Nyhed

Interview: Still Kool after all these years

Vi har talt med grundlæggeren af det succesfulde soul/funk/disko-band, der kan opleves på fredag i København

Det legendariske jazz-soul-funk-disco og ikke mindst popband Kool & The Gang, som har solgt over 70 millioner album, gæster igen Danmark. Sidst jeg denne skribent så dem i 2005, var de her også som et double-act med Boney M. Denne gang, fredag den 5. september er det sammen med et langt mere matchende act, Sister Sledge.

En af bandets grundlæggere, bassisten Robert "Kool" Bell (der startede bandet under navnet The Jazziacs tilbage i 1964 sammen med sin bror, saxofonisten Ronald "Kool" Bell aka. Khalis Bayyan) tog sig tid til at snakke med GAFFA fra sit hjem i New Jersey inden besøget. (Robert "Kool" Bell er nummer tre fra venstre på billedet).

Først og fremmest tillykke med anerkendelsen i form af jeres velfortjente stjerne på Hollywood Walk of Fame.

 - Ha ha. Tak tak. Ja den er vi virkelig glade for. Vi fejrer jo vores 50-års jubilæum i år, så det kunne ikke passe bedre. Vi fik også tildelt Golden Camera Music Lifetime Achievement Award i Tyskland sidste år, som vi også er meget glade for.

50 år i branchen det er pæn lang tid. Hvad er jeres hemmelighed?

 - Vi gør meget for at holde sammen og tage hensyn til hinanden. Vi er stadig fire af de originale otte medlemmer i bandet, og så har vi artister, som joiner os fra tid til anden. Det skifter lidt. Vi elsker stadig at spille de gamle numre, og spilleglæden holder os også sammen.

Havde I nogensinde forestillet jer, at I ville blive de ikoner, I er i dag, tilbage da I startede i 60'erne?

- Nej, det havde vi slet ikke. Det er en velsignelse, at folk stadig hører vores musik så mange år senere.

Hvad er hemmeligheden bag jeres sound?

- Ha ha. Vores musik handler meget om at fejre livet og holde festen i gang. Så det er bare glæden ved at spille for folk.

I har skiftet stil-art flere gange gennem tiderne. Startende med jazz, så funk og siden soul, disco og pop i den rækkefølge. Er der en bestemt æra eller stilart, du foretrækker?

- Ja, de har alle været vigtige dele af Kool & The Gangs evolution. Vi ville ikke sættes i bås som en bestemt genre, og det lykkes os at sprede vores stil over flere stilarter. Det var et bevidst valg fra vores side at prøve at ramme tidens ånd. Det vil sige jazz i tresserne, funk, soul og senere disco i halvfjerdserne og pop i firserne. Vi spiller også rock. Vi spillede et show med Van Halen for to år siden og sidste år med Kid Rock. Men hvis jeg skal vælge, nyder jeg nok mest det, vi spillede i halvfjerdserne og startfirserne. Det var en virkelig god tid for Kool & The Gang og giver også den stærkeste respons fra publikum i dag.

Jeg er helt vild med den lyd, I lavede sammen med Eumir Deodato i sluthalvfjerdserne og startfirserne. Kan du fortælle lidt om det samarbejde?

- Jeg kan huske, at Eumir var igang med at indspille i et studie kaldet The House Of Music, som vi havde fået anbefalet af vores daværende manager. Vi havde besluttet os for at få en forsanger inspireret af Commodores, som havde Lionel Ritchie og Earth, Wind & Fire, som havde Philip Bailey og Maurice White. Deodato introducerede os for James "JT" Taylor, og sammen udviklede vi den nye soul-funk-disco sound, som man blandt andet kan høre på "Celebration" og "Ladies Night". Det var et vigtigt skift for os.

Samarbejde med Nile Rodgers på vej

Hvem er sanger i bandet, når I gæster Danmark?

- Det er Shawn McQuiller, som har været med os i snart 20 år, men har holdt nogle pauser ind imellem, når "JT" kom tilbage. Han synger og spiller også lead-guitar.

Snakker I stadig med James "JT" Taylor?

- Jeg har ikke snakket med JT i snart tre år. Han kom jo tilbage og joinede os over to omgange, siden han gik solo, men der er ingen planer om, at han skal joine os igen. Vi har ikke nogen fast forsanger pt.

Hvilke medlemmer er med på scenen i Danmark?

- Ud over mig og min bror og Shawn kommer en anden sanger, Lavell Evans, min bror Amir Bayyan (den tredje bror), Dennis Thomas, George Brown, Tim Horton og Curtis Williams.  

I skal optræde med Sister Sledge. Hvad er jeres forhold til dem?

-  Vi har kendt dem i mange år. Det er ikke fordi, vi turnerer med dem, men vi har alligevel spillet mange koncerter med dem. Vi spillede 10 koncerter med dem i Frankrig sidste år. Det var en stor succes, så vi glæder os. Og så kender vi manden bag mange af deres største hits, Nile Rodgers.

Legenden Nile Rodgers er jeg kæmpe fan af, ligesom jer. Har I samarbejdet med Nile?

- Vi lavede et nummer med Nile sidste år kaldet "Might Wanna Dance", som det godt kan være, vi udgiver senere i år. Ja, han er en sand legende.Vi turnerede med Nile Rodgers & Chic og faktisk også Sister Sledge sidste år i Tyskland.

Den glæder jeg mig til. Det kan kun blive godt.

Tiden udløber og jeg er desværre nødt til at sige farvel. Jeg når lige at hilse på vegne af fans'ene i Danmark, sige tak for den vidunderlige musik gennem årene og spørge, om Kool har noget, han lige vil sige til os til sidst:

- Vi ser frem til at se vores fans i Danmark igen. Det er tre-fire år siden, vi sidst var der, og vi vil gerne takke dem for deres støtte gennem de mange år.

Se musikvideoen til Kool & The Gangs "Tonight's the Night": 

GAFFA Plus giver dig stor rabat på billetter til dobbeltkoncerten med Kool & The Gang og Sister Sledge 5. september. Spar 125,- på billetten med GAFFA Plus!


Almindelige billetter kan købes på Billetnet


ANNONCE