Nyhed

Reportage: GAFFA til Japan Night del 2

Den japanske hovedstad Tokyo var i sidste uge vært for det stort anlagte show Japan Night, som dels skulle promote japansk musik i udlandet og dels fejre, at Tokyo er værtsby for OL i 2020.

Se masser af billeder fra festivalen i GAFFAs gallerisektion

Det er helt magisk at vågne op på det storslåede hotel Excell midt i Tokyos pulserende bymidte Shibuya og fra hotelvinduet kigge ned på gadelivet og de meterhøje talende lysreklamer og enorme fodgængerfelter fyldt med ivrige japanere på vej til skole eller arbejde. Derefter at tage tage elevatoren op til 26. etage til den store morgenbuffet, hvor man bliver budt velkommen af en hel række bukkende tjenere, som placerer en ved vinudet med udsigt til byens uendelige skyline. Arrangørene bag Japan Night har virkelig flottet sig for at få promoveret japansk musik i udlandet, og der er ikke en finger at sætte på hele presseturen.

Efter en gennemsolid morgenmad starter dagen med en guidet rundtur rundt til nogle af Tokyos mange spændende kvarterer. Første stop er i Harajuku, hvor den står på people-spotting ad libitium. Det er nemlig her, hvor mange af byens unge samles for at vise sig selv frem i de mest crazy outfit, man kan forestille sig, som inkluderer alt fra selvlysende superhelte med farvede kontaktlinser over menneskelige dyr og dukker i alle tænkelige former og farver til lillepigede Lolita-piger med pastelfarvede rottehaler og pink slikkepinde. Everything goes og intet er outreret her.


Bagefter tager vi med den effektive metro mod Ikebukuro og Akihabara, hvor den står på seriøs shopping med ni etagers store manga, elektronik og anime forretninger, hvor både pjattede skolebørn og seriøse forretningsmænd shopper rundt for at finde lige deres helt personlige favorittegneserie eller superhelt-dvd. Turen slutter med et besøg i det, som nu er verdens største pladebutik, Tower Records Mega Store, hvor man kan boltre sig i musik og cd'er på syv etager og føle sig hensat til de glade 1990'ere og 00'ere, hvor fysiske pladebutikker stadig kunne opdrives i Europa. 

Dagens officielle program starter med en pressebriefing, hvor alle vi udenlandske journalister endnu engang bliver gjort opmærksom på, at vi ikke må tage billeder under aftnens show. Den japanske musikbranche er ultra restriktiv med masser af regler, og der bliver gjort en dyd ud af at styre musikken, kunstnerne og medierne, så man har fuldstændig kontrol over hele musikmarkedet, til højlydt sukken fra flere af de udenlandske medier. Derefter går turen ud til Japans nationalstadium, hvor vi i aften skal overvære koncerter med fire af Japans allerstørste nyere musiknavne. Stemningen er mere ung og spændt end til gårsdagens show, og der bliver sågar drukket lidt øl ude foran, inden publikum går ind. Noget man ellers ikke ser i det meget formelle og autoritetstro japanske samfund.

Programmet starter igen lige efter fyraften kl. 17.30, så man kan gå direkte fra arbejde til showet. Det populære band Man With A Mission har æren af at åbne showet, og går på lige til tiden. Bandets kendetegn er først og fremmest, at samtlige medlemmer alle er ikædt smilende ulvemasker. Det er pænt bizart, meget japansk, og musikalsk minder det hele om en blanding mellem Linkin Park, Faith No More, 90'er-rap/metal og Slipknot, som bandet også har arbejdet sammen med. Publikum elsker det, kan sangene udenad, og enkelte er selv iført ulvekostumer. Herfter er der pause, hvor scnenen bliver overtaget af en flok scenefolk i kaninheldragter. Igen bizart og meget japansk.


Dernæst er det tid til kvartetten Sekai No Owari, som selvfølgelig har en klovn med på trommer. Bandet spiller en poleret blanding mellem pop/rock, eurovision og tysk schlager godt fedtet ind i heftig brug af vocoder. Kønt er det ikke. Det er det til gengæld ude blandt publikum, hvor mørket har sænket sig, og 50.000 ellevilde japanere står og svajer i takt med hver deres mangefarvede glowstick, som sætter et lysende farveinferno i gang over hele stadium. Det ser ærlig talt fantastisk ud, og alle vi udenstående udenlandske pressefolk ser måbende og fascinerede til.

 

Japanske superstjerner


Next up er de tre ultrapopulære electro-pop piger i Perfume. Trioen blev dannet i 2000, da de dengang 12-årige piger alle tre var elever på Hiroshima Actors School. Efter et par famlende år fandt de i 2006 sammen med den japanske superproducer Yasutaka Nakata, og siden er det gået stært for trioen, som nu er i heavy rotation i radioen og på hitlisterne og fylder stadioner over hele Japan. Det er med god grund, for man skal lede længe efter en mere smaskcharmerende, catchy og lækker form for J-pop, som de tre piger repræsenterer.

Showet er en sukkersød candyfloss-bombe fyldt med pastelfarver, bombastiske visuals og kinky dansetrin tilsat fuldfed electro-pop lidt i stil med Robyn. Det er super-cute og super-sweet, og til sidst står man selv helt forelsket og synger med på de ørehængende sange, selvom man naturligvis intet forstår af de japanske tekster. Hvis nogle danske festivalbookere skulle læse med her, så kan Perfume varmt anbefales som et oplagt fedt festindslag.

Sidste navn på plakaten på er et af Japans største rockband, L'Arc-en-Ciel, som får lov at lukke og slukke den grandiose aften. Bandet har eksisteret siden 1991 og har solgt over 15 millioner album og turneret heftigt i hele verden, hvor de også snildt kan udsælge internationale arenaer som Madison Square Garden i New York og Le Zenith i Paris. Bandet minder på en eller anden måde om Japans svar på D-A-D, hvor den får hele armen med et potent powerrockshow og rock-klichéer fra 80'erne derudad. Publikum elsker det og skråler med på samtlige numre, mens laserlys, røg, knaldperler og farverige videoer på de gigantiske storskærme indhyller hele det nationale stadium.


Hele herligheden bliver afsluttet med et bombastisk fyrværkeri og tænding af den olympiske flamme. Så er Japan klar til Ol 2020! Alle vi internationale journalister er enige om, at japansk musik og ikke mindst Tokyo i den grad er værd at lære bedre at kende, og aftnen bliver sluttet af med nogle ordentlige omgange saké på den lokale izakaya bar til ud på de små timer og med håbet om at komme til Japan igen og opleve endnu mere af den fascinerende musik og kultur her i solens rige.

Se masser af billeder fra festivalen i GAFFAs gallerisektion

 


 

ANNONCE