Kunstner, Vild $mith, Whores & Theives, Förtress, Yepha og Jacob Bellens.

Foruden Fredagsrock relancerer Tivoli også Musikugen for fuld skrald. Konceptet har faktisk eksisteret siden 2012, men "hvordan gør man lige opmærksom på musikoplevelser hver dag i et halvt år?", som Rune Erbs Ledet så fint siger det. Musikugen består af konceptdage med forskellig profil – på samme måde som Fredagsrock er rettet mod dansk musik, præsenterer for eksempel Onsdagsselskabet jazzede rytmer udført af en række prominente navne inden for jazzens verden der får frit lejde på Harmonipavillonen. 

Pressemødet bliver kortvarigt afbrudt af et musikalsk indslag ved selveste Allan Olsen, som indleder med en lille anekdote om ungdomsårene, hvor storebror fik en pladespiller, hvorpå der blev spillet Kinks-nummeret Waterloo Sunset. Olsen indspillede i 2007 et cover af nummeret under titlen "På Kanten af Vesterbro", men har ikke spillet sangen live siden teenageårene. Med tesen "hvis det skal fucke op, skal det være her i Tivoli" begynder den aldrende spillemand at spille sit danske cover, til stor fornøjelse for den umættelige presse. Han knytter desuden et minde til Plænenscenen, hvor han altid har tænkt "her står man godt – hvis man ikke står godt her, står man ikke godt nogen steder", med henvisning til scenen, der er opført i massiv eg.

På spørgsmålet om, hvordan det er at stå på Plænen, svarer Carpark Norths forsanger og guitarist Lau Højen:

- Det er som et eventyr – det er noget, man ikke rigtigt kan ryste af sig igen, fordi stedet er knyttet til så mange minder. 

Jonas H. Petersen fra Hymns From Nineveh fortæller om sin oplevelse på Plænen i Tivoli (som support for Savage Rose, red.), at det silede ned, men stemningen var i top – vejret til trods.

- Man var der for at hylde sommeren sammen og lytte til musik. Det var særligt. Jeg forventer mig selvfølgelig også, at den her septemberaften bliver helt magisk. En stor del af publikum er selvfølgelig kommet for koncerten sådan en aften, men der er også almindelige gæster, for hvem koncerten bare er en glædelig overraskelse. Så der er stor diversitet blandt publikum – både børnefamilier, unge og ældre og en helt speciel positivitet også. Det skaber en helt vild fed dynamik.

Også Carl Emil fra Ulige Numre fortæller, at han glæder sig helt vildt. 

- Det handler om, at Tivoli ligger lige inde midt i København. Det er let at komme til med bus og tog – man kan også gå dertil. Derfor er det måske et bredere udsnit af folk, der ikke nødvendigvis tager på festival eller køber koncertbillet til Vega. På den måde kommer man måske ud til nogle andre mennesker. Jeg synes også, at Ulige Numre kan være et bredt rockband, selvom vi holder fast i det, vi er, men når Tivoli ringer, vil man da gerne tage del i det. Og for os bliver det afslutningen og kulminationen på en lang sommerturné i Danmark, så vi glæder os til at slutte af et så smukt sted – til en forhåbentlig smuk aften.

Noget, man aldrig glemmer

De anmelderroste WhoMadeWho fortæller også, at denne gang på Plænen bliver ganske særlig - måske fordi deres danske publikum er blevet endnu større på det seneste.

- Det er ligesom, at på det her album, "Dreams", som vi lige har udgivet, føles det som om, at danskerne har taget imod os med åbne arme, så det bliver sjovt at komme ind sådan et meget, meget folkeligt forum, som Tivoli nogle gange er – og så prøve at ramme hr. og fru Danmark.

- Jeg tror, at Roskilde og Plænen, det er sådan nogle steder, som man aldrig glemmer. Det er nok lidt ligesom det, Lau sagde – det er forbundet med så mange minder, familie og alt muligt andet. Alle kender Tivoli – så det er alt muligt andet end bare optrædenen, alt det omkring Plænen, der gør, at det er så specielt.

- Det bliver måske også specielt for os, fordi vi har fået fornyet kærlighed til Danmark. Da vi startede, ville vi gerne alt muligt andet end Danmark. Og nu har vi gjort noget for, at det skal være mere Danmark – og heldigvis kan vi mærke, at det noget vi får igen fra danskerne.

Hvad har I gjort anderledes?

- Før havde vi en lyd, vi havde det skide sjovt og vi eksperimenterede en masse. Først lavede vi et track som vi lagde sang på. Og derefter gik vi så amok med en masse effekter – det gav en vildskab og charme, som vi var glade for. Men en dag stoppede vi op og tænkte 'vi har været et band i ti år, skal vi virkelig bare gøre det samme en gang til?', og så blev vi enige om at prøve noget nyt. Så der er blevet skraldet en helt masse væk, og nedenunder er der kommet nogle sange til syne, som vi har gjort os meget mere umage med.

- Det var naturligt for os at starte andre steder end Danmark, for der var mere marked for et band som os der. Det har været fedt og sådan, men nu er vi også klar til at komme tilbage til Danmark, så det er selvfølgelig en bevidst strategi, at vi gerne ville prøve at gøre det ordentligt i Danmark denne her gang. Vi føler vi har investeret i Danmark og sagt "vi vil gerne" – og det har danskerne så taget til sig. Men vi kan stadig godt lide at rejse. Hvem kan ikke lide at tage til varmen i Mexico og drikke en masse tequila! Vi vil også bare gerne det danske publikum. Så begge dele er godt! Og vi ser endnu mere frem til Plænen denne gang, fordi der er endnu flere mennesker herhjemme nu, som godt kan lide vores musik nu.

Vi kan altså se frem til en række festlige koncerter, med bands, der glæder sig omtrent lige så meget som koncertgængere. 

Programmet er Fredagsrock er som følger:

Koncerterne begynder klokken 22 og er gratis for Havens gæster

April:

11. april: Østkyst Hustlers + Rockers By Choice

18. april: Carpark North

25.-26. april: Offspring Festival

Maj:

2. maj: Panamah + Rasmus Walter

9. maj: Kato vs. Safri Duo

16. maj: L.O.C. (billedet)

23. maj: Burhan G

30. maj: Allan Olsen & D'damer 

Juni:

6. juni: Agnes Obel

13. juni: Thomas Dybdahl (N)

20. juni: Rasmus Nøhr

27. juni: Christopher + Kim Cesarion (S)

Juli:

4. juli: Nils Landgren (S) & Tivolis Big Band

11. juli: Passenger (UK)

18. juli: WhoMadeWho + The Mountains

25 juli: When Saints Go Machine + Lucy Love

August:

1. august: Lis Sørensen

8. august: Simple Minds (SCO)

15. august: Oh Land

22. august: Medina & Tivolis Symfoniorkester

29. august: MØ + Jenny Wilson (S)

September:

5. september: Turboweekend

12. september: Ulige Numre + Hymns From Nineveh

19. september: Den Sorte Skole

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA