Hør den perfekte playliste til at kvikke skolebørn op

Hør den perfekte playliste til at kvikke skolebørn op

Sommerferien er forbi, og lærere samt elever på de danske skoler har skullet vænne sig til den nye skolereform med flere timer, som er trådt i kraft i år. Nu får eleverne endnu et skema at forholde sig til – nemlig et musikskema. Dog er dette valgfrit, men musikskemaet, indeholdende en spilleliste, skulle være med til at effektivisere elevernes indlæring og dermed ydeevne.

Ideen er, at streamingtjenesten Spotify finder de perfekte sange til de forskellige tidspunkter i løbet af en typisk skoledag, således at elevernes præstationer kan optimeres. I sidste ende bliver det til en samlet spilleliste. Den er dog ikke bare kommet ud af den blå luft. For psykolog og trivselsekspert Emma Kenny har været med til at planlægge processen for at udarbejde det helt ideelle musikskema.

Trivselekspert Emma Kenny er specialiseret i børn og unge og har i samarbejde med Spotify set nærmere på de 100 mest afspillede numre i verden. Herefter er der udvalgt, hvilke sange børn bør lytte til for at kunne præstere allerbedst i løbet af den lange skoledag, som den nye reform har medført. Spillelisten er lavet i forhold til sangenes tempo, tekster samt måden, som sangene emotionelt påvirker lytteren. Her er fokus rettet mod, at eleven skal være i stand til at yde sit bedste hele skoledagen igennem.

Psykolog og trivselekspert Emma Kenny udtaler: "Mere og mere forskning viser, at musik giver skoleeleverne en række fordele, og at sangene rent faktisk kan forbedre både den mentale og fysiske tilstand hos eleverne. Den rigtige sang på det rigtige tidspunkt kan sikre bedre trivsel i skolerne."

En god start på dagen

Efter en solid portion morgengrød skal børn og unge også forberede sig mentalt til skolen. Og opskriften på det er at opnå en positiv indstilling til dagen, hvilket gøres ved at lytte til meget tempofyldt musik, da det fremtvinger glæde og et højt humør. Det giver også mulighed for en bedre indlæring. Sange til at sætte gang i sagerne fra morgenstunden er valgt til at være "Happy" med Pharrell Williams eller "Sing" med Ed Sheeran.

Når de første par timer er gået, er det sange, man kan synge med på, der er med til at holde gejsten oppe. Her er der flere undersøgelser, der viser, at indlæringen styrkes og håndteringen af stressede situationer bliver bedre, hvis man forinden har hørt tempofyldt og genkendelig musik. Sam Smiths "Money on My Mind" er et bud på en sang her.

 Få fornyet energi i spisefrikvarteret

Når klokken ringer ud til spisefrikvarteret skal den enkelte elev slå automatpiloten fra for at lade op til resten af dagen. Det gøres ved at lytte til afslappende og rytmisk musik, som fjerner spændinger og derved skaber mere energi og luft til hjernen. 

For at sikre, at eleverne kan holde til de sidste hårde timer på skemaet, bør man skifte til sange med hård bas, så depoterne fyldes op med den positive energi. Ben Pearces "What I Might Do" er her et bud. Nøgleordet hele skoledagen igennem må altså være at fremme positiv energi.

Når lektier og diverse fritidsaktiviteter er overstået efter skole, nærmer vi os aften, hvor børn og unge skal have en god nattesøvn. Tricket er her afslappende musik, der skal sikre, at børnene føler sig udhvilet. Og så kan de ellers bare starte playlisten igen og se frem til endnu en energifyldt dag ifølge Spotify og psykologen Emma Kenny.

Spotify har lavet en playliste til det perfekte døgn i et skolebarns liv. Hør den nedenfor, uanset om du går i skole eller er voksen – den virker nok også til en helt almindelig dag i et voksenliv.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA