x

Joe Cocker fylder 70

Joe Cocker fylder 70

Den britiske blues-, rock- og soulsanger Joe Cocker fylder i dag 70 år.

Joe Cocker, som er døbt John Robert Cocker, voksede op i en arbejderklassefamilie i Sheffield og fik som barn tilnavnet "Joe", selvom der er lidt uenighed i familien om, hvor det stammer fra. Nogle siger, det kommer fra en leg, andre at det stammer fra en lokal vinduespudser ved navn Joe.

Cocker optrådte første gang i offentligheden som 12-årig og fik sit første band som 16-årig, The Cavaliers. I 1969 udgav han sit første album, "With A Little Help From My Friends", hvorfra titelsangen var hans meget personlige fortolkning af Beatles' klassiker, i langsomt tempo og 6/8-takt i stedet for originalens 4/4. Samme år optrådte han på Woodstock-festivalen, hvor ikke mindst hans fremførelse af førnævnte sang med hans karakteristiske hæse stemme og ukontrollerede armbevægelser blev noget af et gennembrud og senere varemærke for ham. Resten er historie, hvor Cocker ikke mindst har haft succes med covernumre, eksempelvis Randy Newmans "You Can Leave Your Hat On" fra 1986 og "Unchain My Heart" fra 1987 – sidstnævnte blev først indspillet af Ray Charles i 1961.

I 1983 modtog Joe Cocker en Grammy for sangen "Up Where We Belong", en duet med Jennifer Warnes, som blev brugt i filmen "An Officer and a Gentleman". Samme sang modtog også en Golden Globe og en Oscar for bedste filmsang.

I 2007 blev Cocker tildelt den britiske orden OBE, Most Excellent Order of the British Empire.

Cocker har gennem tiden udgivet 22 studiealbum, senest "Fire it Up" fra 2012. Han har givet talrige koncerter i Danmark, senest i Lunden i Horsens i august 2013.

Joe Cocker har siden 1987 været gift med Pam Barker, som han mødte i 1978. Parret bor på Mad Dogs Ranch i Crawford, Colorado. Ranchen er opkaldt efter Cockers første livealbum, "Mad Dogs and Englishmen" fra 1970. Cocker har udtalt til Daily Mail, at det var Pam Barker, der fik ham til at stoppe med at drikke, hvilket han ellers havde gjort heftigt i 60'erne og 70'erne – til tider også blandet med hårdere stoffer.

Se Joe Cocker fremføre "With A Little Help From My Friends" på Woodstock i 1969:


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA