x

Ny Peter Gabriel-film er ikke imponerende

Ny Peter Gabriel-film er ikke imponerende

25-året for det storsælgende album So var anledningen til, at Peter Gabriel sidste år drog på turné til bl.a. Herning med en hel gennemspilning af albummet – plus det løse - og samme musikerhold, som var med til at skabe succes'en dengang.

Det var også anledningen til koncert-filmen Back to Front med engelske Hamish Hamilton i instruktør-stolen – manden der har lavet succesfulde koncert-videoer og -film med alt lige fra Rolling Stones og U2 over Madonna og Justin Timberlake til Spice Girls – og derudover gennem flere år har stået for den musikalske planlægning af Super Bowl samt åbningshowet ved OL i London (og som også tidligere har styret en Gabriel-video - tilbage i 2003).

Hamilton har altså ry for at kunne strikke musikbegivenheder sammen, så det appellerer til det store publikum, og når alle med kendskab til Peter Gabriels karriere ved hvor meget, der gøres ud af scene-teknik, specialbelysning, koreografi m.v. i forbindelse med hans koncerter, kunne dette også ligne et lykkeligt match.

Men svaret er ikke helt så enkelt.

På plussiden er der flot komponerede billeder og glimrende optagelser, som også har tålmod nok til at præsentere musikken, den gode kemi mellem Gabriel og hans hold af supermusikere (Tony Levin, Manu Katché, David Sancious og David Rhodes) i dejligt roligt tempo, når musikken passer til det. Nu kunne man spydigt sige, at der også er riiiiiigelig mulighed for dét gennem de 100 minutter, for de tyndhårede, godt-midaldrende mænd oppe på scenen er knap så adrætte som dengang (hvad samklip med gamle koncert-optagelser undervejs også viser), og tempoet er adstadigt.

Men uanset hvad, er det en produktion, der passer til sangenes poesi og musikkens puls – og som også kan hidse sig op med "støjende" lyn-klip og skrattende flimmer, når Gabriels mere hvasse sider skal vises frem ind imellem. F.eks. når Gabriel i No Selfcontrol kæmper mod de knæler-lignende lystårne - som den oprindelige So-turné blev så kendt for – kæmper med sig selv i Diggin' In The Dirt, eller når filmen viser helhedsbilleder af scenen, når Red Rains voldsomme blodmasser meget sigende fylder hele backdroppet.

Til gengæld er den slags lidt i underskud. Det ér med få undtagelser meget pænt, og meget stillestående, hvor sympatisk den godt syngende frontfigur og hans hold end fremstår. Hamiltons tilsyneladende trang til at please det brede publikum, må være grunden til, at Gabriels mest avantgardistiske indslag fra den London-koncerten, kantede Family And The Fishing Net og sfæriske This Is The Picture (Excellent Birds) er udeladt (sammen med tre andre sange). Lige som formålet med turneen – en fremførelse af hele So - her er udeladt.

Og så er selvrosen unødvendig: Som det har skæmmet andre musik-dvd'er, skal musikerne partout også fortælle her, "hvor innovativ musikken er" og "hvor fantastisk Gabriel er at samarbejde med" – og vise-versa. Irriterende, især fordi de er klippet ind i begyndelsen af flere sange og forstyrrer helheden. Irriterende, fordi det er indholdsløst rygklapperi. Et portræt-lignende indslag som kunne bevidne udsagnene, havde været meget mere på sin plads.

Det må være en lapsus, at ellers så selvkritiske Gabriel har ladet det slippe igennem. Og det er forhåbentlig ændret på den kommende koncert-dvd fra samme show, som så vidt vides både er med komplet set-liste og uden kommentarerne. Selv om man givet vil savne det store biograf-lærred og kæmpelyden ved den lejlighed.

Vurdering: Tre ud af seks stjerner.


Back to Front kan også ses onsdag 18. juni i Imperial (KBH), BioCity (Aarhus) og Nordisk Film-biografer i Esbjerg, Herning, Hillerød, Kolding, Nykøbing Falster, Odense, Randers og Aalborg.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA