x

Guide: Kvinder, du skal høre på Roskilde – ifølge Ole Svidt

Guide: Kvinder, du skal høre på Roskilde – ifølge Ole Svidt

Roskilde Festival har fået nogen – og berettiget – kritik for at præsentere et program med kun 15 procent kvinder på programmet, så her kommer fem anbefalinger med en overvægt af kvindeligt islæt. Dog ikke helt rendyrket, da jeg VIL have Blaue Blume og Slowdive med, og de byder på henholdsvis mandlig falset – der sagtens kan gå for en kvinde i en snæver vending ñ– og både kvindelig og mandlig vokal.

Blaue Blume, Rising, mandag klokken 17

Den danske gruppe lægger ikke skjul på, at de er dybt inspirerede af drømmende 80'er-postpunk-bands som Cocteau Twins, The Smiths og The Sundays. Det garanterer i sig selv naturligvis ikke for god musik, men Blaue Blume formår at tage inspirationskilderne ind i det nye årtusinde til en på én gang umiddelbar og kompleks musk med iørefaldende melodier, masser af detaljer, chorus-guitar og ikke mindst Jonas Smiths imponerende falsetstemme. Tjek nummeret nedenfor og sammenlign det så med Cocteau Twins' "Iceblink Luck", jeg har tilladt mig at indsætte. Man mærker et vist slægtskab, men hvad gør det, når det er to så fremragende sange? 

 

 

 

 

Haim, Arena, fredag klokken 18.30

Los Angeles-søstertrioen har fået et stort og velfortjent gennembrud med deres elegante blanding af 70'er-inspireret West Coast-poprock à la Fleetwood Mac og moderne r&b. Flotte vokalharmonier, stærke sange og tre kvinder, der spiller på flere forskellige instrumenter – assisteret af en mandlig trommeslager – er, hvad du kan se frem til.

 

 

 

Jenny Wilson, Arena, lørdag klokken 16.00

Svenske Jenny Wilson har trodset hele to kræftforløb og har kanaliseret smerten og usikkerheden ind i sidste års kampivrige album "Demand the Impossible!", der også kritiserer politikere og medier og formodentlig vil udgøre en god del af sættet. Pop med dybde og en garanteret intens koncertoplevelse.

 

 

 

 

Slowdive, Avalon, lørdag klokken 02.30

Få dage før festivalstart måtte de canadiske elektrofunkere Chromeo aflyse, og ind kom de engelske shoegaze-legender Slowdive. Med al respekt for Chromeo et fint bytte efter min mening. Slowdive var sammen med My Bloody Valentine spydspidserne på shoegaze-scenen i start-90'erne med deres luftige, tvekønnede vokaler, effektindsmurte guitarer og drømmende, melankolske sange. I år er de gendannet efter 19 års pause og har fået fremragende anmeldelser på blandt andre Primavera Sound i Barcelona. Klokken halv tre er det perfekte tidspunkt til Slowdives ud af kroppen-oplevelse.

Julia Holter, Gloria, søndag klokken 17.00

Den amerikanske sangerinde og sangskriver blander melankolske og meget smukke sange med mere eksperimenterende, til tider næsten free-jazzede og lejligvis støjende passager med en lineup, der tæller keyboard, violin, cello, tenorsaxofon og trommer. Det siger lidt om, at Holter ikke er, som singer-songwritere er flest. Vokalt spænder hun også fra lyse, trillende toner som en ung Kate Bush over hviskesang a la Stina Nordenstam til dybere recitation, der bringer Laurie Anderson frem i erindringen. Og Julia Holter er faktisk næsten på højde med disse tre store kunstnere. Hun skal opleves!


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA