Nyhed

Her er Kate Bushs bedste sange og videoer

I aften giver hun sin første koncert i intet mindre end 35 år. Vi varmer op til legendens comeback.

I aften giver den engelske sangerinde, sangskriver og pianist Kate Bush sin første fuldlængde-koncert i intet mindre end 35 år, i London på spillestedet Eventim Apollo, samme sted som hun spillede på sin hidtil eneste turné i 1979, dengang stedet hed Hammersmith Odeon – en koncert, der er udsendt på dvd. Koncerten i aften bliver fulgt af yderligere 21 koncerter på samme sted den næste halvanden måned. De i alt 77.000 billetter blev udsolgt på et kvarter, da billetsalget åbnede i marts. GAFFA var heldige at få billet til aftenens koncert, og derfor anmelder vi den i nat.

Hvis du også har fået skaffet dig billet til en af koncerterne, ønsker vi dig rigtig god fornøjelse. Og for alle varmer vi op med Kate Bushs efter GAFFAs ganske subjektive mening bedste sange og videoer nedenfor – for overskuelighedens skyld begrænset til ét nummer fra hvert af hendes 10 studiealbum samt én fra hendes hidtil eneste best of-opsamling, "The Whole Story".

En række danske biblioteker holder i øvrigt foredrag om Kate Bush i september i samarbejde med P6 Beat og GAFFA – der er gratis adgang. Se datoer og læs mere på bibzoom.dk


  • Roskilde d. 1. september
  • Albertslund Bibliotek d. 2. september kl. 16.30 (oplæg ved GAFFAs webredaktør Ole Rosenstand Svidt)
  • Herning d. 3. september kl. 19 (oplæg ved GAFFAs webredaktør Ole Rosenstand Svidt)
  • Vejle Bibliotek d. 10. september kl. 19. (oplæg ved GAFFAs webredaktør Ole Rosenstand Svidt)
  • Frederiksberg d. 16. sep. kl. 17.30 (oplæg ved GAFFAs webredaktør Ole Rosenstand Svidt)
  • Fredericia: 23. september kl. 19
  • Rødovre Bibliotek d. 24. september kl. 19 (Afholdes i Kulturhuset Viften) (oplæg ved GAFFAs webredaktør Ole Rosenstand Svidt)
  • Aabenraa: 25. september kl. 16
  • Slagelse Bibliotekerne d. 30. september 19

Læs også GAFFAs store portrætartikel om Kate Bush her

Se Bibzooms store guide til Kate Bush:


Wuthering Heights (1978)
Debutsinglen fra januar 1978 nåede førstepladsen på den engelske hitliste og gjorde dermed den kun 19-årige Kate Bush til den første kvinde til at toppe den engelske singlehitliste med en selvskrevet sang – i øvrigt Kate Bushs eneste nummer 1-single i hjemlandet til dato. Den symfoniske, dramatiske sang, der viser alle facetter af den unge Bushs særegne stemme, er inspireret af en filmatisering af Emily Brontës dramatiske roman om ulykkelig kærlighed, jalousi og hævn af samme titel fra 1847. En filmatisering, som Bush så slutningen af i tv, og hvis romanforlæg hun efterfølgende læste. Singlen blev fulgt op af det succesfulde debutalbum "The Kick Inside". Musikvideoen findes også i en amerikansk udgave, hvor Bush danser rundt i naturen i en rød kjole.

Wow (1978)
I 1978 udgav Kate Bush hele to album. Fra album nummer to, "Lionheart", får vi her "Wow", som var anden single fra albummet, en sang om scenekunstens magi og måske med lidt homoerotiske undertoner – "he's too busy hitting the vasoline". De to lp'er blev fulgt op af Kate Bushs hidtil eneste turné nogensinde, "Tour Of Life", i april og maj 1979. Turnéen bragte hende blandt andet til Falconer Salen i København 26. april.


Baboohska (1980)
Baboohska er anden single fra Bushs tredje album, "Never For Ever". Albummet blev hendes første, der nåede førstepladsen på albumhitlisten i hjemlandet og det første, hun selv var med til at producere. "Babooskha" er en stærkt iørefaldende sang om jalousi og falmet kærlighed og med en særegen video, hvor Bush giver en kontrabas en ganske særlig behandling i versene, inden hun springer ud som kriger i omkvædene.


Suspended In Gaffa (1982)
Tredje single fra Kate Bushs fjerde album, "The Dreaming", er opkaldt efter samme stærke tape som GAFFA, og den har givet navn til fansitet gaffa.org. Nummeret er en af de mere lettilgængelige sange på dette ganske eksperimenterende album. Kate Bush arbejder her både med den tidlige sampler Fairlight, avancerede vokalarrangementer og med fremtrædende slagtøj. Albummet blev i forhold til forgængerne en salgsmæssig skuffelse, ligesom den delte anmelderne. I USA var pladen dog det første Bush-album til at nå ind på top 200-hitlisten, primært grundet interesse fra college-radioerne. "The Dreaming"-albummet er det første, Kate Bush har produceret helt selv, hvilket også er tilfældet for alle hendes efterfølgende album.

Running Up That Hill (1985)
Efter en længere pause – efter datidens Bush-målestok – vendte Kate Bush i 1985 tilbage med singlen "Running Up That Hill" og albummet "Hounds Of Love", der begge blev kæmpehits. Singlen nående en tredjeplads på den engelske hitliste, albummet førstepladsen. Albummet indeholder også andre Bush-klassikere som "Cloudbusting" og titelnummeret. Sidstnævnte blev i 2005 et pænt hit for engelske The Futureheads, mens "Running Up That Hill" blandt andet er fortolket af Placebo. "Hounds of Love" rummer på side 1 fem forholdsvis lettilgængelige sange, mens side 2 er en sammenhængende, mere eksperimenterende sangcyklus om en kvinde i havsnød. Albummet hører til blandt Bushs mest elskede både blandt fans og anmeldere. Den mandlige danser i musikvideoen hedder Michael Hervieu. 

Experiment IV (1986)
Det enlige nye nummer på best of-opsamlingen "The Whole Story" er en dyster, men dog dansabel popsang om et militærvidenskabeligt eksperiment, der går galt, og uhyggen er ikke mindre i den horror-filminspirerede musikvideo. Se den, hvis du tør!



This Woman's Work (1989)
Ifølge mange fans og anmeldere en af Bushs allersmukkeste sange. Nummeret afslutter lp-udgaven af hendes sjette studiealbum, "The Sensual World" fra 1989 og er anden single fra albummet. Sangen er oprindeligt skrevet til filmen "She's Having a Baby" fra 1988 og handler om en fødsel, hvor mor og barn pludselig kommer i fare.

Moments of Pleasure (1993)
Anden single fra Bushs syvende studiealbum, "The Red Shoes", er en smuk ballade påvirket af Bushs mor Hannahs alvorlige sygdom – hun døde kort efter, at sangen var skrevet. "The Red Shoes" blev Kate Bushs sidste album inden en 12 år lang pause, hvor hun blandt andet fik sønnen Albert, kaldet Bertie, sammen med guitaristen Danny McIntosh, som hun mødte under indspilningerne af "The Red Shoes", og som hun i dag er gift med. Inden McIntosh dannede Bush i mange år par med bassisten og lydteknikeren Del Palmer, som hun stadig samarbejder med, og som medvirker på alle hendes plader.

King Of The Mountain (2005)
I 2005 vendte Bush tilbage med singlen "King Of The Mountain" og dobbeltalbummet "Aerial". Som det fremgår, er Elvis' storhed og fald den store inspiration til førstnævnte, om end sangen også på subtil vis refererer til Orson Welles' filmklassiker "Citizen Kane" og hovedpersonens sidste ord "Rosebud". Måske også Bushs kommentar til den kultdyrkelse, der omgiver hende selv? Ellers handler "Aerial" i høj grad om naturen med blandt andet adskillige optagelser af fuglesang.



Deeper Understanding (2011)
I marts 2011 offentliggjorde Kate Bush til manges store overraskelse, at hun var på vej med "Director's Cut", et album med genindspilninger af udvalgte sange fra hendes to album "The Sensual World" og "The Red Shoes" fra henholdsvis 1989 og 1993. Hun var ikke helt tilfreds med den digitale lyd på disse plader, udtalte hun senere til Mojo og BBC. Singleforløberen "Deeper Understanding" handler om at føle sig ensom ved sin computer – et fænomen, der ikke just er blevet mindre udbredt i 2011 i forhold til originalen fra 1989. Oprindeligt blev omkvædet fremført at en let computerforvrænget stemme, men i genindspilningen går Bush planken ud med den kontroversielle AutoTune-effekt baseret på vokaler indsunget af sønnen Bertie.

Misty (2011)
Kun et halvt år efter udgivelsen af "Director's Cut" var Kate Bush tilbage med et album med lutter nye numre, dog kun syv af slagsen, som til gengæld alle varer mellem syv og 14 minutter. Alle sange har sne som et overordnet tema, blandt andet "Misty" om en affære med en snemand. I forbindelse med albummet har Bush udgivet tre musikvideoer, som dog alle er animationer til uddrag af sangene, og som hun ikke selv ses i.


ANNONCE