x

Guide: Årets 25 bedste festivalnavne – del 2 af 2

Guide: Årets 25 bedste festivalnavne – del 2 af 2

Læs også årets bedste festivalnavne del 1 af 2

12. Lana Del Rey

I 2011 blev Lana Del Rey en sensation på internettet med videoen til singlen Video Games, hvilket var første skridt i en kometagtig karriere, der har ført til fem millioner solgte eksemplarer af den amerikanske sangerindes andet album Born To Die fra januar 2012. Lana Del Rey har siden udgivet en Paradise Edition af Born To Die i efteråret 2012 samt de to ep'er Paradise og Tropico og udgiver i år sit tredje studiealbum Ultra-Violence. Da hun gav koncert herhjemme i Tap 1, lød dommen i vores anmelders femstjernede vurdering: "Lana Del Rey er fortsat et mysterium. Men hun er et mysterium, som både synger og fascinerer i en helvedes grad, når man oplever hende i levende live."

Oplev hende her: Bergenfest, NorthSide, Bråvalla Festival

11. Pusha T

Pusha T er et af de stærkeste kort på hiphopscenen i dag. Mange vil genkende ham fra duoen Clipse og fra gæsteoptrædener på Kanye West-numre som New God Flow og hittet Runaway. Med sit første soloalbum har han virkelig markeret sig som kunstner, og i GAFFAs femstjernede bedømmelse af My Name Is My Name lød det blandt andet: "Pusha T hiver lytteren til sig med sin på én gang skarpe og bløde stemme. Hans potente stemmeføring og udtale indikerer, at han er nok er en sådan type, der ikke behøver hæve stemmen for at sætte sig i respekt."Se ham på Roskilde!

Oplev ham her: Hovefestivalen, Roskilde Festival, Open'er, Way Out West

10. Stevie Wonder

Det bliver Stort, når legenden Stevie Wonder lægger vejen forbi Dyrskuepladsen på Roskilde Festival. Den 63-årige sanger og sangskriver, der har været blind siden fødslen, debuterede allerede som 12-årig under navnet Little Stevie Wonder og fik allerede fået efter sit første hit med singlen Fingertips – Part 2. Den gik nummer et i USA, og siden da er kommet hits som Signed, Sealed, Delivered I'm Yours, Superstition, You Are The Sunshine Of My Life, Higher Ground, I Just Called To Say I Love You og mange flere, som man med garanti kan få at høre på Roskilde.

Oplev ham her: Roskilde Festival, Königsberg Jazzfestival

9. Rob Zombie

Amerikanske Rob Zombie, grundlæggeren af White Zombie, som både er musiker, filminstruktør og filmproducent, er kendt for sine stort anlagte live-shows, hvor både det makabre, komiske og dansable hyldes. Roskilde Festivals programchef Anders Wahrén siger følgende om det forestående show: "et visuelt overrumplende rockshow med masser af ild, røg og kostumer hører hjemme på Roskilde Festivals scener". Stilmæssigt skriver Rob Zombie sig ind i traditionen af Alice Cooper og Ozzy Osbourne. Amerikaneren var i øvrigt på plakaten tilbage i 2011, men måtte aflyse på grund af familiære årsager.

Oplev ham her: Sweden Rock, Rock Am Ring, Download, Roskilde Festival

8. Trentemøller

Det var en begejstret GAFFA-anmelder, der sidste år kunne give Trentemøllers tredje album fem stjerner under overskriften "Noir og et modnende elektronisk udtryk i smuk forening". Vor anmelder var blandt dem, der er begejstret for Trentemøllers musikalske udvikling siden debuten. Sidste år fik eletronica-stjernen også fem stjerner i GAFFA for sin livekoncert på Store Vega, under overskriften "Er Trentemøller den elektroniske musiks Jimi Hendrix? Det var der fans, der mente fredag aften i Store Vega." Ikke frem noget, der maner forventningerne i jorden, når Trentemøller til sommer skal optræde på både danske og udenlandske festivaler.

Oplev ham her: Hovefestivalen, Roskilde Festival, Werchter

7. Jenny Wilson

Jenny Wilson har i snart 10 år stået på egne ben og er over årene blot blevet mere og mere interessant. Siden bruddet med First Floor Power i 2004 har hun holdt sig til en adstadig udgivelsesfrekvens, og Demand The Impossible! er således blot kvindens tredje regulære album med nye sange. Jenny Wilson vover sig gang på gang ud på dybt vand i en herligt stålsat higen efter nye genremæssige farvande. Det er en fryd, at Wilson ikke lader sig låse fast, men i stedet er på evig jagt efter nye udtryksformer. Det gælder også live, hvor Wilson nærmest er garant for storslåede oplevelser.

Oplev hende her: Roskilde Festival, Musik i Lejet, Way Out West, Musikkens Magt, Aarhus Festuge

6. Iron Maiden

Det er noget af et scoop, Copenhell har begået, hvor selveste Iron Maiden er med til at fejre metalfestivalens femårs-jubilæum. Bandet med evigunge Bruce Dickinson i front er et af de største og mest indflydelsesrige bands i metalhistorien, og de leverer varen så godt som hver gang. Se bare, hvad vores anmelder skrev i anmeldelsen af bandets koncert fra sidste år på Malmö Stadion: "Bruce Dickinson havde som altid krudt i røven og bevægede sig med nærmest magiske kræfter fra den ene scenekant til den anden. Frontmandens utømmelige energi og attitude strålede ned i publikummet, der ekstatisk tog imod og klappede og skrålede løs. Og hvor er det opsigtsvækkende, at det stadig er mange af metalhistoriens pionerbands, der må demonstrere over for nyere navne, hvordan en koncert skal leveres. Kom ind i kampen!"

Oplev dem her: Copenhell, Bråvalla Festival

5. Arcade Fire

Vi lever i en tid, hvor afdøde orkestre genopstår på stribe. En tid, hvor de, der har formået at holde sig i live, har en tendens til at leve højt på materiale, der er flere årtier gammelt. En tid, hvor den tilbageskuende og længselsfulde nostalgi lever i bedste velgående og således ofte vinder over nyskabelsen, den sprudlende kreativitet og den energi, der naturligt følger med disse ting. Ikke mindst af den grund er det en udsøgt fornøjelse at være vidne til en koncert med Arcade Fire. Et band, der er på den foreløbige top af sin karriere. Et band, der har fire umenneskeligt stærke album bag sig, og som i dén grad besidder den spillelyst og fortælletrang, der kendetegner et band i fortsat udvikling.

Oplev dem her: Norwegian Wood, NorthSide, Hurricane Festival

4. Psyched Up Janis

Et af Danmarks bedste og mest indflydelsesrige rockbands er tilbage – for en stund. Psyched Up Janis giver et par festivalkoncerter, og man skulle være et decideret skarn for at snyde sig selv for at opleve klassikere som Where The Lights Won't Shine, I Died In My Teens og The Stars Are Out, før Sune vender næsen mod USA og The Raveonettes igen, og Jakob vender tilbage til lærerjobbet. Psyched Up Janis, som op igennem 90'erne nåede at udgive fire studiealbum og ét livealbum, tog afsked med deres fans i 1999 til en koncert på Roskilde Festival. Siden da har Sune Wagner sammen med Sharin Foo haft stor succes med The Raveonettes, som han blandt andet har turneret rundt med i USA.

Oplev dem her: Nibe Festival, Roskilde Festival

3. Damon Albarn

Blur- og Gorillaz-fronmanden er i år at finde som et af hovednavnene på Roskilde Festival. Damon Albarn har i sin mere end 20 år lange karriere udforsket talrige genrer, lige fra britpop over afropop og alternativ rock til kinesisk opera og meget mere. Han har været forsanger i Blur, tegneseriefigur i Gorillaz – og besøgt Roskilde Festival i begge roller – været medlem af supergrupperne The Good, The Bad & The Queen og Rocket Juice & The Moon og bygget musikalsk bro mellem Afrika og England med projektet Africa Express. I år udgav Albarn sin første egentlige solodebut, Everyday Robots, hvorfra man ganske sikkert vil kunne opleve en del numre på Orange Scene. Albarn har dog lovet at spille klassikere fra hele sit store bagkatalog, hvilket betyder, at publikum vil kunne synge med på hits i sværvægterklassen fra både Blur og Gorillaz. Det skal nok blive stort!

Oplev ham her: Roskilde Festival

2. The Rolling Stones

The Rolling Stones har deres egen plads i rockhistorien blandt de allerstørste rockikoner, og så har de tilmed skabt den enestående scene, som siden blev til Roskilde Festivals Orange Scene, hvor de altså vil være at finde i år. Selvom The Rolling Stones er ved at være rockens ultimative dinosaurer, er de efter anmelderne at dømme stadig i stand til at levere et liveshow, der ikke bærer synderligt præg af den fremskredne alder. Sidst rullestenene blev anmeldt i GAFFA fik koncerten fuldt hus i form af seks stjerner med på vejen, og vor anmelder skrev blandt andet: "Bandet fremstår på alle måder som et forynget og mere fokuseret og koncentreret band uden så meget pis. Bare ren rock 'n' roll derudad fyldt med energi og glæde."Det bliver stort med stort på, på Roskilde!

Oplev dem her: Roskilde Festival

1. Arctic Monkeys

Sheffield-rockerne har fået stor succes med sidste års massivt anmelderroste og Brit Award-album, "AM". GAFFAs anmelder Kristian Bach Petersen tildelte albummet fem stjerner og skrev blandt andet: "På femte album fra Arctic Monkeys er den sidste rest hvalpefedt og letbenethed forsvundet fra den engelske kvartet, der er tungere rockende end nogensinde før. Det betyder lavere tempo og mindre dansegulv, hvilket nok vil dele vandene blandt fans. R You Mine? kaster dog en redningskrans til yndere af bandets tidligere højenergiske udladninger og frontmand Turners maskingeværsleveringer af lyrik." Læs stort interview med Arctic Monkeys i dagene op til Roskilde Festival.

Oplev dem her: Roskilde Festival

 

GAFFA på festival

Du vil kunne møde GAFFA på en lang række af sommerens festivaler, hvor vi vil være til stede. Her er nogle af de måder, du kan løbe ind i GAFFA på i løbet af din festivalsommer.

Læs også årets bedste festivalnavne del 1 af 2

Anmeldelser fra festivalerne – vores bedømmelser af koncerterne kan læses på GAFFA.dk.

Playlister – et udvalg af de bedste sange med de optrædende kunstnere på festivalerne.

Shop – GAFFA Shop vil være til stede på NorthSide og Grøn Koncert, hvor du kan købe merchandise.

Festivalguide på nettet – masser af info på GAFFA.dk/festivalguide.

GAFFA Live – find billetten til netop den festival, du gerne vil til på GAFFA Live.

Magasin – på flere af festivalerne vil der også være mulighed for at slappe af med et GAFFA-blad i hånden.

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA