x

Bryan Ferrys nye guitarist er dansk

Bryan Ferrys nye guitarist er dansk

Til oktober giver den stilskabende engelske sanger og sangskriver Bryan Ferry tre danske koncerter i henholdsvis København (Tivolis Koncertsal 21. oktober), Randers (Værket 23. oktober) og Esbjerg (Musikhuset 24. oktober). Ferry har på sin igangværende turné fået en ny lead-guitarist, pæredanske, London-bosatte Jacob Quistgaard, også kendt som Quist. Vi har talt med Quist om samarbejdet med den tidligere Roxy Music-sanger.

Hvordan er du kommet i kontakt med Bryan Ferry?

– Hans manager tog kontakt til mig. Ham har jeg været i kontakt med i en håndfuld år, siden en periode, hvor jeg spillede meget akustisk guitar og skrev mange sange. Han er også advokat, så jeg spørger ham til råds om diverse kontrakter fra tid til anden. Han har faktisk arbejdet med en del skandinaviske kunstnere – blandt andre Rasmus Walter og Grand Avenue-drengene. Men ud over det havde jeg allerede arbejdet med flere musikere, der har arbejdet med Bryan Ferry – måske er der nogen, der har lagt et godt ord ind... hvem ved.

Hvad mener du selv, du kan bidrage med i hans sange?

– På mange måder er min egen stil som guitarist og der, hvor jeg kommer fra musikalsk, ikke voldsomt langt fra den overordnede "tone", der er udbud efter i Bryans musik, så jeg kan i ret høj grad bare lade musikken flyde og gøre mit bedste for at være med til at skabe et fedt show. Det handler måske om en evne til at kunne spille effektiv rockguitar og samtidig have et ekstra "gear", når musikken bevæger sig ud i artrockens mere eksperimenterende baner. Jeg har brugt rigtig lang tid på at improvisere i alle mulige og umulige kontekster, men kan også spille tingene præcist, når det er det, der er brug for. Vi spiller rigtig mange Roxy Music-sange, så det er jo temmelig store sko at fylde... Phil Manzanera er et monster!

Hvordan er det at spille sammen med Ferry?

– Fantastisk, sjovt, inspirerende, krævende og lærerigt. Bryan er ekstremt passioneret omkring sine sange og musik - og super professionel. Bandet er nogle af de bedste musikere, jeg nogensinde har arbejdet med - fra unge fremadstormende sessionfolk som trommeslageren Cherisse Osei (Mika, Paloma Faith) til basveteranen Guy Pratt, som har slået sine folder med Pink Floyd.  

Hvordan er turnéen gået indtil videre?

– Vores West Coast-USA-turné i april gik rigtig godt. De amerikanske fans tog virkelig godt imod Bryan, og han fik en masse gode reviews med sig. Der er tre nye medlemmer i bandet; mig, rytmeguitaristen og pianisten, som i øvrigt også er musical director - så der var mange nye faktorer for Bryan at vænne sig til. Jeg må sige, at jeg synes, det gik over al forventning, og bandet spillede sig gevaldigt godt sammen i løbet af den turné.

Hvorfor er du ikke med på Ferrys kommende album?

– Jeg begyndte først at arbejde med Bryan i starten af 2014, og jeg tror, han allerede havde lagt rigtig meget guitar på, før vi rigtigt begyndte at arbejde sammen - og uden at nævne navne er det nogle tunge navne, der er med! Jeg er dog ikke 100 procent sikker på, at der ikke er mulighed for, at det sker...


Du har spillet med mange store navne, men er ikke så kendt i Danmark. Har du selv noget bud på hvorfor?

– En kombination af faktorer. Jeg har brugt meget lidt tid i Danmark, siden jeg flyttede til London som teenager. Men også - set udefra - har min profil som musiker nok også vaeret lidt forvirrende og ikke særlig nem at kategorisere. Det er først i den seneste håndfuld år, jeg er begyndt at få ordentlig fat internationalt, hvilket nok hænger sammen med en beslutning, jeg tog for nogle år siden om at fokusere mest på det, jeg er allerbedst til - at spille guitar.

Hvad har du ellers gang i af musik for tiden?

– Jeg er i gang med at indspille et instrumentalt album under mit eget navn, Quist – basalt set plejer jeg mine egne projekter før de næste Bryan Ferry-koncerter. Jeg har lige underskrevet kontrakt i USA for min YouTube-kanal, QuistTV, som er i gevaldig vækst. Derudover skriver og optager jeg musik for Guitar Techniques Magazine - og har også lige underskrevet en publishing-kontrakt for min anden bog, som jeg har skabt sammen med en af Storbritanniens session-guitar-veteraner. Og i de sidste seks måneders tid er jeg så småt begyndt at arbejde sammen med nogle folk i LA's filmindustri, så jeg er også begyndt at bruge en del af min tid på at skabe musik til film.

Find billetter til Bryan Ferrys koncerter via GAFFA Live

Hør Quist med "Mistakes as Trials":


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA