x

Björk siger ja, men hvad mener de skotske musikere?

Björk siger ja, men hvad mener de skotske musikere?

Den islandske sangerinde Björk har tilkendegivet sin mening i forhold til dagens skotske valg, og hun ville stemme ja til, at Skotland skal være uafhængigt af Storbritannien. På sin Facebook-side har hun delt et opslag med sin sang fra 2007 "Declare Independence", som er et symbol på hendes holdning.

I opslaget fra Björk står der først: 

"s c o t l a n d !

s c o t l a n d !

s c o t l a n d !"

Derefter kommer stroferne fra hele sangen, som starter med:

"declare independence! don't let them do that to you! declare independence! don't let them do that to you!"

Nummeret er fra Björks album "Volta" fra 2007, som fik en flot anmeldelse af GAFFA i sin tid. Hele seks stjerner blev det til, og overskriften for anmeldelsen lyder, sjovt nok: "Den islandske vulkan erklærer atter uafhængighed i et voldsomt udbrud"

Ud over Björk har blandt andre musikeren Stuart Braithwaite fra det skotske rockband Mogwai råbt højt om et uafhængigt Skotland. Han delte et tweet i tirsdags, den 16. september, med et billede af vinduerne på et hus med mærkaterne "Yes". Ligeledes har han delt Björks video og opfordrer hyppigt folk til at stemme til valget på sin Twitter-profil.

Mogwai opptråde også i søndags sammen med skotske Franz Ferdinand, Amy Macdonald, Ricky Ross, Frightened Rabbit, Eddi Reader og Lorraine McIntosh fra Deacon Blue ved koncerten A Night for Scotland til støtte for YES-siden, foran næsten 3000 publikummer.

Også skotske Biffy Clyro, The View, Glasvegas, Aidan Moffat og Dave Maclean fra Django Django er for uafhængighedBelle & Sebastian-frontmanden Stuart Murdoch var først imod, men også han blev en YES-man siden hen. "Jeg plejede at være en fredsommelig anti-nationalist, jeg kan ikke lide nationalisme", forklarede han til Herald Scotland i juli.

Nogle skotske bands har endnu ikke besluttet sig eller er ikke blevet enige. Camera Obscura skriver på deres Facebook-side, at hvert af medlemmene har deres egen mening om sagen, men at de ikke har nogen klar bandlinje. Også CHVRCHES har problemer med at vælge side som band. Sangerinde Lauren Maulberry synes ikke, bandet bør tage et politisk standpunkt i sager, medmindre det handler om noget, som åbenlyst er rigtigt eller forkert, og hvorvidt Skotland bør være uafhængigt eller ikke, finder det ikke noget endegyldigt svar på, mener hun – "det er en vældig personlig ting", udtaler hun til BBCEmeli Sandé har på sin side sagt, at hun ikke vil tage stilling til sagen, slet og ret fordi hun ved for lidt til at tage stilling.

Adskillige engelske musikere er uenige. Mick Jagger, Sting, Brian Ferry og David Gilmour var blandt 200 berømtheder, der i sidste måned underskrev et åbent brev som en del af en "Let's Stay Together"-kampagne. Dermed håber de, at Skotland forbliver en del af United Kingdom.

Flere medier spår, at valget bliver tæt. Dog kan du, mens du spekulerer, få den udsøgte fornøjelse at se "Declare Independence" med Björk her:


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA