x

Velkommen i rockens hellige haller

Velkommen i rockens hellige haller

I en jungle af hædersbevisninger, award-shows og allehånde gensidigt rygklapperi i musikbranchen er der én institution, som rager op og har noget, der ligner officielt anstrøg – og hvor de fleste kan blive enige om, at det vitterligt er en særlig ære at blive indlemmet i det gode selskab. Rock & Roll Hall of Fame er fysisk beliggende i Cleveland, Ohio i skikkelse af et museum. Men siden 1986 har institutionen også årligt optaget nye "medlemmer" i en eksklusiv klub for populærmusikkens allervigtigste kunstnere gennem de sidste 50 år. Traditionelt er optagelsesceremonien blevet afholdt på det fornemme Waldorf-Astoria Hotel i New York, men er i år flyttet til Barclay's Center i bydelen Brooklyn, hvor den afholdes den 10. april. GAFFA har kigget på de seks kunstnere, som i år optages i Rock & Roll Hall of Fame – og på dem, som ikke slap igennem nåleøjet i år.

 

Peter Gabriel

Fem facts: Den 63-årige brite er egentlig allerede medlem af Rock & Roll Hall of Fame som forhenværende medlem af Genesis. Men i år hyldes han altså for en solokarriere, som blandt andet omfatter succesen med 1986-albummet So og dets hitsingle Sledgehammer. Forinden havde han stået i front for Genesis på seks album, kulminerende i ambitiøse The Lamb Lies Down On Broadway i '74.

Et karrierehøjdepunkt: da Gabriel i november 2006 fik overrakt den prestigefyldte Man of Peace-pris af den tidligere sovjettiske præsident og modtager af Nobels Fredspris, Michail Gorbachev. Prisen var en anerkendelse af Gabriels arbejde for fred og menneskerettigheder.

Danske detaljer: Peter Gabriel besøgte Danmark så sent som september 2013, hvor han i Jyske Bank Boxen i Herning præsenterede et sæt, som blandt andet indeholdt hele So-albummet. Med var i øvrigt den gamle E Street Band-organist David Sanscious.

Her skal du starte: En af Gabriels store succeser er Kate Bush-duetten Don't Give Up, ligesom Sledgehammer hentet fra albummet So. Den blev i øvrigt indsunget af Willie Nelson og Sinéad O'Connor i 1993 – året efter at sidstnævnte sang kor for Gabriel på Blood Of Eden.

 

Hall & Oates

Fem facts: John William Oates og Daryl Franklin Hohl faldt i sin tid i snak i en elevator, hvor de begge havde søgt ly for en skudveksling mellem to rivaliserende bander i Philadelphia i '67. De debuterede med albummet Whole Oats fem år senere, og scorede siden hele seks topplaceringer på Billboards singlehitliste Hot 100.

Et karrierehøjdepunkt: duoens kommercielle succes kulminerede med det højglanspolerede, synth-bårne album H20, som udkom i '82 og kastede megahittet Maneater af sig. Den ramte en førsteplads i december og blev der i fire uger.

Danske detaljer: På toppen af deres succes tog Hall & Oates deres soul-influerede popmusik med til Danmark, hvor da gav koncert i Falconer Salen den 28. februar 1984.

Her skal du starte: Hall & Oates første tophit, Rich Girl, stammer fra deres femte album med den sigende titel Bigger Than Both of Us – et muligt sted at starte, hvis man ønsker at gå om bord i de produktive popsmedes omfattende bagkatalog.

 

Kiss

Fem facts: Kiss blev dannet i New York i januar '73 og eksisterede i sin oprindelige form frem til 1980. Den originale besætning blev genforenet til en storsælgende turné i 1996-97, mens ellers har Gen Simmons (bas og vokal) og Paul Stanley (vokal og rytmeguitar) været eneste gennemgående medlemmer.

Et karrierehøjdepunkt: Kiss har prøvet kræfter med filmmediet af adskillige omgange. Om TV-filmen Kiss Meets The Phantom Of The Park fra '78 var et decideret karrierehøjdepunkt kan måske nok diskuteres, men det var i al fald første gang bandets fire fiktive karakterer Starchild, The Demon, Catman og Spaceman kunne opleves på skærmen.

Danske detaljer: Kiss besøgte senest Danmark i sommeren 2013. "Godkendt tur i tidsmaskinen," skrev GAFFAs udsendte og takserede koncerten i Forum på Frederiksberg til fire stjerner.

Her skal du starte: Mens de første tre studiealbum Kiss, Hotter Than Hell og Dressed To Kill kun blev moderate, kommercielle succeser, slog bandet for alvor igennem med livealbummet Alive! fra '75. Albummet indgik siden som en del af bokssættet Kiss Alive! 1975-2000.

 

Læs portrætter af årets tre andre optagne navne, Nirvana, Linda Ronstadt og Yusuf/Cat Stevens, i GAFFAs artikelsektion

….Foruden de seks navne, som i år hyldes for deres musikalske bidrag, optages også The E Street Band, Andrew Loog Oldham og Brian Epstein i Rock & Roll Hall of Fame i 2014. Mens Bruce Springsteens legendariske backingband hædres for generel musikalsk fortræffelighed gennem tiden, modtager de to navnkundige managere for henholdsvis The Beatles og Rolling Stones den særlige Ahmet Ertegun-pris for ikke-performere. Blandt de navne, som i var nomineret, men altså ikke blev optaget i år, er Deep Purple, Yes, The Zombies, N.W.A., Link Wray og LL Cool J.

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA