x

Legendarisk trommeslager død

Legendarisk trommeslager død

Iggy Pop & The Stooges' trommeslager Scott Asheton, der spillede med bandet fra dets tidligeste inkarnation i 1967 op til deres sidste album "Ready to Die" fra 2013, døde lørdag på grund af en endnu unavngiven sygdom. Han blev 64 år.

Dødsfaldet følger hans bror, guitaristen Ron Asheton, som døde af et hjerteanfald i 2009. Dermed er Iggy Pop sidste overlevende medlem fra den originale besætning af proto-punk-bandet. Iggy Pop har offentliggjort en rørende afsked på sin Facebook-side:

"Min kære ven Scott Asheton afgik ved døden i nat. Scott var en stor kunstner, jeg har aldrig hørt nogen spille mere meningsgivende trommer end Scott Asheton. Han var ligesom en bror for mig. Han og Ron har efterladt en kæmpe arv til verden. Brødrene Asheton har altid været og vil fortsætte med at være som min anden familie," skriver Pop. "Mine tanker er med hans søster Kathy, hans kone Liz og hans datter Leanna, som var hans livs lys."

I sommeren 1969 bragede en ny, animalsk lyd ud fra Detroit-området i USA. Nærmere bestemt kom larmen fra byen Ann Arbor. Ledt af karismatiske - snart legendariske - Iggy Pop pionerede The Stooges, hvad der senere er blevet beskrevet som en proto-punklyd. Iggy Pop blev backet af bassisten Dave Alexander og de to brødre Asheton, Ron på guitar og Scott på trommer. Hvor Ron Ashetons attitudefyldte guitarlarm skulle blive skoledannede med dens heftige distortion, var brormand Scott Ashetons trommer mindst lige så stilskabende i deres aggressivitet, samtidig med, at de effektivt holdt The Stooges skramlede lyd sammen.

Manglende gennembrud i samtiden og et omfattende stofmisbrug fik The Stooges' karriere til at følge en rutschebane-agtig kurve. Bandet blev opløst og gendannet et par gange op gennem 70'erne. Scott Asheton spillede kort med Iggy Pop på dennes soloturné i 1978, men holdt sig derefter uden for offentlighedens søgelys i størstedelen af 80'erne, hvor han spillede løst med en række Detroit-bands.

I 2000 tog Dinosaur Jr.'s guitarist J. Mascis og Minutemens bassist Mike Watt brødrene Asheton med på vejen for at spille koncerter centreret omkring de første to Stooges-album. Koncerterne blev enormt godt modtaget, og det gik ikke Iggy Pops næse forbi. Han gik med til at gendanne bandet til Coachella i 2003. Det blev startskuddet til en renæssance for bandet, som langt om længe oplevede den anerkendelse og økonomiske succes, der i første omgang var gået dem ram forbi.

De indspillede i 2007 albummet "The Weirdness", som blev det sidste med Ron Asheton på guitar. GAFFAs Lars Löbner Jeppesen fandt det dog som værende en skuffende affære og tildelte albummet to ud af seks stjerner

Efter at have spillet Hellfest i Frankrig i juni 2011 fik Asheton et alvorligt ildebefindende på flyrejsen til England. "Han var på flyet til England, da al slags helvede brød løs", fortalte Iggy Pop amerikanske Rolling Stone senere det år. "Uden den rette lægehjælp havde han stillet træskoene."

The Stooges fortsatte med at turnere med trommeslageren Toby Dammit, selvom Asheton dog satte sig tilbage bag trommesættet til en koncert på Austin City Limits Festival i 2012. Han spillede også trommer på Iggy Pop and The Stooges' "Ready to Die" i 2013. Så sent som i sidste uge udtrykte gruppen ønsker om, at han ville vende tilbage til trommestolen. "Scotty mister et slag her og der", fortalte guitarist James Williamson. "Og han kan ikke holde til den brutale turnéplan. Det er bare for hårdt." 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA