x

Rapper romandebuterer fra rockland

Rapper romandebuterer fra rockland

Mikkel Lauritzen er nok bedre kendt som MiKL, rapper og tidligere vinder af freestyle-konkurrencen MC's Fight Night. Nu bruger han sine verbale gaver som forfatter i romandebuten "Eksil på hovedgaden" med undertitlen "En musikers manglende erkendelser baseret på virkelige hændelser."

Som undertitlen fortæller, er bogen inspireret af Lauritzens egne oplevelser og observationer i den danske musikverden, som han selv har ageret i et årti. Vi befinder os dog ikke i et hiphop-miljø, men i rockland, hvor vi gennem et år følger en unavngiven guitarist i et lige så navnløst band, der spiller en lettere melankolsk, retro-orienteret rock. Romanens titel er, som rockelskere vil vide, hentet fra Rolling Stones' klassiker "Exile on Main Street", og en række kendte rocksange bliver på stemningsskabende vis brugt som kapiteltitler. Helt så vildt som rullestenene anno 1972 lever Lauritzens orkester ikke, men de er dog ikke ligefrem asketiske.

Bandet har forholdsvis pæn succes, har udgivet et velmodtaget album og spillet på Roskilde Festival. Alligevel er stemningen i orkestret ikke på toppen, især ikke hos guitaristen, der kæmper med manglende selvværd og føler stigende lede ved sig selv og gruppen, mens de turnerer rundt i landet. Det skorter ellers ikke på hverken sprut, hash eller unge damer, og bandet, også guitaristen, tager velvilligt imod de mange tilbud. I længden er det dog ikke nok til at holde gejsten oppe hos ham, og jo længere vi kommer ind i romanen, jo mørkere bliver der i guitaristens sind, indtil det mod slutningen skrider helt ud af kontrol – hvordan skal ikke røbes her.

Mikkel Lauritzens erfaring fra den danske musikverden træder tydeligt frem i romanen. Beskrivelserne af miljøet, de forskellige musikere, branchefolk og wannabes omkring de skabende kunstnere fremstår meget troværdige, selvom der ikke er tale om en decideret nøgleroman. Lauritzens sikre sprogtone kommer også til smukt udtryk ved eksempelvis en meget grundig og næsten poetisk beskrivelse i, hvordan man udfører det perfekte blowjob.

 

Brug og smid væk

Samtidig rummer romanen mange skarpe observationer, eksempelvis af, hvorfor mange musikere går så meget op i fodbold: De har, som alle andre, brug for nogen at se op til, men kan ikke idolisere andre musikere, fordi de også ligger i konkurrence med dem – og så er fodboldspillerne en passende erstatning. Der er så også en overvægt af mænd i begge kategorier, kunne man tilføje.

Tonen igennem "Eksil på hovedgaden" er gennemgående alvorlig, en psykologisk realisme med en tydelig moralsk undertone. Romanen fremstår stærkt kritisk over for den overfladiskhed og brug-og-smid-væk-indstilling, der kendetegner de fleste af de romanens personer, hvor venskaber aldrig stikker særlig dybt, og kvinder er noget, man tager hjem og bliver suttet af, inden man beder dem skride igen. Hvis det går højt, beder man om deres nummer, men de får aldrig ens eget.

Humor rummer "Eksil på hovedgaden" dog også, eksempelvis i Lauritzens beskrivelse af Vesterbro-hipsternes hovedløse jagt efter først autenticitet, dernæst – da det alternative er blevet mainstream – deres hastige løben i den stik modsatte retning, mod det allermest syntetiske og upersonlige. Alt sammen for at skille sig ud fra mængden, på samme måde som alle andre. Lauritzens billedsprog er også ofte morsomt, som når det om groupies hedder: "At gå hjem med opvarmningen er som at forlade en middag efter forretten."

"Eksil på hovedgaden" er en vellykket og overbevisende fortælling om livet i et rockband med dets op- og nedture og et skarpt og velkomment angreb på en kultur, hvor venskaber, forhold og sexpartnere kan skiftes ud efter forgodtbefindende. Mikkel Lauritzen har – trods mange år på banen – endnu ikke udgivet noget album som rapper, men som romanforfatter debuterer han med stil. Forhåbentlig kommer der mere fra ham under den kasket.

Vurdering: 4 ud af 6 stjerner

Mikkel Lauritzen: Eksil på hovedgaden, Roman, Turbine, 314 sider, vejledende pris 299,-. Udkommer 4. april.

Der er udgivelsesreception for bogen i VESS på Oehlenschlægersgade 36, 1663 København V på udgivelsesdagen klokken 16:00-22:00.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA