x

Reportage: Sådan kommer Danmarks Rockmuseum til at se ud

Reportage: Sådan kommer Danmarks Rockmuseum til at se ud

Illustration: Model af det færdige rockmuseum ved MVRDV og COBE. Se en serie med flere modeller i GAFFAs gallerisektion

Det rocker og ruller af aktivitet hos Danmarks kommende rockmuseum i Roskilde denne fredag formiddag i september, hvor museets ansatte har opsat en stor testudstilling til en af de kommende faste udstillinger.

Testudstillingen er sat op i en tom industrihal ved det kreative byområde Musicon i Roskilde, hvor Roskilde Festivals sekretariat også holder til. Her skal museet efter planen åbne i slutningen af 2015 i en helt ny og spektakulær museumsbygning i tre etager tegnet af de hollandske og danske stjernearkitekter hos MVRDV og COBE.

– Museet skal være et levende hus med både faste og skiftende udstillinger, events, foredrag, koncerter og masser af interaktive installationer, hvor publikum for eksempel får mulighed for at remixe kendte numre, selv komponere et nummer, indsynge yndlingshits, lære at danse til forskellige musikgenrer eller stå foran Orange Scene foran et virtuelt publikum og mærke suset, fortæller museumsinspektør Jacob Westergaard Madsen, som har været ansat hos museet siden 2008.

Overordnet set skal museet formidle, indsamle og bevare den danske rock-, pop- og ungdomskultur og vise, hvordan musik- og ungdomskulturen siden 50'erne og frem har udfordret og været med til at forme samfundet.

Arbejdet med at indsamle materialer har allerede stået på i årevis, og den faste samling er da også imponerende. Her kan man både finde Mabels berømte stortromme med hjertet i midten brugt til Melodi Grand Prix-vindersangen "Boom Boom" i 1978, masser af originale koncertbilletter, plakater, flyers og fotografier doneret af private musikfans, Gasolin's originale højttalere, fanbreve til Otto Brandenburg og The Beatles-scrapbøger, autografer fra The Rolling Stones og tusindevis af andre fascinerende samleobjekter.

 

En interaktiv rockhule

Den faste udstilling bliver bygget op som en slags interaktiv rockhule eller teenage-fanværelse fyldt med syv årtiers musikhistorie og en informativ gennemgang af hele periodens musik- og kulturhistorie i Danmark. – Visionen er at vise på en både underholdende og lærerig måde, hvordan musik og ungdomskulturen har haft indflydelse på og påvirket hele samfundet fra rockens spæde start i 1950'erne og frem til i dag, fortæller Jacob Westergaard Madsens kollega, museumsinspektør Martin Rovang Jensen. 

Den faste udstilling hedder "Rockens Rødder" og kommer til at boltre sig på hele 450 kvadratmeter på museets øverste etage, hvor publikum kan gå på opdagelse i de mange sjældne musik-klenodier og få fortalt historier om læderbøller og asfaltballer, ungdomsoprør og love-in's i Fælledparken, punkkoncerter i Saltlageret og Ungdomshuset, breakdance på Strøget, rap og hiphop konkurrencer i Thomas P. Hejles ungdomsklub, Rock For Afrika i Idrætsparken og masser af andre hovedpunkter i den danske musik- og ungdomskultur fra både fortiden, nutiden og fremtiden. 


– Musikgenrer og ungdomskulturer er svære at sætte i bås og placere rent tidsmæssigt. Derfor bliver den store faste udstilling ikke opdelt kronologisk efter årstal og årtier, men i stedet præsenteret på en bredere og mere tematisk måde, hvor man springer tidsmæssigt og får musikken, kulturen og samfundet sat ind i større kontekst end den rent musikhistoriske og viser, hvordan tingene afspejler og inspirerer hinanden, forklarer museumsinspektør Jacob Westergaard Madsen, som nævner, at udstillingen også kommer til at indeholde en stor samling af forskellige musikafspillere gennem tiden lige fra spolebånd og 78'er-grammofoner til walkmen, iPods og smartphones.

 

Bidrag til museet

Det første spadestik til det kommende rockmuseum er taget – det blev gjort af kulturminister Marianne Jelved på årets Roskilde Festival (læs en reportage og se masser af billeder her) – og pengene er på plads, så museet er klar til at åbne for de første besøgende i slutningen af næste år. Inden da arbejder holdet bag videre med at finjustere og konceptudvikle museets faste og skiftende udstillinger og få styr på alt inden den store åbning. Samtidig er arbejdet med at indsamle materialer stadig i fuld gang, så hvis du ligger inde med nogle fede plakater, flyers, billetter, billeder, demoer eller andet interessant fra rock-gemmerne, som du har lyst til at donere, så skriv til [email protected], ring på 46316854 eller følg museet på facebook.dk/danmarksrockmuseum


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA