x

Historien om Nirvana – del 3

Historien om Nirvana – del 3

Familien Reed

Faderen og skolelæreren Dave Reed aftalte med Wendy, Don og Jenny, at de skulle give det et forsøg. Kurt lå i en sovepose i dagligstuen og deltog i, og overholdt, de daglige huslige pligter. Reed-familien var meget glade for husets "nye søn", som tilsyneladende ikke var voldsomt savnet af sine biologiske forældre. Dave Reed fortæller, at han ikke hørte fra hverken Wendy eller Don en eneste gang i hele den periode. Kurt var forinden droppet ud af high school og havde forsøgt igen at bo sammen med Don, Jenny og sine stedsøskende, men uden succes.

Don var tæt på at overtale Kurt til at slutte sig til flåden. En officer besøgte Kurt to dage i træk og fandt ham egnet til tjeneste, Kurt viste interesse, men trak i sidste øjeblik stikket. Kurt havde forskellige jobs i den periode, bl.a. en periode som pedel på Weatherwax High School – som han paradoksalt selv var droppet ud af i 11. klasse. Kæmpen med svaberen i videoen til Smells Like Teen Spirit skal ses som en direkte kommentar til den periode i Kurts liv.

Familien Reed var genfødte kristne og var tilknyttet Central Park Baptist Church mellem satellitbyen Monte og Aberdeen. Såvel Jesse som Kurt fandt nye kræfter i religionen, og Kurt begyndte at komme regelmæssigt i kirken om søndagen. Jesse fortæller bl.a., at Kurt havde omvendelsesoplevelser og fortalte, at han accepterede Jesus i sit liv. Religion kan lede til mange nye veje og stier. En af dem var et bekendtskab, Kurt gjorde i samme kirke. For så vidt var ansigtet af den garderhøje, to år ældre søn af kroatiske indvandrere et velkendt ansigt for Kurt Cobain, da han havde gået på samme high school i Aberdeen to klasser over. De to havde mødtes i forskellige sammenhænge, men aldrig rigtigt snakket sammen. En kontakt blev imidlertid etableret i Central Park Baptist Church i 1984. Den nye ven hed Krist Novoselic.

Multikunstner in spe

Gennem alle familie- og skoleproblemer gravede teenageren Kurt Cobain sig dybere og dybere ind i kunsten og først og fremmest musikken. Han blev hurtigt en habil guitarist, der kunne sine Led Zeppelin-, Aerosmith- og Beatles-riff, men som også hurtigt begyndte at kreere sine egne. Samtidigt malede han, skrev han, formede skulpturer og optog mærkelige super 8-film, bl.a. som 14-årig en med den i bakspejlet skæbnesvangre titel Kurt Commits Bloody Suicide. Men det var først og fremmest guitaren, som tog hans tid, hvilket ikke faldt i forældrenes smag. Såvel Wendy som Don syntes, han larmede ad helvede til, men hos familien Reed var der friere tøjler. Hverken Gud eller Jesus kom i vejen for at lade drengene larme eller give dem lov til at tage bilen til Seattle for at se Henry Rollins og Black Flag ved selvsyn.

Kurt, Jesse og Krist var begyndt at jamme hjemme hos familien Reed, og Kurt var ved at opdage, at der var andet end heavydinosaurer og The Beatles i musikuniverset. Han havde opdaget punk – først og fremmest via de lokale helte The Melvins (som spillede på Roskilde i 2003). Kurt lærte sanger Buzz Osbourne at kende, så gruppen øve op imod 100 gange og var deres roadie og totale fan. Via Melvins kom Nirvana 3-4 år senere i kontakt med Jack Endino, som indspillede deres første album Bleach, og i de første interview, Kurt gav, snakkede han karakteristisk ca. dobbelt så meget om Melvins som om Nirvana.

En kroat på bas

Hjemme hos Reeds og i selskab med Novoselic begyndte der at ske noget med musikken. Kurt havde fået enkelte lektioner af bl.a. onkel Chuck og var ved at blive en dygtig guitarist og samtidig i stand til at udtrykke sig verbalt. På nær nogle tilfældige sessions i omgangskredsen havde Kurt endnu ikke fundet en seriøs musikalsk sparringspartner, som han "bondede" med. Det fandt han i den næsten to meter høje stærkt politiske og drikfældige Krist Novoselic, som fra mødet i kirken til Cobains tragiske endeligt 10 år senere forblev hans tro væbner og højrehånd. Charles Cross har til GAFFA tidligere beskrevet Novoselic som Nirvanas sjæl, den følelsesmæssige modvægt til Kurt. En fantastisk bassist, som instinktivt vidste, hvor Cobain var på vej hen, hver gang han tog guitaren frem.

Tilbage i Aberdeen begyndte musikken at tage form, i takt med at Cobain personlige liv fortsat var temmeligt kaotisk. Gud bliver lagt på hylden og erstattet af punkidealer. Kurt opdager det modsatte køn og møder først 15-årige Jackie Hagara, inden han dropper ud af high school. Sammen med Reed og andre skaffer han alkohol via Aberdeens hjemløse. Specielt en stakkel kaldet Fat Man, som bor sammen med sin retarderede søn Bobby. Det bliver samtidig startskuddet til Kurts karriere som historiefortæller. Han fantaserer om Fat Man og Bobbys håbløse situation i forskellige skriftlige sammenhænge og viser samtidigt storsind over for det fortabte par. Til jul forærer han Fat Man et John Denver-album og en brødrister, og efterfølgende fortæller Fat Man grædende til alle, som gider høre på ham, hvilket fantastisk sødt og betænksomt menneske Kurt er.

Da Kurt var 17, fik Wendy en ny kæreste, Pat O'Connor. Kurt hadede ham. Wendy og Pat skændtes voldsomt, og Pat var utro og fordrukken, men pænt ved muffen, og de to blev senere gift. Først i januar 1994 ringede Wendy og sagde, at det ti år lange skænderi endelig var afsluttet. De var blevet skilt. 

Lsd, Tracy, Rock 'n' Roll

D. 1. september 1986 lånte Wendy Kurt 200$ som udbetaling til hans første hus. Kurt flyttede ind på 1000 1/2 East Second Street. Et hus var så meget sagt: taget var råddent, væggene og terrassen var i elendig forfatning, og der var hverken ovn eller køleskab. Men det var hans eget. Han fik Matt Lukin fra The Melvins som sambo, det tætteste på stjernerne, han kunne komme. Det blev ikke overraskende lidt af et party- og senere bandhus. Kurt tog for sig af stimulanserne, og hans senere kæreste Tracy Marander, som mødte ham i denne periode, fortæller, at det ikke var ualmindeligt, at Kurt tog lsd op til fem gange ugentligt på dette tidspunkt, og omgangs-kredsen fortæller samstemmende, at Kurt ofte var totalt stenet allerede tidligt på dagen.

Til gengæld var han 100% fokuseret på sin musik. Han lagde hus til den ene jam session efter den anden, hang konstant ud med Melvins, lyttede til plader og absorberede musikviden og visioner med lynets hastighed. Den første inkarnation af Nirvana kom i 1986, da Kurt på guitar og Krist på bas begyndte at spille med Aaron Buckland, en lokal trommeslager. De øvede næsten hver eneste aften. Samtidig begyndte Lukin og Kurt at gå hinanden på nerverne. Kurt smed ham ud under dramatiske omstændigheder, boede en tid alene for ikke så længe efter at få Dylan Carlson fra den nærliggende by Olympia som sambo.

Dylan havde forstand på emner som religion, race og politik og var både venlig og intelligent, alt sammen kvaliteter, som Kurt satte pris på. Dylan forblev hans bedste ven – forlover ved hans bryllup med Courtney Love i 1992 – og manden, som skaffede det haglgevær, som Cobain benyttede som selvmordsvåben i drivhuset i Seattle i 1994. Kort efter blev han kæreste med Tracy Marander, og i en alder af 20 år var der pludselig gang i hans musik, hans venner og hans sexliv.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA