x

Historien om Nirvana – del 17

Historien om Nirvana – del 17

1993

I januar spiller Nirvana et par gigantiske stadionkoncerter i Brasilien sammen med bl.a. Alice In Chains og Red Hot Chili Peppers. I perioden mellem koncerterne indspiller såvel Nirvana som Hole demoer, til hhv. In Utero og Live Through This. I Nirvanas tilfælde bl.a. første demo til Heart-Shaped Box – som refererer til formen på den æske, Courtney sendte til Kurt efter deres korte indledende brydekamp i 1990. Æsken indeholdt en miniature-porcelænsdukke, tre tørrede roser, en lille tekop og nogle malede muslinge-skaller.

14. februar tjekker Nirvana ind under navnet Simon Ritchie Group (Sex Pistols-bassisten Sid Vicious' døbenavn, også flittigt brugt af Kurt og Courtney på hoteller) i Pachyderm Studios i St. Cloud, Minnesota for at indspille grundspor til det kommende album, med Steve Albini bag mikser-pulten. En hardcore indie-producer, hvis tidligere meritter som The Breeders' Pod, Pixies' Surfer Rosa og hans eget band Big Black har imponeret bandet i en grad, så han er valgt som manden til at føre Nirvana videre fra Nevermind.

Bandet indspiller samtlige grundspor på kun seks dage, lyden er hård, aggressiv og kontant. Den gode produktive stemning forsvinder imidlertid som dug for solen, da Courtney ankommer efter godt en uges arbejde. Hun ryger blandt andet ind i et kæmpe skænderi med Dave Grohl, og Albini beskriver hende senere som et "psycho hosebeast". Sangene er Nirvana i rå og upoleret stil, hvor Kurt vrænger voldsomme, indtrængende og ofte ekstremt originale tekster ud om død, fødsel, familierelationer, seksualitet, sygdomme og afhængighed.

Geffen utilfreds

Efter indspilningerne flytter Kurt, Courtney og Frances tilbage til Seattle i et gigantisk hus, de har lejet, med udsigt over Lake Washington. I samme måned vinder parret langt om længe kampen om forældremyndigheden til Frances over L.A. Department Of Children's Services. Familien skal nu ikke længere overvåges af sociale myndigheder eller regelmæssigt testes for stoffer i blodet. Den lille disputs har i øvrigt givet Cobain-familien en regning på 240.000$.

Den altoverskyggende professionelle begivenhed i foråret 1993 er turbulensen omkring Nirvana og Geffens uenighed omkring kvaliteten af Steve Albinis arbejde. Steve Albini udtaler offentligt, at Nirvanas pladeselskab og management hadede albummet. Kurt får efterfølgende Geffen til at rykke en helsides annonce ind i Billboard Magazine, som afviser, at selskabet har tvunget Nirvana til at ændre på numre og rækkefølge. Ikke desto mindre indvilger Nirvana i at få producer Scott Litt (bl.a. R.E.M.) til at remixe Heart-Shaped Box og All Apologies. Vel at mærke efter at det færdige album ellers er blevet masteret af legenden Bob Ludwig. Ifølge Charles Cross endnu et eksempel på, at Kurt ikke ville lade sine "punkidealer" stå i vejen for et muligt bedre pladesalg.

Overdosis

Søndag d. 2. maj kl. 9.00 modtager King County i Seattle et alarmopkald om en overdosis på adressen 11301 Lakeside, Ave, N.E. Da ambulancefolkene kort efter ankommer på nævnte adresse, finder de Kurt Cobain på gulvet, mumlende noget uforståeligt om Shakespeares Hamlet. Han diagnosticeres som havende "symptomer associeret med en overdosis narkotika". Få minutter tidligere havde Kurt været totalt blå i ansigtet og forekommet død. Aftenen forinden havde Kurt skudt en ordentlig ladning heroin hos en ven og var kørt hjem i bil for herefter at blive hårdt konfronteret af Courtney. Han låste sig efterfølgende inde på et værelse og reagerede ikke på Courtneys trusler om at ringe til enten politiet eller Kurts familie. Hun førte sidstnævnte trussel ud i livet, og to en halv time efter havde Wendy og Kim tilbagelagt turen fra Aberdeen.

I mellemtiden var Kurts tilstand kraftigt forværret, men han nægtede familien at ringe til alarmcentralen med kommentaren: "Jeg vil hellere dø end at skulle læse i avisen, at jeg fik en overdosis eller blev arresteret." Da Kurts teint langsomt var ved at blive blå, var der ikke længere noget valg for Courtney, Wendy og Kim. Tre timer efter indlæggelsen var Kurt igen ude af hospitalet. Det mest hjerteskærende for søsteren, Kim, var, hvor nærmest normalt det virkede på Kurt. Overdosis var efterhånden en del af "gamet", og det var langtfra første – eller for den sags skyld sidste – gang, det skete for Kurt Cobain. Heroin var blevet en daglig beskæftigelse for Kurt Cobain, og de dage, hvor han ikke arbejdede med bandet, eller Courtney og Frances var væk, den primære.

Kurt var uden tvivl langt ude. Men i samme periode blev der også skudt en hjemmevideo, hvor Kurt leger "flyvemaskine" med Frances og smiler fra øre til øre, taler som Anders And og udstråler det, han også var – en kærlig omsorgsfuld far, der elskede sin lille datter og sin kone ubetinget.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA