x

Reportage: Tallinn Music Week dag 2

Reportage: Tallinn Music Week dag 2

Se flere billeder fra festivalen i GAFFAs gallerisektion

Med champagne linet op i lange baner var der fra morgenstunden lagt op til en god dag på Tallinn Music Week, der startede i en tætpakket konferencesal på Nordic Hotel Forum.

Smalltalk blandt de delegerede blev hurtigt forvandlet til en kamp blandt fotografer, professionelle såvel som amatører, da Pussy Riot-ikonet Nadezhda Tolokonnikova fra Ruslands kontroversielle punk-rock kollektiv stille entrerede salen og fandt frem til første række.

Er Tallinn Music Week en politisk festival? Det spørgsmål har verseret de seneste par dage i Tallinn, og der må siges at være noget, der tyder på det. Set i lyset af hele situationen i Ukraine og Rusland er det noget af et scoop af få Pussy Riot til Tallinn Music Week netop i år, og selvom festivalens idékvinde og leder Helen Sildna ikke direkte kalder Tallinn Music Week for politisk, men en mulighed for at sætte fokus på menneskerettigheden at udtrykke sig frit, har vi vist for længst bevæget os over i det politiske. Og godt for det.

Tallinn Music Week får nemlig en ekstra dimension, når man tænker på situationen i de omkringliggende lande, og musikkens muligheder for at give sine meninger til kende bliver om end endnu vigtigere. Med sin geografiske beliggenhed mellem Rusland og de nordiske lande får Tallinn Music Week en interessant og distinktiv musikalsk karakter.

 

Rockens præsident

Det var da også et tydeligt budskab, den estiske præsident Toomas Hendrik Ilves kom med, da han officielt åbnede Tallinn Music Week med en interessant og inspirerende tale for de mange fremmødte i konferencesalen og med en tydelig reference til Pussy Riot på første række.

"It's only rock'n roll but I like it" sang Mick Jagger tilbage i 70'erne, men disse ord kunne lige såvel stamme fra den tydeligt rock'n roll-glade præsident, der under sin tale slog et slag for, at rock'n'roll og frihed går hånd i hånd. Med rock bliver de fundamentale tanker i et samfund ofte udfordret, og det skal de blive ved med, understregede Toomas Hendrik Ilves og påpegede, at man aldrig må slå kreativiteten ihjel, da det i sidste ende vil gå ud over samfundet.

Før Oplysningstiden blev folk brændt for at sige deres mening. I dag bliver folk arresteret i nogle lande for at ytre sig. Med ordene "frihed er fundamentet i vores liv" sluttede præsidenten og overlod scenen til Nadezhda Tolokonnikova i selskab med det andet Pussy Riot-ikon Maria Alyokhina, der under kyndig vejledning fra den internationalt anerkendte, russiske musikjournalist Artemyi Tritsky og med spørgsmål fra den russiske musikproducer og GreenWave Music-stifter Alexander Cheparukhin diskuterede musikere versus totalitære regler.

 

Og nu - musikken

Således inspireret fra politisk side og med disse ord in mente kunne dagens musikalske indslag begynde, og første stop på ruten var hos danske Get Your Gun, der på en af byens City Stages holdt releasefest i anledning af deres debutalbum "The Worrying Kind". Albummet udkommer i Danmark den 11. april, men brødrene Simon og Andreas Westmark og Søren Nørgard, der som noget nyt akkompagneres af Asger Christensen på violin, valgte at holde releasefesten i Tallinn, som de refererer til som deres andet hjem. Get Your Gun spillede første gang på Tallinn Music Week i 2012 og har siden haft succes i Rusland og spillet på festivaler som Reeberbahn og TransMusicales.

Med en indlevelse, der hurtigt gav ham sved på panden, gav forsanger og guitarist Andreas Westmark den gas foran et nysgerrigt publikum, der med tre sange fik en smagsprøve på bandets dystre rock, slæbende rytmer og nordiske melankoli.

Rock Café beliggende i en bygning, der mest af alt minder om en gammel, tysk bunker, dannede rammerne om aftenens to første koncerter. Direkte hjemvendt fra turné i Italien indtog estiske Tenfold Rabbit scenen som de første og gav en udmærket koncert med deres mix af indie og folk-rock. Enkelte passager med en olietønde kunne jeg have været foruden, mens deres seneste single "Eyes Wide Shut" fra deres kommende album var et af koncertens højdepunkter. Hvis man da kan bruge det ord om en koncert, der på ingen måde vil give efterdønninger.

Det samme gælder for Facelift Deer, der gav den fuld smadder på scenen med deres rockmusik, der til tider minder om Franz Ferdinand. Hvis jeg havde stået på forreste række, ville jeg nok have været bange for at få en mikrofon i hovedet, for den energiske forsanger virkede på ingen måder til at have kontrol over sine ekstreme energiladninger og tabte derfor mikrofonen adskillige gange, og det blev i længden patetisk.

 

Imponerende INSTRUMENTI

Derefter gik turen tilbage til den gamle bydel og biografen Kino Söprus, hvor de russiske electrorockere i Everything Is Made In China gav en af festivalens bedre koncerter. Med nogle cool keys-passager og flotte visuals kørende i baggrunden, leveret af den russiske artist Ilya Kolesnikov, gav trioen en energisk performance, og det var svært at sidde stille i de hårde biografsæder.

En noget anden drejning tog aftenen, da danske The Woken Trees indtog biografscenen og blæste publikum bagover med deres mørke post-punk. I dyb koncentration leverede de danske drenge en intens koncert, hvor der var dømt langt, fedtet hår og tunge guitarriffs, der endte ud i et alt for langt, støjende guitar show off.

Tilbage i Rock Café var det blevet tid til lettiske INSTRUMENTI. Igen, må jeg vel hellere sige. Et smugkig på bandets formåen under eftermiddagens City Stage-koncert i Viru Keskus overbeviste mig nemlig hurtigt om, at de tre sange, de på overbevisende måde leverede i storcentret, langtfra var nok.

Så med fornemmelsen af endelig for alvor at glæde sig til en koncert på denne festival var jeg atter at finde blandt et dedikeret publikum, og jeg blev på ingen måde skuffet. Duoen, der tæller de to klassisk trænede musikere Shipsi og Reynsi, leverede imponerende falset, storladen musik og dansabel electro-pop, og der er ikke noget at sige til, at bandet har åbnet for navne som Depeche Mode, Mika og James Blunt. INSTRUMENTI er et af de mest spændende live acts, jeg længe har set og klart det bedste navn på Tallinn Music Week, i hvert fald indtil videre, og jeg vil ikke tøve et øjeblik med at købe billet til deres show, hvis de engang skulle komme til Danmark.    

Se flere billeder fra festivalen i GAFFAs gallerisektion

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA