Nyhed

Vibstock Festival – hør morgendagens stjerner i provinsen

Næste lørdag løber den årlige upcoming-festival af stablen i Viborg. Vi har fået en snak med talsmand Kim Barba.

Alle bands drømmer om at bryde igennem og blive hvermandseje. De drømmer om at få deres sange spillet i radioen, at spille koncerter på de største scener verden over, at være på forsiden af musikbladene, at kunne leve af deres musik. Desværre er det langt nemmere at realisere i dagdrømme end i virkeligheden at komme så langt. Første skridt på vejen er nemlig, at man overhovedet får chancen for at spille for et publikum, så man kan prøve sine sange af.

Hvor det i de danske storbyer – i særdeleshed København – ikke skorter på både spillesteder og forbindelser til branchen, kan det være sværere, når man kommer langt ude fra Lars Tyndskids mark.

Derfor er alle tiltag på at give bands, der endnu ikke har revet teltpløkkerne op og taget den forhåbningsfulde færd ind til storbyen, et velkomment initiativ. Vibstock er et sådant initiativ fra Viborg. I starten af året tilmeldte over 60 håbefulde bands fra hele landet sig til festivalen. Ud af 30 udtagne gik 15 videre til tre "try-outs" fordelt over tre dage i juli, hvor de spillede flere steder i Viborg op – lige fra Paletten, Domkirkepladsen til Hjultorvet. Otte blev til sidst udvalgt til at spille på den endelige festival, der løber af stablen lørdag den 23. august. Og det kan betale sig at tage chancen. I 2012 prøvede Silkeborg-bandet Go Go Berlin kræfter med Vibstock og spillede på festivalens Lille Scene. De har siden hen fået drømmene opfyldt – med pladekontrakt og udlandskoncerter - og kan i dag betragte sig som en del af den etablerede danske rockscene.


GAFFA har talt med Vibstocks talsmand Kim Barba om festivalen og forholdet mellem musiklivet i provinsen og hovedstaden.

Kan du fortælle lidt om baggrunden for Vibstock?

- Vibstock Festivalen tog sin begyndelse i forsommeren 2010, da en flok unge fra Viborg ønskede at skabe en musikfestival i Viborg. Borgerhuset Stationen blev kontaktet, og blot ni uger senere afholdtes den første Vibstock Festival med et meget lille budget og nogle energiske og engagerede frivillige.


- De unge, der startede festivalen, var alle musikinteresserede, og nogle var mere end almindeligt interesserede og dygtige til lys og lyd. Dette gjorde det muligt at afvikle festivalen med en lille gruppe unge som omdrejningspunkt og drivende kræfter.

 Idéen var dengang - og er stadigvæk - at stable en festival på benene, der giver lokale upcoming bands, og selvfølgelig også bands fra hele landet, en mulighed for at spille på en "professional" festival.

- Samtidig er udvælgelsesprocessen vigtig for festivalen, idet tilmeldte bands får mulighed for at spille sig til en plads på festivalen via vores såkaldte "tryouts", hvorfra bands endeligt udvælges til festivalen.

Hvordan er det forløbet i år, og hvad synes du om det musikalske niveau?


- Siden den ydmyge start har festivalen forsøgt at udvikle sig og finde sin egen retning og identitet. Det synes jeg, at vi er godt i gang med. I år har vi tiltrukket mange gode bands fra hele landet.

- Vi ønsker et højt musikalsk niveau på festivalen og vil forsøge at få bredt kendskabet til Vibstock ud til upcoming-miljøet i Danmark og ad den vej tiltrække de gode og talentfulde bands.
 Derfor har vi fra festivalens side i år valgt at professionalisere vores udvælgelsesproces med et nedsat dommerpanel bestående af professionelle folk fra musikbranchen.

- I år blev jeg meget glædeligt overrasket over det musikalske niveau, og det samme tror jeg gælder for både vores "Lytteudvalg" og det endelige dommerpanel, der udvalgte de otte bands fra vores tryouts, der skal spille på Vibstock Festivalen. Jeg mener, at festivalen i år har det bedste program, som vi nogensinde har sat sammen og dermed vil blive den mest succesfulde festival indtil videre.


Hvad kan vi forvente af årets festival?

- I år bliver det rigtig fedt! Som nævnt har vi i år sikret os et godt program med nogle spændende upcoming fra hele landet. Derudover har vi sikret os to stærke og interessante hovednavne: Mont Oliver (billedet) og Dance With Dirt. Så det musikalske kommer virkelig til at spille!

- Derudover arbejder vi hårdt med selve festivalpladsen. Festivalpladsen ligger i en smuk park (Nordisk Park, red.) lige ned til Søndersø i centrum af Viborg. Vi arbejder på at gøre den smukke plads mere "intim", så både tilskuere og bands får en fed oplevelse hele dagen og aftenen. Vi har nogle gode idéer, som vi arbejder på - det bliver godt og skal ses live!


- Derudover arbejder vi på forskellige andre aktiviteter på pladsen og inde i vores store cirkustelt: Der vil være comedy, trendy loppemarked, poetry slam og meget mere.

Kan man se på Vibstock som et forsøg på at profilere musikken fra provinsen? Ofte får man det indtryk, at bands kun kommer fra de større byer - og ironien er jo lidt, at de tit er tilflyttere. Handler det om at flytte fokus over på, hvor vækstlaget egentlig stammer fra?

- Spiller man i et band, er det ikke så let at få spillejobs og erfaring uden for de store byer - selv hvis man ønsker at spille gratis. Jeg vil lidt polemisk sige, at kun København byder på fornuftige muligheder for bands, der er på vej op.


- Vibstock skal ses som en festival, der ønsker at tilfredsstille både bands, gæster og vores frivillige. For upcoming bands er der ikke mange muligheder, uanset hvor man kommer fra, for at få noget erfaring - og alle bands elsker jo at stå på scenen og fyre den af. Der er bare ikke mange steder det kan ske - specielt ikke i provinsen.

- Så man kan vel godt sige, at Vibstock Festivalen ønsker at profilere bands fra provinsen. Men jeg vil hellere vende det lidt om og sige, at Vibstock ønsker at profilere bands af en vis kvalitet, uanset hvor de kommer fra - og det gør vi så i "provinsen".

- Og det ligger jo lidt i dit spørgsmål, at de fleste bands nok "bor" i København og de større byer, men mange kommer jo fra "provinsen", så det er vel hos os i provinsen, at det største vækstlag findes.


- Danmark er selvfølgelig et festival-land i sommermånederne med masser af festivaler over hele landet - også i provinsen. Men det er jo oftest betalte jobs, og dette kræver en vis "etableret position" for bands, for at de kan komme i betragtning til disse spillejobs. Samtidig kæmper de fleste festivaler for at tiltrække gæster og få økonomien til at hænge sammen, så det bliver ofte de samme etablerede navne, der hyres.

- Vibstock er en gratis festival - og jeg tror, at dette er en vigtig pointe. Dermed frisættes vi lidt for den sædvanlige kommercielle tankegang og musikalske profilering blandt festivaler, der tilsiger, at man skal hyre store navne, så kommer gæsterne - og så bliver der overskud.

- På Vibstock søger vi midler rundt omkring, forsøger at etablere nogle gode relationer til nyttige samarbejdspartnere, og de penge, vi får samlet ind, bruger vi så på festivalen og festivalpladsen - uden at tænke på, om vi nu laver overskud.


- Denne mangel på kommerciel fokus gør, at vi kan koncentrere os om at lave en festival for vores bands, for tilskuerne og for vores frivillige, der har hænderne dybt nede i organiseringen af festivalen.

- Vi kan dybest set gøre, som vi har lyst til, og det skaber en enorm kreativ og udviklende energi - og forhåbentlig en fed festival for bands, gæster og alle involverede parter.

Vibstock løber af stablen i Nordisk Park, Viborg, lørdag den 23. august klokken 13.30-01.00. Der er gratis entré. På programmet er: Walk My Elephant, Kjurious, Daniel Wiki & Lydmur, Warm Champions, Bound By Wire, X, Contract, Melusive, The Prospect, This Is You, Mont Oliver (billedet) og Dance With Dirt.


Du kan læse mere om festivalen på Vibstocks hjemmeside eller besøge den på Facebook.

ANNONCE