x

50 års jubliæum for første David Bowie-single

50 års jubliæum for første David Bowie-single

Den 5. juni 1964 udkom singlen "Liza Jane" med David Jones with The King Bees. Mens resten af The King Bees er druknet i tidens sværm, skiftede David Jones snart navn og blev i stedet verdensberømt under navnet David Bowie. "Liza Jane", et omarrangement af en gammel standard, blev dog ikke den stor salgssucces. Bowie indspillede singlen i samarbejde med Leslie Conn, som efterfølgende flyttede til Mallorca et par år. Mens han opholdt sig der, blev han en dag ringet op af sin mor hjemmefra England. Hun var højest utilfreds med de hundrede "Liza Jane"-singler der fyldte i hendes garage. I fællesskab blev de enige om at smide dem ud. 

For at fejre 50 året for Bowies første gang på vinyl - men bestemt ikke sidste - kan du læse vores flotte portræt af kunstneren af Michael Valeur fra 2003. Du kan få en smagsprøve forneden og klikke dig videre til artikelsektionen. Skulle du bruge yderligere genopfriskning, kan du også se masser af billeder fra hele Bowies lange karriere i GAFFAs gallerisektion, se stribevis af hans musikvideoer her og læse gamle Bowie-interviews i GAFFAs arkivsektion.

Hele David Bowies karriere kan ses som en lang bevægelse rundt om virkelighedsbegrebet. Og ingen af hans erfaringer har været gratis. Digteren William Blake sagde engang, at man skulle være forsigtig med at stirre ned i afgrunden, for den risikerede at stirre tilbage igen. Bowie har set den afgrund i øjnene flere gange, været dér, hvor virkeligheden opløses og tilbage igen. Og det har mange gjort før ham, men det bemærkelsesværdige og fascinerende ved Bowie er, at han har været utrolig god til at fortælle, hvad han oplevede undervejs. Det har givet hans musik et underligt dobbelt skær, et eller andet, som rejsende får, og som man kan mærke, selv når de forsøger at være neutrale. Man kan lugte rejsestøv under det velpressede jakkesæt. Denne artikel vil hænge hvert eneste album op, som en lang række familieportrætter, der tilsammen fortæller om jagten på virkeligheden, og alt det, der ligger lige under overfladen og sitrer.

Læs resten af det fyldestgørende portræt her.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA