Tina Dickow afslører titel og udgivelsestidspunkt på sit næste album

Tina Dickow afslører titel og udgivelsestidspunkt på sit næste album

I august udgiver Tina Dickow sit tiende album, men allerede i maj kan man høre en håndfuld af de nye sange i munden på den svenske skuespiller Mikael Persbrandt (Beck, Hævnen med flere). Han synger dem nemlig i Pernille Fischer Christensens nye film, En Du Elsker, om en livstræt rocksanger, der bliver tvunget til at tage sig af sit barnebarn, som han ikke kender. Tina Dickow fortæller:

– Jeg blev ikke hyret til opgaven. Jeg bød bare ind, og det tror jeg, der var en del flere, der gjorde. Mine sange var vist tilfældigvis bare bedst, smiler hun og fortsætter: – Og der var sikkert både mænd og kvinder, der bød ind, forestiller jeg mig.

Du har tidligere skrevet filmmusik, til Nikolaj Steens Oldboys. Var det anderledes denne gang, og i givet fald hvordan?

– Da jeg skrev musik til Oldboys, havde jeg meget fokus på instrumentalmusik. Såkaldt "score", designet til at ligge i baggrunden og understøtte stemninger. Og derudover skrev og indspillede jeg nogle sange, ret meget på linje med at lave et almindeligt album. Til En Du Elsker var det helt anderledes, fordi jeg skulle skrive konkrete sange, der skulle synges af en anden. En granvoksen mand! Jeg fik nogle referencer til universet og en masse ord på dansk, der gav et indblik i, hvad hovedpersonen var for en mand, og hvordan instruktøren forestillede sig hans tekstunivers. Lidt dyster og forpint, plaget af sin fortids synder, ude af stand til at fastholde kærligheden.

Hvordan var det at skrive sange til en midaldrende mandlig karakter, med en meget dyb stemme? Og er det også derfor, du selv synger i et ret dybt leje på de nye sange?

– Det var en spændende måde at arbejde på. Mange temaer, ligegyldigt hvordan man arbejder med kunst, er jo universelle, så jeg følte mig ikke fremmed over for hans mørke tanker og følelser. Overhovedet ikke. Og jeg elsker at arbejde inden for en ramme – også én, der er sat af andre. Det synes jeg kun er inspirerende. På demoerne sang jeg dybt, for at filmfolkene skulle kunne forestille sig, hvordan sangene ville lyde sunget af Persbrandt. Og det har jeg holdt fast i på albummet. Jeg elsker at synge dybt. Jeg tog tilløb til det allerede på mit sidste album: at synge dybere og med mere ro.

 

Power-team med kommende gemal

Tina Dickow fortæller, at hun synes, hun har fundet sig selv mere end nogensinde ved at skrive til en anden. Hun uddyber:

– Det handler om den frihed, man vinder ved at sætte sig selv til side og skrive til en anden. Jeg kunne i højere grad skrive frit fra leveren uden at tænke over, om det nu var præcis sådan, jeg selv havde det. Jeg var fri af den forfængelighed, usikkerhed og tvivl, der kan stå i vejen, når man skal prøve at udtrykke sig selv. I stedet turde jeg være fuldstændigt nærværende og oplevede flow, åbenhed og ro. Og så også en enorm ærlighed i den dybe måde at synge på – for en gangs skyld kæmper jeg ikke for at nå op. Det har aldrig føltes mere naturligt at synge. 

Kan du ellers afsløre noget om det kommende album? Bliver alle sange i samme stemning som filmsangene?

– Jeg kan afsløre, at albummet hedder Whispers og udkommer i slutningen af august. Det er indspillet på Island i vores Big Spring Studio. Det var tænkt som et helt akustisk album, så alt det grundlæggende er lagt ned af Helgi (Jonsson, professionel og privat samarbejdspartner, red.) og mig, men vi endte med at lege lidt mere med tingene og havde besøg af de to amerikanere Shahzad Ismaily (Lou Reed, Tom Waits) og Joel Shearer (Annie Lennox, Damien Rice). Tekstmæssigt handler det denne gang om kærlighed. Gør det ikke altid det, vil de fleste sikkert sige, men jeg har faktisk ikke skrevet om kærligheden i mit eget liv i lang, lang tid. Det behøver man for eksempel bare kigge på singlerne fra mine seneste album for at se: You Wanna Teach Me To Dance, Copenhagen og Welcome Back Colour. De øvrige sange passer godt til film-sangene, ja, dybe og rolige.

Du har fået to børn i løbet af halvandet år, samtidig med at du har turneret heftigt og indspillet nye album. Er du arbejdsnarkoman, og hvordan får du det hele til at hænge sammen?

– Nej, ikke arbejdsnarkoman. Ikke længere, i hvert fald. Men jeg dur ikke til at sidde stille i min barsel. Der må gerne ske lidt. Det kan kun lade sig gøre, fordi Helgi og jeg arbejder så tæt sammen. Vi et totalt power-team, der kan overkomme rigtig meget, når vi sætter os noget for. Børnene, pladerne og turneerne er faktisk bare nogle få af de projekter, vi har kørende. Blandt andet jo et stort hus, der skal holdes, en hytte ude midt i ingenting, vi er i gang med at sætte i stand, et über-romantisk sommerbryllup i støbeskeen og så Helgis musik ved siden af, slutter Tina Dickow, der i maj drager på en Danmarksturné, som i skrivende stund er næsten udsolgt.

Se en trailer til "En Du Elsker":


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA