Nyhed

Interview: KarriereKanon-vinderne er glade og overraskede

Vi har talt med dagens tre talentkonkurrencevindere For Akia, Keep Camping og Sonja Hald

De tre vindere af talentkonkurrencen KarriereKanonen blev i dag offentliggjort på Smukfest, som sammen med DR P3 og P6 Beat og Bandakademiet er arrangøren af konkurrencen. En konkurrence, hvor vinderne får koncertjobs på Smukfest næste år, spilletid på P3 og P6 Beat og et, med arrangørernes ord, skræddersyet karriereudviklingsforløb. Repræsentanter for arrangørerne har også udgjort dommerkomitéen, hvor næsten 1000 deltagere var barberet ned til otte finalister.

Vinderne er For Akia, Keep Camping og Sonja Hald, og GAFFA har fået en snak med repræsentanter for de tre vindere.

For Akia: Disko møder grunge


For Akia er en trio fra Odense, som efter eget udsagn spiller disko-grunge. GAFFA har talt med sanger og guitarist Hans Mortensen.

Først to klichéfyldte sportsspørgsmål: Hvordan føles det at vinde, og havde I regnet med det?

– Det føles megafedt og underligt. Vi har kun eksisteret i et år, og det var en eksplosion af følelser, da det skete. Og nej, vi havde ikke regnet med at vinde. Feltet var helt åbent, at alle bands var gode.


Hvad vil I bruge sejren til?

– Vi skal have styr på de ting, der ikke handler om selve musikken. Vi er først og fremmest musikere, og vi har ikke så meget styr på alt udenomsarbejdet, altså management og booking og den slags. Det håber vi, vi kan samarbejde med folkene fra KarriereKanonen om. Vi har sange nok til et album og håber at kunne få indspillet dem i løbet af efteråret – vi har indtil videre indspillet to. Vi har indtil videre kun én koncert på programmet, i Pumpehusets Byhave København i 13. august, men vi håber at kunne få arrangeret nogle flere. Og så skal vi prøve at finde et pladeselskab.

I spiller efter eget udsagn disko-grunge. Hvorfor er det lige det udtryk, I er endt med?


– Det er der, vi henter vores inspiration. Vi kan godt lide det fede groove fra diskoen og vildskaben fra grungen.

I spiller hver flere instrumenter – du har en harmonizer, der laver andenstemmer, jeres bassist Jesper Van betjener også et keyboard med foden, og det samme gør jeres trommeslager Jakob Høg. Hvorfor får I bare ikke et ekstra medlem i bandet?

– Vi tre er rigtig gode venner, og bandet fungerer godt sammen med os tre. Jeg har været med i andre bands tidligere, og jeg synes, det fungerer rigtig godt med et band, hvor der ikke er så mange medlemmer, og hvor man skærer ind til benet.


Keep Camping: Vi har rykket os langt på et halvt år

Keep Camping er en Aarhus-kvintet, der efter eget udsagn spiller folk-clubbing. Vi har talt med sanger og sangskriver Mikkel Møl.

Hvordan føles det at vinde, og havde I regnet med det?


– Det føles fuldstændig fantastisk og dybt forløsende. Den sidste halve times ventetid var pinefuld, og der var ingen, der turde sige noget. Vi syntes, alle bands var gode, så feltet var åbent, men vi var godt tilfredse med gårsdagens koncert og vidste, at vi havde gjort, hvad vi kunne.

Hvad vil I bruge sejren til?

– Vi vil fortsætte den proces, vi er i gang med. Det sidste halve år har vi rykket os langt, blandt andet takket være den rådgivning, vi allerede har fået fra KarriereKanonen. Både om hvordan vi optræder på scenen og råd om komposition og produktion. Så skal vi have indspillet et album. Vi har sange nok, men vi skal have arbejdet med dem og skrevet nogle flere, så vi kan komme ind til kernen af vores udtryk. Drømmescenariet vil være at udgive et album i forsommeren 2015.


Sonja Hald (billedet): Vil lege med folks fordomme

Sonja Hald er endnu en Aarhus-kvintet, som spiller en blanding af folk, pop og rock. Vi har talt med sanger og sangskriver Jonas Dahl, hvis navn i anagram-form har lagt navn til bandet.

Hvordan føles det at vinde, og havde I regnet med det?


– Det er jo først nu ved at synke ind. Vi havde bevidst lagt alle forventninger på hylden for ikke at blive skuffede i vores skrøbelige sjæle, men omvendt var vi også optimistiske.

Hvad vil I bruge sejren til?

– Vi vil fortsætte det forløb, vi allerede er i gang med sammen med folkene fra KarriereKanonen. Vi har blandet andet fået råd om sceneperformance, om at arbejde med sociale medier, og så har vi fået god musikalsk rådgivning af Henrik Balling (producer for blandt andre Peter Sommer og Marie Key Band og tidligere guitarist og sangskriver i Gangway, red.) Han er jo ellers ikke en person, man bare lige ringer til, men det har vi kunnet gøre. Vi har indspillet næsten et helt album og håber, nogen vil lege med os om at udgive det. Og så skal vi spille på nogle upcoming-koncerter som Uhørt i København og Oppenheimer i Aarhus.


I spiller en blanding af folk, pop og rock. Hvorfor er det lige det udtryk, I er endt med – og så med danske tekster?

– Det må være det kollektivt ubevidste. Jeg har i mange år været meget inspireret af Bob Dylan, C.V. Jørgensen og Eik Skaløe. Jeg kan godt lide, at Dylan i 60'erne gjorde det tilladt, at man ikke behøvede at synge skønsang, bare man havde noget interessant at synge om. Jeg skrev i begyndelsen på engelsk, men gik siden over til dansk, da det jo trods alt er mit modersmål. Da jeg skrev sangene, boede jeg i Berlin, og jeg var helt uvidende om, at der var ved at komme en dansk folk-bølge med et navn som Folkeklubben i spidsen. Men det var der, og på et tidspunkt ringede de og spurgte, om vi ville varme op ved nogle koncerter. Det gav os virkelig et rygstød.

– Vores musik er i øvrigt også bygget op omkring nogle dogmer, der skal gøre den så spontant som muligt. Jeg giver mig en uge til at skrive to sange og indspiller dem så på to dage med bandet og præsenterer først de andre i gruppen for sangene dagen før, de skal indspilles. På den måde bliver udtrykket så spontant som muligt. Det er også derfor, vi kalder bandet Sonja Hald, fordi vi gerne vil pille ved folks førstehåndsindtryk. Hvis man tror, at det er en kvinde, der synger, og så finder ud af, at det ikke er tilfældet, bliver man måske lidt usikker, og så er man åben. I begyndelsen optrådte vi heller ikke på vores egne billeder, men havde et billede af en kvinde, igen for at udfordre folks fordomme.


Se musikvideoer med For Akia med "Maybe You Forgot to Turn out the Lights", Keep Camping med "On the Floor" og Sonja Hald med "Dysplasi":

ANNONCE