x

Detektor punkterer Pharrells utrolige hit-succes

Detektor punkterer Pharrells utrolige hit-succes

Den amerikanske superstjerne Pharrell Williams har produceret hits i massevis. Men DR's Detektor punkterer nu udokumenterede tal, som har pyntet på superstjernens musikalske succes i mere end ti år. Du kan følge med, når programmet ruller over sendefladen på DR2 torsdag klokken 21.00. 

I forbindelse med udgivelsen af hans nye album "G I R L" i begyndelsen af i år kunne man læse, at Pharrell Williams og hans produktionsselskab The Neptunes stod bag næsten 20 procent af al musik spillet i britisk radio og 43 procent i de amerikanske radioer i august 2003. Hvis det lyder lidt for optimistisk, er det da også fordi, at det er en and. 

Tallene viser sig at være mere bygget på ironi end fakta på baggrund af undersøgelser. Detektor har sporet tallene tilbage gennem medierne til deres oprindelse. Tallene kommer nemlig fra to forskellige kilder, hvoraf den ene bygger på en temmelig løs metode. Detektor har nemlig fundet den "undersøgelse", som er kilden til de næsten 20 procent – det engelske musikmagasin Q fra september 2003. Magasinet har på blot én time optalt sange fra fem britiske radiostationer og konstaterer herefter, at ni ud af 48 stod Pharrell Williams bag – altså 19 procent. Det fremgår desuden, at én af de ni "sange" i virkeligheden er et interview, hvor The Neptunes blot bliver nævnt.

Pharrell Williams er ofte blevet konfronteret med tallene i interviews, og han har ikke haft travlt med at protestere. Han har bare spillet med, hvad måske er meget kløgtigt, for det har været med til at forstærke hans ry som en af verdens absolut bedste pop-smede. Hvordan alverdens musikmedier har ukritisk har taget tallene for gode vare er ikke umiddelbart til at forstå. 

Du kan få hele historien torsdag klokken 21.00 på DR2. 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA