x

Lily Allen: Jeg vil kræve ordet bitch tilbage

Lily Allen: Jeg vil kræve ordet bitch tilbage

Se en ny fotoserie med Lily Allen i GAFFAs artikelsektion

Omringet af fire hårdtarbejdende læger ligger Lily Allen på operationsbordet, mens fedtet fra hendes mave pumper ud af kroppen i store glasbeholdere. Skrækslagen kigger hun op på sin manager, der med væmmelsen malet i ansigtet ser på hende. "Hvordan kan nogen overhovedet komme så langt ud?", lyder det fra ham. Med en skinger stemme forsøger Lily Allen at forsvare sig: "Jeg har fået to børn!"

Sådan starter musikvideoen til Lily Allens single Hard Out Here fra hendes tredje album med den Kanye West-klingende titel Sheezus. En af Englands mest provokerende popstjerner er tilbage for fuld udblæsning efter en pause på fire år og med et budskab, der er mere klart end nogensinde. Hard Out Here er ikke blot en popsang, men et feministisk budskab anno 2014 om kvinders rolle i musikindustrien. En kommentar til det pres, der ligger på kvinder om at opfylde de umulige idealer om kvindelig skønhed, der hersker i samfundet generelt.

Ved at bruge popkulturens egne virkemidler og klichéer i form af halvnøgne, twerking-dansende kvinder lander musikvideoen i krydsfeltet mellem satire og solidaritet, og med sætninger som "I don't need to shake my ass because I have a brain" melder Lily Allen sig på banen i den feminisme-diskussion, der gennem det seneste års tid er blevet comme il faut, når det gælder popkulturen.

– I går skulle jeg lave et interview med et amerikansk blad, men de ville droppe artiklen, hvis jeg ikke stillede op i bikini eller undertøj på billederne. Det ville en mand aldrig blive udsat for, fortæller 28-årige Lily Allen, da GAFFA møder den engelske sangerinde en skøn forårsdag i London.

Lily Allen har altid haft evnen til at generere overskrifter, og hun fortsætter den vanlige stil med Hard Out Here, hvor ordet "bitch" bliver sunget ikke mindre end 72 gange. Et ord, der gennem årtier er blevet associeret med noget negativt, men for Lily Allen er missionen klar. Hun vil kræve ordet tilbage og gøre det til en hyldest til kvinder.

– Mænd bruger ofte ordet, når de taler nedsættende om kvinder, så sangen handler om at ændre på det og tage ordet tilbage og bruge det om kvinder på en positiv måde, fortæller hun.

Læs en meget længere udgave af interviewet, om blandt andet albumtitlen "Sheezus" og om, hvordan Lily Allen mener, kvinder bliver spillet ud mod hinanden, i GAFFAs artikelsektion

Se musikvideoen til "Hard Out Here:"


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA