x

Toumani Diabate indtager Danmark

Toumani Diabate indtager Danmark

Den malinesiske kora-virtuos Toumani Diabate og hans Symmetric Orchestra gav en forrygende koncert på årets Roskilde Festival, og nu vender de tilbage til Danmark. Allerede i aften, 7. november kan de opleves på VoxHall i Århus og i morgen, 8. november på Vega i København.

Toumani er ikke mindre end den 71. generation af en tradition, der har gået fra far til søn. Hans far – som hed Sidiki og døde for en halv snes år siden – var en stor mester på koraen – den 21-strengede kalabasharpe – i en klasse, som gav genlyd internationalt og medførte, at han ved den store – og kontroversielle – Festac-festival i Nigeria i 1977 blev kåret til Koraens Konge.

I Mali og i deres oprindelige fødeland, Gambia, som udmærker sig ved et væld af fine koraspillere, var Sidiki Diabate og hans bror deres tids legender, og det samme gælder sønnerne, der udover Toumani tæller Ballake Sissoko, med hvem han i 1998 udgav det skelsættende album ”New Ancient Strings”, en sand nydelse af rislende strengeleg, hvor de to med hver sin kora opviste det ypperste, som klassisk koraspil fra Mali kan byde på. Samtidig var pladen et svar på pladen med titlen ”Ancient Strings”, som deres fædre havde begået i 1970 og som er en klassiker inden for verdensmusik.

Toumani Diabate har siden udgivet en stribe plader i forskellig sammenhæng, blandt andet med den amerikanske bluesmand Taj Mahal og Kulanjan-projektet, samt sidste år med den nyligt afdøde mesterguitarist og sanger fra Mali, Ali Farka Toure. Det var med ham, at Toumani gæstede Roskilde i 2005. Og efter arrangørernes udsagn var han så vild med stemningen på Roskilde Ballroom, at han kom tilbage allerede året efter med sit sidste projekt. God idé må man sige.

Der er stadig billetter til koncerterne – på VoxHall på Billetnet og Ebillet og på Vega på Billetlugen

Læs Torben Holleufers store interview med Toumani Diabate


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA