Nyhed

Har Black Sabbath spillet sit sidste riff?

Tony Iommi er usikker på gruppens fremtid efter den igangværende verdensturnés ophør

Har Black Sabbath spillet sin sidste koncert? Den stilskabende gruppes guitarist Tony Iommi har sået tvivl om, hvorvidt Birmingham-gruppen fortsætter, efter deres 14 måneder lange turné som support på albummet "13" fra sidste år når sin ende den 4. juli i Hyde Park, London. Det fortæller han til Metal Hammer.

- Det kunne blive det sidste show med Sabbath nogensinde. Det håber jeg ikke, men efterfølgende er der ikke planlagt noget, hvad angår turnéer, så det kunne faktisk være det. For at være ærlig har jeg egentlig ikke lyst til at turnere i det her omfang ret meget længere, for jeg får det så skidt, fortæller guitaristen åbenhjertigt.

Det er ikke første gang, at der er blevet sået tvivl om Black Sabbaths fremtid. Bassist Geezer Butler fortalte tidligere i år det engelske magasin Classic Rock, at han ville være mere end rigeligt tilfreds, hvis gruppen trak sig tilbage efter deres nuværende turné. Han afviste dog ikke, at de aldrende herrer kunne have endnu et album oppe i ærmet.


Man kan heller ikke bebrejde Tony Iommi for at tvivle på Sabbaths fortsatte eksistens. I 2012 fik den 66-årige veteran konstateret lymfekræft, og metalfans verden over holdt i lang tid vejret, mens det forelå usikkert, om Black Sabbeth ville blive færdige med deres album "13" endsige turnére igen. Sideløbende med indspilningerne og den efterfølgende turné viste Iommi sig som en karakterfast sjæl og modtog behandling mod sin sygdom.

- Jeg er på et stadie, hvor jeg ikke får lægehjælp, hvilket betyder, at jeg må se, om kræften kommer tilbage, eller den stadig er der. Det er lidt bekymrende. Efter turnéen skal jeg have en scanning, og så må vi se, hvad den viser, forklarer Tony Iommi.

Black Sabbaths seneste album "13" blev dog skæmmet af, at gruppen valgte ikke at samarbejde med den oprindelige trommeslager Bill Ward. Således er det også kun 3/4-dele af den oprindelige besætning, der har været på vejen i denne omgang. Det til trods blev "13" modtaget med kyshånd. GAFFAs Keld Rud skrev i sin fire stjerners anmeldelse af veteranernes udspil: "13 indeholder få nye klassikere, men til gengæld 53 ganske fornøjelige minutter i selskab med djævlerockens gudfædre."


Har Black Sabbath spillet sit sidste tunge metalriff, kan de danske fans der mødte op i Forum den 26. november sidste år bryste sig af at have set den sidste Sabbath-koncert på dansk jord. Koncerten modtog fire stjerner af GAFFAs Espen Strunk, der afslutningsvis konkluderede:

"Men vi bevidner en koncert, som uden at sætte nye standarder folder sig væsentligt flottere ud, end man måske kunne have frygtet. Bortset fra det er der også noget rørende over de tre gamle mænds trodsige rocken videre, mens vi som publikum gradvist er blevet mindet om, i hvor høj grad disse riffs er ristet ind i selve rockens dna."

Hør "God Is Dead?" fra det seneste udspil, et nummer, der beholder Black Sabbaths ærkedyder, samtidig med at det demonstrerer, at veteranerne ikke er blevet bløde på deres gamle dage:

ANNONCE