x

Janelle Monáe: Lysår forude - Funky Space Re-incarnation

Janelle Monáe: Lysår forude - Funky Space Re-incarnation

Den 12. august giver Janelle Monaé koncert i Falconer Salen, og i den forbindelse har vi fået en snak med hende om, hvad vi kan forvente.

Miss Monáe, hvordan går det med forberedelserne til turnéen?

- Forberedelserne er magiske. Jeg og mit band glæder os vildt meget til at bringe jer The Electric Tour. 

Hvad kan vi forvente os?

- I kan forvente at få jeres hjerner re-programmeret. I kan forvente at få en komplet oplevelse fra start til slut. I kan forvente at blive bedre som resultat af at komme til vores optræden. Jeres liv vil blive beriget, og I vil have det bedre med hensyn til fremtiden. I vil få sange fra alle tre albums. "Metropolis", "The ArchAndroid" og det seneste, "The Electric Lady". Et album med en masse spændende gæster som Prince, Miguel, Solange Knowles og Erykah Badu.

Bringer du nogen af de spændende navne med på scenen?

- Det kan godt ske. Hvem ved? Jeg glæder mig i hvert fald til bringe vores koncept og oplevelse til jer.

Hvor mange har du med på scenen?

- Jeg har enten totalt 300 eller totalt 13. Jeg slår plat og krone. Plat 300, krone 13.

Hvad gør du/I, lige før I går på scenen?

- Før vi går på scenen kan vi godt lide at løbe nøgne rundt backstage.

Hvad er formålet med det?

- Formålet er at gå tilbage til ens barndom, da man ikke var bange for at begå fejl og eller at vise alt.

Wow ok. Det lyder til at blive en fest. Hvad lytter du til på tourbussen?

- Jeg lytter til en masse snorken. Og så lytter jeg til en masse nye lokale artister fra Atlanta.

Skal vi forvente et nyt maleri på scenen, som da du spillede på Roskilde i 2011 og 2012?

- Det kan godt ske, at jeg vælger at male på scenen. Det kan godt ske.

Så vi må vente og se hvad der sker.

- Yeah.

Kan du fortælle lidt om dit alias androiden Cindi Mayweather? Er hun opstået som en inspiration fra Blade Runner?

- Næ. Hun kom til mig i en drøm. Ligesom i Isaac Asimovs "Do Androids Dream Of Electric Sheep?" (den er nu skrevet af Philip K. Dick, red.). Mennesker drømmer om elektriske androids. Så hun er en lille finurlighed fra min drømmeverden. 

Går Cindi Mayweather altid i jakkesæt ligesom dig?

- Ja det gør hun. Fordi hun tror ikke på trends, men på trans-transcendens. En trend går af mode. Det gør noget som er trans-transcendens, som et jakkesæt, aldrig.

Er du i gang med at arbejde på nyt materiale?

- Jeg er i gang med et videnskabeligt eksperiment lige nu. Jeg samarbejder med NASA om at sende sange ud i atmosfæren. Som vil eksplodere til små atomer og flade ned overalt.

Ok? Du er meget fascineret af fremtiden og rummet. Hvorfor det?

- Ja det er jeg, fordi jeg tror på, at jo højere du befinder dig, jo større fordel har du med hensyn til at få ideer, der kan inspirere og give folk lyst til at gro.

Så hovedbudskabet i din musik er at opfordre folk til at gro?

(Lang tænkepause:) - Jeg har mange budskaber i min musik afhængigt af, hvilken sang du lytter til. "Q.U.E.E.N." handler f.eks. om at stikke visse folk lussinger. Lussinger i form af spørgsmål. Indtil de er nødt til at se på sig selv og føle sig frastødt af, hvad de ser og indse, at de er nødt til ændre deres holdninger. Holdninger til f.eks. ligeløn mellem kønnene og ikke at diktere vores påklædning. Nogle sange er bare jams, andre er ment til at inspirere, og andre igen er ment til at starte en revolution. I vil i Danmark få lov til at gå igennem mange af disse følelser sammen med mig - in person. 

Miss Monáe, hvad inspirerer dig?

- Jeg er inspireret af… (lang tænkepause igen). Jeg er inspireret af muligheder. Muligheden for, at vi en dag får en kvindelig præsident i USA, at unge kvinder en dag ikke længere er ofre for folkedrab, at vi indser nødvendigheden af at ændre vores nation og af muligheden for, at androids vender tilbage til jorden for i samarbejde med menneskene at forbedre verden og redde regnskovene og plantelivet. Muligheden for, at vi kan bruge teknologi sammen med Gud og få vores univers til at rotere, rotere og rotere indtil alle forstenede racistiske holdninger som Donald Sterlings (L.A. Clippers-manager, som netop er blevet fyret efter racistiske udtalelser, red.) uddør. Og vi alle kan leve i enhed med hinanden.

PLING! Manageren bryder kontant ind og slutter interviewet. Jeg får lige ytret: 

Thank you Miss Monae. Bye!

- Thank you. Bye bye.

Den lille krydsning mellem James Brown, Grace Jones og android-pigen, der forelsker sig i et menneske fra Blade Runner, forsvinder igen langt væk til USA-land, men til august bringer hun sin sprudlende fantasi og fantastiske funk-blend helt tæt på.

Find billetter til koncerten i Falconer Salen via GAFFA Live

 

Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA