x

Historien om Nirvana – del 15

Historien om Nirvana – del 15

Frances Bean Cobain blev født d. 18. august 1992, på Cedars-Sinai Medical Center i Los Angeles. Kurt havde længe haft mareridt om en baby med finner, og da moderens fysiske tilstand, og levevis, før og under graviditeten ikke kan siges at have været eksemplarisk, kom det som en enorm lettelse for forældrene, da lægen annoncerede, at hun var sund og rask og responderede helt normalt som andre babyer.

Fødslen havde dog været knap så idyllisk. Kurt hospitalsafvænning gik dårligt, og han tilbragte det meste af tiden med at sove eller at brække sig. Så da Courtney lå og kæmpede med de afgørende veer, måtte hun samtidig masere Kurts mave og holde ham i hånden, mens han brækkede sig. Da han var ved at besvime, råbte hun: "Fuck, du forsvinder ikke og lader mig klare det her alene, fuck you!" Øjeblikket inden Frances' hoved så verdens lys for første gang, besvimede Kurt. Senere holdt han sin nyfødte datter, et øjeblik, som han til Michael Azzerad beskrev som et af sit livs lykkeligste og mest skræmmende.

 

Pagten

Familien Love-Cobain kunne dog ikke fejre de nybagte barselsdage i fred og ro. Dagen efter Frances' fødsel stak Kurt af fra hospitalets afvænningsafdeling, købte heroin af en pusher og vendte tilbage til Courtney med en ladt pistol. Han mindede Courtney om deres fælles løfte om at ende deres liv i dobbelt selvmord, hvis nogen tog deres baby fra dem. Hole-guitarist og parrets tætte ven, Eric Erlandson, fik dog overbevist dem om, at det ikke just var til Frances' bedste. Kurt tvivlede seriøst på, at han kunne kvitte heroin, og Kurt og Courtneys odds for at kunne beholde deres nyfødte datter var tvivlsomme. Stofmisbruget, specielt hos Kurt, havde stået på længe og var gået fra at være en hemmelighed, over en mistanke og til i stigende grad et presse- og myndighedsemne, som ikke var til at komme uden om.

Værre endnu var moderens position. Courtney havde ikke været stoffri under hele graviditeten, men langtfra så langt ude som Kurt. Men hun var moderen, der bar fosteret, og en artikel publiceret i det amerikanske dameblad Vanity Fair i samme uge, som Frances blev født, skulle vise sig skæbnesvanger. Journalisten Lynn Hirschbergs interview bar overskriften "Strange Love" og indeholdt citater, der angiveligt skulle påvise, at Courtney var på heroin de første to måneder, efter at hun havde fået at vide, hun var gravid. Det fik Los Angeles Department Of Children's Services til at undersøge, hvorvidt Frances skulle tvangsfjernes fra forældrene, hvilket hun blev i en periode.

Vanity Fair-artiklen ramte Kurt og Courtney som en atombombe. Verden var i oprør, og artikler med overskrifter som "rockstjerne-baby født som junkie" dukkede op overalt og var det foretrukne emne fra tesaloner, over arbejdspladser til selvfølgelig i rockverdenen. Selv Nirvanas gamle gode ven, Axl Rose, gav sit besyv med til den lykkelige begivenhed fra scenen:

"Kurt Cobain er en fucking junkie, og han har en junkie-kone. Og hvis barnet er født deformt, mener jeg, at de begge skal sættes i fængsel."

 

Dødstrusler

Kurt var tilsvarende direkte i sin håndtering af situationen og udtalte blandt andet offentligt til Azzerad om Lynn Hirschberg, at "først tager jeg hendes hund og skærer dens indvolde ud foran ansigtet af hende, så skider jeg ud over hele hendes krop for til sidst at dræbe hende." Under Courtneys barselsophold blev hospitalet belejret af den internationale sladderpresse, som havde fundet et nyt yndlingsoffer. Kurt og Courtney havde rigeligt at gøre med at hyre dyre advokater, som kom på voldsomt arbejde – blandt andet fordi Kurt indtalte utvetydige dødstrusler på Hirschbergs telefonsvarer.

Midt i tumulten optrådte Nirvana alligevel på årets Reading Festival, ifølge Novoselic Nirvanas bedste liveshow det år. Rygterne svirrede om død og opløsning som aldrig før. Symptomatisk blev Kurt skubbet på scenen i kørestol og paryk (billedet kan ses på In Utero-coveret), bandet jokede på scenen om, hvorvidt det var deres sidste koncert eller ej, og Kurt dedikerede All Apologies til sin kone og nyfødte datter. Få dage efter tvangsfjernede myndighederne Frances og beordrede, at Kurt skulle indlægges til 30 dages afvænning.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA